Σκοτεινός, ιδιαίτερος, σαν να «τον έχει αγγίξει το χέρι του Θεού», o Ian Curtis, o τραγουδιστής των Joy Division, αποφασίζει να δώσει τέλος στη ζωή του μια μέρα σαν κι αυτή. Δεν είχε συμπληρώσει ακόμη το 24ο έτος της ηλικίας του, αλλά είχε ήδη αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στην παγκόσμια μουσική σκηνή. 

Ads

Ο Ian Curtis (15 Ιουλίου 1956 – 18 Μαΐου 1980) κρεμάστηκε στην κουζίνα του σπιτιού του, υπό την μουσική υπόκρουση του Iggy Pop. Η αυτοκτονία του Ian Curtis έγινε κατά τη διάρκεια της πρώτης αμερικάνικης περιοδείας της μπάντας και παρά την αυξανόμενη επιτυχία της.

Ο τραγουδιστής έπασχε από επιληψία και οι συχνές κρίσεις τον ταλαιπωρούσαν. Αυτό, σε συνδυασμό με άλλα προσωπικά προβλήματα που αντιμετώπιζε, όπως το διαζύγιό του, λέγεται ότι τον οδήγησαν στο να αφαιρέσει τη ζωή του.

Ως καλλιτέχνης ήταν πολύ ξεχωριστός και πολλοί τον έχουν χαρακτηρίσει ως ό,τι καλύτερο έχει εμφανιστεί επί σκηνής. Ο παραγωγός των Joy Division, Martin Hannett έχει χαρακτηρίσει τη σκηνική παρουσία του με τη φράση: «touched by the hand of god» («τον έχει αγγίξει το χέρι του Θεού»).

Το συγκρότημα

Οι Joy Division σχηματίστηκαν το 1976, όταν ο Ian Curtis, που ως τότε είχε προσπαθήσει χωρίς επιτυχία να δημιουργήσει κάποια σχήματα, πήγε σε μια συναυλία των Sex Pistols. Στην ίδια συναυλία παρόντες ήταν και οι Τerry Mason, Bernard Sumner και Peter Hook, οι οποίοι είχαν ήδη αποφασίσει να δημιουργήσουν μια μπάντα. Η επαφή έγινε και ο Ian Curtis ηγήθηκε του συγκροτήματος.

Ωστόσο, το όνομα Joy Division ήρθε μόλις τον Ιανουάριο του 1978. Αρχικά, το συγκρότημα ονομάζονταν Stiff Kittens, το οποίο δεν άρεσε σχεδόν σε κανέναν, και έπειτα Warsaw, από το «warszawa» του David Bowie. Επειδή όμως υπήρχε ήδη ένα συγκρότημα στο Λονδίνο με το όνομα Warsaw Pakt αναγκάστηκαν να το αλλάξουν και έτσι κατέληξαν στην τελική ονομασία.

Ads

Ο Ian Curtis ήταν η κύρια φωνή του συγκροτήματος ενώ έγραφε και τους στίχους, επηρεασμένος από τον David Bowie και τον William Burroughs. Ο Βernard Sumner έπαιζε κατά βάση κιθάρα και synths κατά την τελευταία περίοδο. Ο Peter Hook ήταν ο μπασίστας ενώ έκανε και φωνητικά και ο Terry Mason έπαιζε ντραμς. Ωστόσο, ένα χρόνο αργότερα αντικαταστάθηκε από τον Stephen Morris.

Mε punk-rock αρχικές επιρροές, οι Joy Division κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα στυλ που πρωτοπόρησε στο κίνημα του post-punk στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Όπως έγραφε ο μουσικοκριτικός Jon Savage, το συγκρότημα «δεν ήταν punk, αλλά ήταν άμεσα εμπνευσμένο από την ενέργεια της punk».

Η δισκογραφία τους αποτελείται μόνο από δύο άλμπουμ: το Unknown Pleasures (1979) και το Closer (1980). Όμως, κυκλοφόρησαν και τρεις μικροί δίσκοι, το «An ideal for living» το 1978, το «Transmission» το 1979 και το «Love will tear us apart» το 1980 (πριν από το Closer).

Μετά τον θάνατο του Curtis, τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος, ανασχηματίστηκαν υπό το όνομα New Order.

«Control»

Το 2007 ο Ολλανδός Anton Corbijn σκηνοθετεί την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία με θέμα την πορεία των Joy Division αλλά κυρίως τη ζωή του Ian Curtis. Το «Control» είναι βασισμένο στην αυτοβιογραφία της γυναίκας του τραγουδιστή. Ο Corbijn έχει ήδη συνεργαστεί με συγκροτήματα όπως είναι οι Depeche Mode, Metallica και Nirvana.