Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες στο DNA των βλαστικών κυττάρων, πράγμα που εξηγεί εν μέρει γιατί αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, που βασίσθηκε στη μελέτη πειραματόζωων.

Ειδικότερα, οι ερευνητές του Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας του Κέιμπριτζ, με επικεφαλής τον καθηγητή Κέταν Πατέλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», χρησιμοποίησαν ποντίκια για να δείξουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί σε μόνιμη γενετική βλάβη.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλά στοιχεία που συνδέουν την κατανάλωση αλκοόλ και τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου. «Ο τρόπος με τον οποίο το αλκοόλ προκαλεί ζημιά είναι αμφιλεγόμενος», δήλωσε ο καθηγητής Ketan Patel, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας στο εργαστήριο MRC του Molecular Biology στο Cambridge.   «Αυτό το έγγραφο παρέχει πολύ ισχυρές ενδείξεις ότι ένας μεταβολίτης αλκοόλης προκαλεί βλάβη στο DNA [συμπεριλαμβανομένων] των πολύ σημαντικών βλαστοκυττάρων που συνεχίζουν να παράγουν ιστούς», προσθέτει.

Όπως προκύπτουν από τα αποτελέσματα η βλάβη προκαλείται κυρίως από την ακεταλδεΰδη, μια χημική ουσία που παράγεται κατά την επεξεργασία του αλκοόλ από το σώμα. Η ουσία αυτή διαπιστώθηκε ότι μπορεί να διασπάσει και να αλλοιώσει τα μόρια του DNA μέσα στα βλαστοκύτταρα του αίματος. Αυτό οδηγεί σε αναδιάταξη των χρωμοσωμάτων και σε μόνιμη τροποποίηση των αλληλουχιών του DNA στα βλαστικά κύτταρα.

Με τη σειρά της, η βλάβη των βλαστοκυττάρων μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση καρκίνου. Συνεπώς η νέα μελέτη βοηθά έτσι να κατανοηθεί γιατί το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο επτά ειδών καρκίνου, δηλαδή του στόματος, λαιμού, λάρυγγα, οισοφάγου, μαστού, ήπατος και εντέρου.

«Μερικοί καρκίνοι αναπτύσσονται εξαιτίας της βλάβης του DNA στα βλαστοκύτταρα. Μολονότι κάποιες βλάβες συμβαίνουν κατά τύχη, τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τέτοιας βλάβης», δήλωσε ο Πατέλ.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι όσοι καταναλώνουν αλκοόλ βρίσκονται σε σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνων αίματος, λένε οι ειδικοί, παρά τα νέα ευρήματα που δείχνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μεταβάλει τα βλαστικά κύτταρα του αίματος.