Η δημοτική κίνηση «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη», σε μια συμβολική κίνηση αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας στην πόλη, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με αφορμή την επέτειο για την κατάληψη της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα «αποκαθήλωσε τα πορτρέτα των δωσίλογων δημάρχων Κ. Μερκουρίου και Γ. Σερεμέτη». Η αποκαθήλωση προκάλεσε και αντιδράσεις από ιστορικούς. «Με ποια στοιχεία ο Μερκουρίου και ο Σερεμέτης κατηγορούνται για δωσιλογισμό;», διερωτήθηκε ο Στράτος Δορδανάς, διδάκτορας νεότερης και σύγχρονης ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ads

 
Όπως τονίζει η «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη», «διορισμένος από το καθεστώς του Μεταξά Κ. Μερκουρίου βαρύνεται με την υποδοχή των Γερμανών ναζί στην πόλη και το ξήλωμα του εβραϊκού νεκροταφείου από συνεργεία του Δήμου το 1942. Ο ίδιος υπήρξε δραστήριο στέλεχος της μερίδας των “υπερπατριωτών” που τρομοκρατούσαν την εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης τη δεκαετία του 1930. Ο Γ. Σερεμέτης δήμαρχος την περίοδο της ναζιστικής κατοχής είχε ξηλώσει τα εβραϊκά ονόματα απ’ όλους τους δρόμους της πόλης».

 
Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Τριαντάφυλλος Μηταφίδης δήλωσε ότι τα πορτρέτα αυτά δεν έχουν καμία θέση στον τοίχο δίπλα στους αιρετούς δημάρχους της πόλης. Επιπλέον τόνισε ότι απουσιάζει το πορτρέτο του αντιστασιακού δημάρχου  της μετακατοχικής περιόδου Δ. Καβάλα. Τα μέλη της δημοτικής κίνησης «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη»  στη θέση των πορτρέτων αυτών τοιχοκόλλησαν τα ονόματα των εκτελεσμένων από τους ναζί ΕΠΟΝιτών.
 


 

«Γιατί οι δοτοί δήμαρχοι Θεσσαλονίκης ήταν δωσίλογοι; Κατά το σκεπτικό αυτό ο Μηταφίδης θα έχει δουλειά για τις επόμενες δεκαετίες γιατί θα χρειαστεί να αποκαθηλώσει χιλιάδες «κάδρα» από την εθνική πινακοθήκη της περιόδου της Κατοχής. Αν τελειώσει κάποια στιγμή από εδώ, μπορεί να συνεχίσει και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε ο ιστορικός Στράτος Δορδανάς, σε σχόλιό του στο διαδίκτυο και πρόσθεσε: «Με ποια στοιχεία ο Μερκουρίου και ο Σερεμέτης κατηγορούνται για δωσιλογισμό; Επειδή υποδέχτηκαν τους Γερμανούς; Πάντως τα Ειδικά Δικαστήρια δεν φαίνεται να είχαν την ίδια άποψη!»
 
Σημειώνεται πως μετά την «αποκαθήλωση» ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης επισκέφθηκε τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτη Αβραμόπουλο, στον οποίο παρέδωσε τα πορτρέτα, ζητώντας να μην παραπεμφθεί στις καλένδες το ζήτημα της αλλαγής ονοματοδοσίας  δρόμων που έχουν  ονόματα δωσίλογων.
 
Από την πλευρά του,  ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος δεν δέχτηκε να παραλάβει τα πορτρέτα των δωσίλογων δημάρχων, επικαλούμενος ζήτημα τυπικής διαδικασίας, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή «αυθαίρετη».  Τα μέλη της δημοτικής κίνησης «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» άφησαν τα πορτρέτα στο γραφείο του και αποχώρησαν. «Η κίνηση αυτή είχε στόχο την ουσία της αποκατάστασης της ιστορικής μνήμης στην πόλη μας» τόνισαν.