Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών στη Κω καταγγέλοντας απάνθρωπες συνθήκες κράτησης για τους περίπου 210 μετανάστες που συνελήφθησαν γιατί εισήλθαν παράνομα στη χώρα και μένουν προσωρινά σε αυλές και μπαλκόνια υπηρεσιών. Μάλιστα, στις 11 το πρωί της Παρασκευής θα πραγματοποιήσουν συμβολικό αποκλεισμό του Αστυνομικού Τμήματος παρουσία του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Χρήστου Φωτόπουλου.

Ads

Σε επιστολή που απέστειλαν προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Βασίλη Κικίλια κάνουν λόγο για «απελπιστική κατάσταση στα κρατητήρια του Α.Τ. Κω» και σημειώνουν ότι «θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκεια των μελών μας και τον προβληματισμό της τοπικής κοινωνίας, διότι με τις συνεχόμενες αφίξεις λαθρομεταναστών από τα απέναντι τουρκικά παράλια έχουμε υπερβεί τους 200 κρατουμένους όταν η χωρητικότητα των κρατητηρίων είναι μόλις 30 ατόμων, με αποτέλεσμα να κοιμούνται στους διαδρόμους, στην αυλή του τμήματος, έμπροσθεν των γραφείων μας, να εξυπηρετούνται όλοι από μία τουαλέτα του προσωπικού και να ζούμε τριτοκοσμικές καταστάσεις, με σοβαρότατο κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών».

«Επειδή η άφιξη λαθρομεταναστών προβλέπεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα, η κατάσταση πλέον είναι ανεξέλεγκτη, και δεχόμαστε εύλογα παράπονα από το προσωπικό, παρακαλούμε για την παρέμβαση σας, ώστε να εξευρεθεί άμεσα χώρος για την προσωρινή στέγαση των μεταναστών», αναφέρουν αλλά δηλώνουν ότι «σε συναντήσεις που είχαμε με τις τοπικές αρχές για εξεύρεση χώρου προσωρινής στέγασης των μεταναστών ουδείς ανταποκρίθηκε, με αποτέλεσμα εδώ και μήνες να βιώνουμε αυτή την κατάσταση».

«Επίσης είναι απαραίτητη η ενίσχυση των υπηρεσιών υποδοχής των μεταναστών, όπως γίνεται στον Έβρο, γιατί μεγάλο μέρος των Αστυνομικών απασχολείται με τους μετανάστες με αποτέλεσμα να έχουν υποστελεχωθεί οι υπηρεσίες τάξης και ασφάλειας», προσθέτουν τέλος.

Ads