Το αναμενόμενο το Pride του Βελιγραδίου συγκέντρωσε τα φώτα της παγκόσμιας δημοσιότητας, καθώς για πρώτη φορά συμμετείχε γκέι πολιτικός και μάλιστα η πρωθυπουργός της χώρας Ana Brnadic.

Ads

Πρόκειται για μία πρόοδο στην συντηρητική Σερβία, καθώς πριν από επτά χρόνια υπερεθνικιστές, με την ανοχή και της αστυνομίας, είχαν επιτεθεί στην πορεία στέλνοντας δεκάδες συμμετέχοντες βαριά τραυματισμένους στα νοσοκομεία του Βελιγραδίου. Αποτέλεσμα ήταν το Pride να διακοπεί έως και το 2015.

Ωστόσο, τα ποσοστά αποδοχής της ομοφυλοφιλίας των Σέρβων ηλικίας 18-34 παραμένουν πολύ χαμηλά, αφού το 66% δηλώνουν ότι η ομοφυλοφιλία δεν θα πρέπει να γίνεται αποδεκτή από την κοινωνία. Σημειώνεται, ότι τα ποσοστά αυτά είναι είναι πιο απόλυτα στις άλλες ηλικιακές ομάδες.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να πάρετε ένα δείγμα για τους “ανορθόδοξους” τρόπους αντιμετώπισης σε εκδηλώσεις που συμμετέχουν ομοφυλόφιλοι. Ειδικότερα, παρουσιάζεται ένας παπάς που “καθαρίζει” με αγιασμό τους δρόμους του Βελιγραδίου, από όπου έχει περάσει το Pride.