Τηλεφώνημα από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης έλαβαν τις τελευταίες μέρες 2.400 άπορες οικογένειες, προκειμένου να προσέλθουν σήμερα στην αποθήκη 15 στο λιμάνι για να παραλάβουν πακέτο με οπωροκηπευτικά, τα οποία δώρισαν οι παραγωγοί της Ιεράπετρας.

Ads

 
Η προσέλευση ήταν μεγάλη καθώς διανεμήθηκαν 27 τόνοι ντομάτες, αγγουράκια, πιπεριές και μελιτζάνες, ενώ τα νέα μαθεύτηκαν γρήγορα, με αποτέλεσμα να προσέλθουν και μεμονωμένα άτομα από άλλες περιοχές, τα οποία όμως δεν ήταν στη λίστα των δικαιούχων που συνέταξαν οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου και έτσι δεν παρέλαβαν τελικά τρόφιμα.
 
«Οποιαδήποτε τέτοια κίνηση είναι καλοδεχούμενη και ο κόσμος ανταποκρίνεται πολύ θετικά όμως εκείνο που χρειάζεται είναι οικονομική βοήθεια για να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του και τους λογαριασμούς που καταφθάνουν καθημερινά» υποστήριξε μιλώντας στο ΑΜΠΕ η Ασπασία Λούβαρη, άνεργη που μέχρι πριν λίγο καιρό είχε δουλειά.
 
Πρωτοβουλία είτε από την πολιτεία, είτε από τους δήμους, είτε από κοινωνικούς φορείς προκειμένου να οργανώσουν δράσεις προώθησης ανέργων στην εργασία ζητά, από την πλευρά του, ο Αλέξανδρος Παντέκος. «Η διανομή τροφίμων είναι πολύ καλή κίνηση, όμως ο κόσμος χρειάζεται εργασία. Εγώ είμαι άνεργος εδώ και 1,5 χρόνο και παρόλο που έχω κάνει αιτήσεις παντού, δεν κατάφερα να βρω δουλειά. Η ανάγκη για εργασία είναι ακόμη μεγαλύτερη για τους ανέργους που πλησιάζουν στη σύνταξη και πλήττονται περισσότερο από την έλλειψη εργασίας» σημειώνει χαρακτηριστικά.
 
Εκτός, όμως, από τρόφιμα υπάρχει ανάγκη και για ρουχισμό, όπως αναφέρει η κ. Μαριώ – Ελισσάβετ. «Ζούμε με τριακόσια ευρώ και ευχόμασταν να μην καταλήγαμε σε αυτές τις πόρτες. Όμως οι άποροι έχουν πραγματικά μεγάλη ανάγκη όχι μόνο από τρόφιμα αλλά και από ρούχα» αναφέρει.
 
Σε αυτή την κατεύθυνση οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης προσπαθούν να βοηθήσουν είτε μέσα από το κοινωνικό παντοπωλείο, είτε από τις τράπεζες ρούχων και τροφίμων είτε από άλλες δράσεις. «Μέσα από όλες αυτές τις ενέργειες είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τους απόρους, έχουμε συντάξει λίστες δικαιούχων στις οποίες έχουν καταγραφεί όλοι όσοι έχουν ανάγκη. Με αυτό τον τρόπο, άλλωστε, ξέραμε με ποιους θα επικοινωνήσουμε ώστε να γίνει και η σημερινή διανομή» εξηγεί η Διευθύντρια Κοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου Ιωάννα Ματζάρη.
 
Τονίζει δε ότι η σημερινή προσπάθεια υλοποιήθηκε χάρη στη δωρεά των τροφίμων από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Ανατολή», από την Ιεράπετρα της Κρήτης. Τον περασμένο μήνα αντίστοιχες διανομές είχαν πραγματοποιηθεί στην Ιεράπετρα, το Ηράκλειο και την Αθήνα.