Όπως επεσήμαναν οι ειδικοί σε έρευνα που έγινε σε ομάδα ασθενών στην Κούβα το νέο στέλεχος είναι πιο θανατηφόρο καθώς εξελίσσεται πολύ γρήγορα και οι θεραπείες δεν δρουν στον οργανισμό έναντι του ιού.

Ads

Σε νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό “Journal of Infectious Diseases”, επιστήμονες περιγράφουν το νέο στέλεχος ως ανασυνδυασμένο ιό-υβρίδιο δύο στελεχών. Ονομάζεται A3/02 – διασταύρωση μεταξύ των ιών 02AG και A3 – το στέλεχος μπορεί να εξελιχθεί σε AIDS σε μόλις 5 χρόνια μετά την πρώτη λοίμωξη- μια από τις πιο βραχείες περιόδους για τα είδη του HIV-1.



Η ερευνήτρια Angelica Palm, του Lund University της Σουηδίας, δήλωσε ότι τα ανασυνδυασμένα στελέχη φαίνεται να είναι πιο ισχυρά και επιθετικά από τα στελέχη από τα οποία αναπτύχθηκαν. Μέχρι τώρα το στέλεχος A3/02 έχει φανεί μόνο στη Κούβα και στη Guinea-Bissau, της δυτικής Αφρικής, αλλά άλλες έρευνες έδειξαν ότι τα ανασυνδυασμένα εξαπλώνονται πιο γρήγορα στην υφήλιο.



Ο ερευνητής Patrik Medstran, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Lund, δήλωσε ότι «ο HIV είναι εξαιρετικά δυναμικός και ευμετάβλητος ιός». Νέοι υπότυποι και ανασυνδυασμένα είδη του HIV-1 φάνηκαν στον κόσμο και είναι πιθανό να κυκλοφορούν πολλά ανασυνδυασμένα για τα οποία γνωρίζουμε λίγα ή τίποτα. Χρειάζεται εγρήγορση για το πώς η επιδημία του HIV-1 αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου.

Ads