Η Eugene Dudnikova (Ευγκενίγια Ντουντίκοβα) από τη Ρωσία, είναι καλλιτέχνις δρόμου και έχει βρει τρόπο να διευρύνει την πραγματικότητα. Ο κώδικας πηγής γι’ αυτήν είναι μια παλέτα ζωγραφικής και το τελευταίο λογισμικό της είναι η επιλογή ενός δέντρου.

Ads

Στις παρυφές πόλεων, σε πάρκα και σε δάση, είναι πιθανό κάποιος περαστικός να «σκοντάψει» πάνω σε αυτές τις μικρές, στατικές, διευρυμένες πραγματικότητες.

Σε μια εποχή που τα ψηφιακά τοπία είναι πιο συνηθισμένα από ό,τι τα πραγματικά, καλωσορίζουμε ένα γκράφιτι σ’ ένα δέντρο.

«Άνοιξη», στην πόλη Φριάζινο: Δύο άλογα, ένα άσπρο κι ένα κόκκινο, σηκωμένα στα πίσω πόδια τους «χορεύουν» ένα πάσο ντόμπλε.

Ads

image

«Η πλημμύρα στον κήπο με τις κερασιές», στην πόλη Ραμένσκογιε: Ένας βαρκάρης κωπηλατεί κάτω από ολάνθιστες κερασιές.

image

«Απελευθερωμένο», στο Βίμποργκ: Ένα άλογο ιπποδρομιών έχει δραπετεύσει από τον ιππόδρομο κι, ευτυχισμένο, καλπάζει μακριά.

image

«Μπιλιάρδο. Διευρυμένη πραγματικότητα», πάλι στο Φριάζινο: Ανάμεσα σε σημύδες, δίπλα σ’ ένα τραπέζι μπιλιάρδου ένας παίκτης περνάει τεμπεσίρι στη στέκα του και σκέφτεται την επόμενη «στεκιά».

image

Είναι μικρές, ίσως ασήμαντες, αυτές οι διευρυμένες πραγματικότητες της Ευγκενίγια. Και να σκεφτεί κανείς ότι τις βλέπουμε σε μια οθόνη. Αλλά, αν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι κόβαμε βόλτες μέσα στο δάσος και, ξαφνικά, ερχόμασταν πρόσωπο με πρόσωπο με μια από αυτές, τι απογείωση θα ήταν.