Το έθιμο του ρουκετοπόλεμου γιορτάστηκε και φέτος κατά την Ανάσταση στο Βροντάδο της Χίου, συγκεντρώνοντας τα βλέμματα χιλιάδων επισκεπτών που βρέθηκαν στο νησί, ωστόσο δεν έλειψαν και τα παράπονα των κατοίκων για τις ζημιές από τις ρουκέτες, γεγονός που οδήγησε στην επέμβαση της αστυνομίας.

Ads

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης της Χίου», μπορεί τα δύο αντίπαλα «στρατόπεδα», οι εκκλησίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερειθιανής να έδωσαν το καλύτερό τους εαυτό, αυξάνοντας παράλληλα αισθητά τα μέτρα ασφαλείας, δεν έλειψαν, ωστόσο, τα ευτράπελα που είχαν ως αποτέλεσμα τη διακοπή του εθίμου τουλάχιστον τέσσερις φορές προτού οι καμπάνες σημάνουν χαρμόσυνα.

Τα παράπονα πολιτών προκάλεσαν την επέμβαση της αστυνομίας στα συνεργεία του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερειθιανής, με τους «ρουκετατζήδες» να απειλούν με οριστική διακοπή του εθίμου.

Τελικά, τα πνεύματα ηρέμησαν, το έθιμο πραγματοποιήθηκε κανονικά, αλλά με τον αριθμό των ρουκετών που ρίχτηκαν από τις δύο ενορίες να είναι μειωμένος αισθητά σε σύγκριση με πέρυσι. Αυτό αποτελεί δείγμα του ότι έχει ωριμάσει πλέον η σκέψη για τη διεξαγωγή του φαντασμαγορικού εθίμου σε φυσιολογικά επίπεδα και χωρίς υπερβολές.

Πηγή φωτογραφίας και βίντεο: Πολίτης της Χίου

Ads