Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) πραγματοποιήθηκε σήμερα με βασικό θέμα τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι. Μετά τη συνέλευση ακολούθησε πορεία των δημάρχων στο κέντρο της Αθήνας με κατεύθυνση το υπουργείο Οικονομικών. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνης, συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών, όπου του έθεσε τα ζητήματα που προέκυψαν από τη Γενική Συνέλευση.

Ads

 
Στο ψήφισμα της ΚΕΔΕ σημειώνεται πως η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση βυθίζεται ολοένα και περισσότερο «σε ένα αδιέξοδο ανέχειας και απαξίωσης» και τονίζεται ότι τα τρία τελευταία χρόνια υπάρχει μία «πρωτοφανής μείωση των πόρων, λειτουργικών και επενδυτικών, που ξεπερνά το 50% σε σχέση με το 2009».
 
«Είναι ξεκάθαρο πως το Ελληνικό Κράτος δε μπορεί να λειτουργεί με ένα ξεπερασμένο μοντέλο διοικητικής διάρθρωσης, ανίκανο να ανταποκριθεί στις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας του 21ου αιώνα», επισημαίνεται στο ψήφισμα. «Εάν θέλουμε να βγει η Χώρα από αυτή την πολύπλευρη κρίση η απάντηση είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση να γίνει γνήσιος θεσμός και δύναμη της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, θεσμός και δύναμη της παραγωγικής και αναπτυξιακής πορείας της Χώρας», προστίθεται.

Η ΚΕΔΕ χαρακτηρίζει «εκτός τόπου και χρόνου» όσους «προετοιμάζουν το έδαφος, με αφορμή τις νέες μειώσεις δαπανών ύψους 11,6 δις ευρώ για τη διετία 2013-2014, για περαιτέρω περικοπές στα έσοδα των Δήμων».

Στο ψήφισμα της η ΚΕΔΕ καλεί την κυβέρνηση να μην οδηγήσει «σε χρεοκοπία και σε κατάρρευση ένας από τους λίγους θεσμούς που απέμειναν με οργανωτική και λειτουργική ικανότητα και στους οποίους πρέπει να στηριχθεί η χώρα μας για να ανακάμψει από την κρίση».

Ads

«Για αυτό η ΚΕΔΕ θεωρεί ότι η σημερινή ή η επόμενη Κυβέρνηση οφείλει άμεσα και έμπρακτα να αποδείξει ότι αντιλαμβάνεται την ανάγκη στήριξης, υπεράσπισης και ενίσχυσης του θεσμού». Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα η ΚΕΔΕ απαιτεί :
 

  • Οικονομική αυτοδυναμία. Συμμετοχή των Δήμων στην επιβολή και είσπραξη των άμεσων και έμμεσων φόρων, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών, με ταυτόχρονη θεσμοθέτηση μηχανισμού αναδιανομής για τους οικονομικά αδύναμους Δήμους.
  • Άμεσες θεσμικές προσαρμογές που δεν επιβαρύνουν το Κράτος, με κόστος, αλλά επιταχύνουν τις αποφάσεις, μειώνουν τη γραφειοκρατία και βελτιώνουν τη λειτουργία των Δήμων.
  • Να γίνουν άμεσα πράξη οι δεσμεύσεις της κεντρικής κυβέρνησης για απόδοση στους δήμους το 2012 των 450 εκ. ευρώ, που εκ παραδρομής δεν ενεγράφησαν στον κρατικό προϋπολογισμό του 2012.
  • Να αναπληρωθούν τα 190 εκ. ευρώ που έχουν παρακρατηθεί από τους ΚΑΠ του 2012 για να καλυφθούν δαπάνες μεταφερόμενων στους δήμους αρμοδιοτήτων του 2011 και να τηρηθούν πιστά οι προβλέψεις του άρθρου 102 του Συντάγματος που ορίζει μεταξύ των άλλων ότι, το κράτος φροντίζει για την εξασφάλιση της οικονομικής μας αυτοτέλειας και των πόρων που είναι αναγκαίοι για την άσκηση των αρμοδιοτήτων.
  • Να αποδοθούν άμεσα τα παρακρατηθέντα που έχουν ήδη υπογραφεί.
  • Να διασφαλιστούν οι πόροι για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ΟΤΑ προς τρίτους, σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ.6 του Ν.4071/12
  • Να τηρηθεί το Σύνταγμα και ο νόμος (άρθρο 259 του ν. 3852/2010), που επίσης ορίζει ότι εάν το κόστος των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων υπερβαίνει τους ΚΑΠ, τότε αυξάνει το ποσοστό των αποδόσεων στους δήμους από το Φόρο Εισοδήματος και τον ΦΠΑ σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.
  • Να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση και να ξεκινήσει άμεσα η έναρξη του προγράμματος αυτεπιστασίας στους δήμους, χωρίς γραφειοκρατία και επί πλέον εμπόδια.
  • Να δρομολογηθεί άμεσα η υλοποίηση του προγράμματος Α.Κ.Σ.Ι.Α. που και αυτό  παλινδρομεί μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.
  • Ιεραρχική απεμπλοκή – απεξάρτηση του ρόλου των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης για την ανάπτυξη.
  • Να ενισχυθεί ο Ειδικός Φορέας Διαχείρισης για τη δημιουργία ενός ειδικού προγράμματος της Αυτοδιοίκησης στο ΕΣΠΑ. Επαναφορά της διάταξης νομοθετικού περιεχομένου για τη ΣΑΤΑ και άμεση απόσυρση της παρ. 12 του άρθρου 9 του Ν.4071/2012. 

Πορεία δημάρχων και συνάντηση με τον Φ. Σαχινίδη
 
Μετά την ολοκλήρωση της συνέλευσης, οι δήμαρχοι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας από το ξενοδοχείο που πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση, η οποία κατευθύνθηκε μέσω της οδού Σταδίου στο υπουργείο Οικονομικών. Επικεφαλής της πορείας ήταν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης, ενώ το παρών έδωσε και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

«Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση οικονομικής κατάρρευσης και αν συνεχιστούν οι περικοπές που γίνονται μέχρι σήμερα σε λίγο οι δήμοι δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν», δήλωσε ο Κ. Ασκούνης μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη.
 
Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζήτησε από τον υπουργό να γίνει πράξη η δέσμευση για απόδοση των επιπλέον 450 εκ. ευρώ που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση τον Ιανουάριο. Σύμφωνα πάντα με τον κ. Ασκούνη ο υπουργός απάντησε πως μπορεί να καταβάλει 300εκ. ευρώ, και ότι στο δωδεκατημόριο που θα δοθεί τις επόμενες μέρες θα υπολογιστεί η κατανομή με βάση τα επιπλέον 300 εκ. ευρώ. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αν και χαρακτήρισε «καταρχήν θετική» την απάντηση του υπουργού, σημείωσε πως η διεκδίκηση των 450 εκ. παραμένει «κόκκινη γραμμή».
 
Επιπλέον η ΚΕΔΕ ζήτησε την καταβολή της δόσης των 213 εκ. ευρώ από τα παρακρατηθέντα προηγούμενων ετών, για τα οποία υπάρχει ήδη απόφαση, για τα οποία όμως ο υπουργός υποστήριξε πως υπάρχει πρόβλημα καθώς το κράτος δεν έχει τα απαραίτητα διαθέσιμα. Τέλος ο κ. Ασκούνης ζήτησε ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των Δήμων για να λάβει την απάντηση από τον υπουργό πως αυτό μπορεί να συζητηθεί μετά τις εκλογές.