Ξεκινώντας το 1973, όταν οι συνάδελφοί μου και εγώ προτείναμε την τεχνολογία πίσω από το διαδίκτυο, συνηγορήσαμε υπέρ του ανοιχτού προτύπου για τη σύνδεση των δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών. Αυτό δεν ήταν απλώς φιλοσοφικό – ήταν και πρακτικό.

Ads

Τα πρωτόκολλά μας έχουν σχεδιαστεί για να καταστούν τα δίκτυα του διαδικτύου μη-ιδιόκτητα και διαλειτουργικά. Να αποφευχθεί το ‘lock-in’ και να επιτρέπεται η συνεισφορά από πολλές πηγές. Το ανοιχτό αυτό του διαδικτύου είναι ο λόγος για τον οποίο, το διαδίκτυο δημιουργεί αξία σήμερα. Επειδή δεν έχει σύνορα και ανήκει σε όλους, έχει φέρει πρωτοφανή ελευθερία σε δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο: την ελευθερία να καινοτομούν και να δημιουργούν, να οργανώνουν και να επηρεάζουν, να μιλούν και να ακούγονται.

Σε λίγες ώρες όμως ξεκινά μια κεκλεισμένων των θυρών συνδιάσκεψη των κυβερνήσεων του κόσμου που λαμβάνει χώρα στο Ντουμπάι, και στης οποίας την ημερήσια διάταξη είναι η διευθέτηση του Διαδικτύου. Η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU) συγκαλεί διάσκεψη από 3 έως 14 Δεκεμβρίου, στην οποία μόνο οι κυβερνήσεις έχουν ψήφο, για να αναθεωρήσει την επί δεκαετίες ισχύουσα συνθήκη. Ορισμένες από τις προτάσεις θα μπορούσαν να επιτρέψουν στις κυβερνήσεις να δικαιολογήσουν την λογοκρισία του νόμιμου λόγου, ή ακόμα και διακόπτουν την πρόσβαση στο διαδίκτυο στις χώρες τους.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με τις ανησυχίες μου στο CNN.com, αλλά δεν είμαι ο μόνος. Μέχρι στιγμής, πάνω από 1.000 οργανώσεις από περισσότερες από 160 χώρες έχουν εκφράσει αντιρρήσεις, και είναι ενωμένες με εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου που αντιστέκονται για ένα ελεύθερο και ανοιχτό διαδίκτυο. Σε ένα διαδραστικό χάρτη στο freeandopenweb.com, μπορείτε να δείτε ότι άνθρωποι από όλες τις γωνιές του κόσμου έχουν υπογράψει αίτηση μας, χρησιμοποίησαν το hashtag #freeandopen στα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ή δημιούργησαν και ανέβασαν βίντεο για να δηλώσουν πόσο σημαντικά είναι αυτά τα θέματα.

Ads

Αν συμφωνείτε και θέλετε να υποστηρίξετε ένα ελεύθερο και ανοιχτό διαδίκτυο, σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε μαζί μας, υπογράφοντας την αίτηση στο google.com/takeaction. Κάντε τη φωνή σας να ακουστεί και διαδώστε το.

Vint Cerf*

Πηγή: Googleblog

* Ο Vint Cerf είναι Αμερικανός επιστήμονας πληροφορικής και έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους ‘πατέρες του Διαδικτύου’, τίτλο τον οποίο μοιράζεται με τον Αμερικανό επιστήμονα πληροφορικής Bob Kahn.