Σύμφωνα με την έκθεση «Global Peace Index 2017» υπάρχουν κάποια μέρη στον κόσμο που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως ασφαλή καταφύγια για τον παγκόσμιο πληθυσμό στην περίπτωση που ξεσπάσει ο Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Ads

Σύμφωνα με την έκθεση, θα πρέπει να καταφύγετε στον Καναδά, την Ισλανδία, τη Δανία, τη Δημοκρατία της Τσεχίας, την Ελβετία, την Πορτογαλία, την Αυστρία, τη Σλοβενία, τη Νέα Ζηλανδία και την Ιαπωνία. Τονίζουν μάλιστα ότι χώρες όπως όπως η οι ΗΠΑ και η Βόρεια Κορέα, θα είναι οι πρώτες που θα σβηστούν από το χάρτη.

Ωστόσο, υπάρχουν επιφυλάξεις για την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων, καθώς για παράδειγμα η Ιαπωνία, συνορεύει με τη Βόρεια Κορέα και απειλείται άμεσα με αφανισμό όχι μόνο στην περίπτωση ενός πυρηνικού πολέμου, αλλά ακόμη και στην περίπτωση που κάτι πάει “στραβά” σε μια πυρηνική δοκιμή του Κιμ Γιονγκ Ουν.

image

Ads

Οι ερευνητές, συνέταξαν τη λίστα συνυπολογίζοντας παράγοντες όπως η κοινωνική ευημερία και ασφάλεια, η εγχώρια κατάσταση και οι διεθνείς σχέσεις της κάθε χώρας, η στρατιωτική ισχύς κάθε χώρας, κλπ. Οι δέκα χώρες που ξεχώρισαν τελικά ως πιο ασφαλείς, διακρίθηκαν σε τομείς όπως η αποδοχή των ατομικών ελευθεριών, η ελεύθερη ροή πληροφοριών, τα χαμηλά επίπεδα διαφθοράς, κλπ.