Στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας συμπεριέλαβε η UNESCO την «τέχνη» της παρασκευής της παραδοσιακής πίτσας της Νάπολης. Η τέχνη του «pizzaiuolo» που περνά από γενιά σε γενιά στη Νάπολη, εγκρίθηκε από την επιτροπή παγκόσμιας κληρονομιάς του πολιτιστικού οργανισμού του ΟΗΕ.

Ads

Πέρα από το θεαματικό χειρισμό της ζύμης από τον pizzaiuolo που «πετάει» τη ζύμη της πίτσας στον αέρα για να την «οξυγονοποιήσει», η πρακτική περιλαμβάνει τραγούδια και ιστορίες που έχουν μετατρέψει την παρασκευή της πίτσας σε ένα κοινωνικό τελετουργικό που παραμένει ζωντανό έως σήμερα.

Η επιτροπή ad hoc της Unesco συνεδρίασε στο νοτιοκορεατικό νησί Τζετζού για να εξετάσει 34 αιτήσεις για εγγραφή στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.

image

Ads

Δύο εκατομμύρια άνθρωποι είχαν υπογράψει μια «παγκόσμια αίτηση» για να στηρίξουν την υποψηφιότητα, σύμφωνα με τον Σέρτζιο Μιτσού, πρόεδρο των ναπολιτάνων σεφ πίτσας. Πρόκειται για μια γαστρονομική τεχνογνωσία που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, όπως υπογράμμιζε ο ιταλικός φάκελος υποψηφιότητας.

«Νίκη!» έγραψε στο Twitter ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας Μαουρίτσιο Μαρτίνα. «Πρόκειται για άλλο ένα βήμα προς την προστασία της Ιταλικού φαγητού και κρασιού… Η τέχνη της ναπολιτάνικης πίτσας εμπεριέχει την ιταλική τεχνογνωσία … ειδικά την παραδοσιακή γνώση που έχει μεταδοθεί από γενιά σε γενιά».

image

Σημειώνεται, ότι ο κατάλογος της Unesco που δημιουργήθηκε το 2003, αριθμούσε ήδη 365 καταγραφές, παραδόσεις, διάφορες μορφές τέχνης ή εορτασμούς, όπως το ισπανικό φλαμένκο ή το ινδονησιακό μπατίκ.