Εμφανίστηκε στο διαδίκτυο μια σπάνια ντέμο ηχογράφηση του «Heaven and Hell», του πρώτου τραγουδιού που έγραψε η μπάντα όταν ο Ronnie James Dio αντικατέστησε, το 1979, τον Ozzy Osbourne.

Ads

Στην ηχογράφηση είναι ο Dio, ο κιθαρίστας Tony Iommi και ο ντράμερ Bill Ward -και οι δύο ιδρυτικά μέλη των Black Sabbath- και ο μπασίστας Geoff Nicholls, ο οποίος ήρθε στο συγκρότημα το 1979 όταν το εγκατέλειψε για σύντομο χρονικό διάστημα ο μπασίστας Geezer Butler (και αυτός, ιδρυτικό μέλος). Ο Nicholls, του οποίου το κληροδότημα ανήρτησε την ηχογράφηση για να σηματοδοτήσει την τέταρτη επέτειο του θανάτου του, αργότερα μεταπήδησε στα πλήκτρα και έμεινε με την μπάντα ως το 2004.

«Προσφάτως, βρήκα αυτή τη Sony C-90 κασέτα ανάμεσα στις χιλιάδες που είναι στο αρχείο του Geoff Nicholls» δήλωσε, σύμφωνα με το Blabbermouth, ο εγγονός του και διαχειριστής του κληροδοτήματος.

Η ηχογράφηση αρχίζει μ’ έναν μουσικό να μετρά «δύο-τρία-τέσσερα» πριν μπει μπρος το εμβληματικό ριφ του τραγουδιού. Το μπάσο είναι πίσω, κάτω από τη φωνή του Dio. Οι στίχοι είναι λίγο πολύ οι ίδιοι με την πιο γνωστή εκδοχή που περιλαμβάνεται στο άλμπουμ «Heaven and Hell» του 1980. Εκεί που διαφέρει περισσότερο είναι, όπως σημειώνει το Rolling Stone, στο πώς παίζει τα σόλο ο Dio: με πιο ξεκάθαρα μπλουζ τρόπο, κάτι που συγγενεύει με το παίξιμό του σε μια από παλιότερες ηχογραφήσεις των Sabbath, το «Warning».