Ο 73χρονος δικαστής Σέρτζιο Ματαρέλα είναι ο νέος Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας που θα διαδεχτεί τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Επιτυχής ήταν τελικά η τέταρτη ψηφοφορία για την Προεδρική εκλογή, με τον Σέρτζιο Ματαρέλα που αποτελούσε πρόταση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι να εξασφαλίζει περισσότερες από 505 ψήφους που απαιτούνταν.

Ads

Στις τρεις πρώτες ψηφοφορίες απαιτείτο ψηφοφορία 2/3 για να εκλεγεί ο Πρόεδρος όμως στην τέταρτη ψηφοφορία απαιτείτο η απλή πλειοψηφία των 505 ψήφων. Σημειώνεται ότι το εκλεκτορικό σώμα αποτελείται από 1.009 βουλευτές, γερουσιαστές και περιφερειακών αξιωματούχων.

Τον Ματαρέλα είχε προτείνει το Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι το οποίο διέθετε 415 ψήφους, αλλά και αρκετές δεκάδες εκλέκτορες άλλων, μικρότερων σχηματισμών που είχαν δεσμευθεί ότι θα στήριζαν την υποψηφιότητα του 73χρονου Ματαρέλα, όπως η Νέα Κεντροδεξιά του υπουργού Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο και το αριστερό κόμμα SEL.

Αντίθετος στην υποψηφιότητα Ματαρέλα ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι που είχε καλέσει τους βουλευτές και γερουσιαστές του κόμματός του, του Φόρτσα Ιτάλια, να ψηφίσουν λευκό.

Ads

Ο απερχόμενος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, σημαντική μορφή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ιταλίας, εξελέγη Πρόεδρος στην τέταρτη ψηφοφορία τον Μάιο του 2006. Ανέλαβε καθήκοντα Προέδρου της Ιταλίας στις 15 Μαΐου 2006, διαδεχόμενος τον Πρόεδρο Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι. Το 2013 έγινε ο πρώτος Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας ο οποίος επανεκλέγεται για δεύτερη συνεχόμενη θητεία. Παραιτήθηκε λόγω ηλικίας στις 14 Ιανουαρίου 2015.