Είναι 242 ετών και «ερωτευμένο», το δεύτερο γηραιότερο στην Ευρώπη και φέτος συμμετέχει στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό «Δέντρο της Χρονιάς» για το 2020. Ο λόγος για ένα δέντρο γκίγκο μπιλόμπα, στην πόλη Ντάρουβαρ, περίπου 130 χιλιόμετρα ανατολικά του Ζάγκρεμπ. Το αρσενικό δέντρο γκίγκο στο Ντάρουβαρ ονομάζεται «Αδάμ» και βρίσκεται μπροστά από τη νότια είσοδο του κάστρου Αντον Γιάνκοβιτς.

Ads

Ο κορμός του έχει περιφέρεια επτά μέτρων και είναι μνημείο φυσικής κληρονομιάς. Ένα θηλυκό δέντρο γκίγκο μεγαλώνει στη «σκιά» του Αδάμ. Το όνομά της είναι Εύα. Χάρη στην κοινή τους ιστορία, ξεκίνησε η ιστορία του ερωτευμένου γκίγκο και προτάθηκε για το φετινό διαγωνισμό Δέντρο της Χρονιάς.

Το αποκαλούμενο «ερωτευμένο γκίγκο» είναι ο εκπρόσωπος της Κροατίας στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό «Δέντρο της Χρονιάς» για το 2020, αφού πρώτα κατέκτησε την πρώτη θέση στον εθνικό διαγωνισμό που διεξήχθη το 2019, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο φετινός διαγωνισμός διεξάγεται από την 1η έως τις 29 Φεβρουαρίου και είναι ανοικτός σε δημόσια ηλεκτρονική ψηφοφορία στο www.treeoftheyear.org. Αυτός ο διαγωνισμός δεν επιλέγει απαραιτήτως τον νικητή για την… ομορφιά του, αλλά μάλλον για την ιστορία του δέντρου και τη σύνδεσή του με την τοπική κοινότητα. Το δέντρο που θα κερδίσει τον διαγωνισμό, θα ανακοινωθεί στις Βρυξέλλες στις 17 Μαρτίου, στη διάρκεια ειδικής τελετής που θα πραγματοποιηθεί.

Το γκίγκο είναι το παλαιότερο είδος δέντρου στον πλανήτη και έχει παρουσία για περισσότερα από 200 εκατομμύρια χρόνια, ενώ το γκίγκο στο Ντάρουβαρ είναι το παλαιότερο σε όλη την Κροατία και το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη.

Ads