«Το ζήτημα με το τζαμί θα τεθεί στην κρίση του αθηναϊκού λαού με τοπικό δημοψήφισμα» δήλωσε ο υποψήφιος της ΝΔ για τη δημαρχία της Αθήνας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. «Διεθνής δέσμευση της πολιτείας και αυτονόητος ο σεβασμός της ανεξιθρησκείας», ανέφερε ο υποψηφίος του ΣΥΡΙΖΑ, Γαβρίλη Σακελλαρίδης. «Υπάρχει νόμος για Τζαμί στο Βοτανικό», αναφέρει ο Γιώργος Καμίνης. «Ο Μπαλτάκος έφυγε», υπενθυμίζει το ΠΑΣΟΚ, ενώ η ΔΗΜΑΡ κάνει λόγο για «ακροδεξιά ατζέντα».

Ads

 
Μεταξύ άλλων ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, μιλώντας στο Πρώτο Θέμα, ανέφερε πως «η Αθήνα δεν χωράει άλλους μετανάστες». Μετά τις αντιδράσεις ο Άρης Σπηλιωτόπουλος προχώρησε σε διευκρινιστική δήλωση μέσω Twitter. «Δεν συζητάμε για το αν οι μουσουλμάνοι πρέπει να έχουν λατρευτικό χώρο (αυτό εξυπακούεται) αλλά αν πρέπει να είναι στο κέντρο της Αθήνας!», ανέφερε και έκανε λόγο για διαστρέβλωση των απόψεών του.
 

Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ με την Ανοιχτή Πόλη, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, κατηγόρησε τον Άρη Σπηλιωτόπουλο πως παραβλέπει την ανάγκη για απόλυτο σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων και τις αυτονόητες διεθνείς δεσμεύσεις της πολιτείας για σεβασμό της ανεξιθρησκίας όλων των κατοίκων, ενώ επισήμανε πως «καθώς ορισμένα δικαιώματα των μειοψηφιών είναι απαράβατα, ζήτημα δημοψηφίσματος για το ζήτημα αυτό, ουσιαστικά δεν τίθεται, όπως δεν μπορεί να τεθεί σε πόλεις όπου οι Χριστιανοί είναι μειοψηφία».
 
«Η Αθήνα πρέπει επιτέλους να αποκτήσει επίσημους χώρους θρησκευτικής λατρείας για τους χιλιάδες μουσουλμάνους κατοίκους της. Η πόλη μας δεν έχει τίποτε να φοβηθεί αναδεικνύοντας το πολυπολιτισμικό της πρόσωπο. Αντιθέτως έχει πολλά να χάσει από μια φοβική και στενόμυαλη αντιμετώπιση της διαφορετικότητας, που είναι στοιχείο της ίδιας της ταυτότητάς της. Υποστηρίζουμε ότι οι μουσουλμάνοι της Αθήνας δικαιούνται χώρους θρησκευτικής λατρείας, εύκολα προσβάσιμους, κοντά στις περιοχές όπου ζουν και μέσα στον αστικό ιστό, ώστε να μην γκετοποιούνται», τόνισε
 
Σχετικά με τη συγκεκριμένη χωροθέτηση του τζαμιού στον Ελαιώνα που δρομολογείται από την κυβέρνηση, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε πως θα εργαστεί με τους κατοίκους της περιοχής και τους αρμόδιους φορείς της πόλης, καθώς και με τις εμπλεκόμενες κοινότητες μουσουλμάνων, «ώστε να εξομαλυνθούν τυχόν τριβές, και να αντιμετωπιστούν επιμέρους ζητήματα που έχουν προκύψει».
 
«Υπάρχει νόμος που προβλέπει το τζαμί στο Βοτανικό. Ο νόμος αυτός έρχεται σε εκπλήρωση στοιχειωδών υποχρεώσεων της χώρας σε θέματα θρησκευτικής ελευθερίας. Βλέπω ότι ο κ. Κακλαμάνης, ο οποίος τον Μάρτιο του 2010 έλεγε ότι πρέπει να γίνει το τζαμί στο Βοτανικό, να έρχεται και το ανακαλεί. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος, που είχε ψηφίσει το νόμο, έρχεται τώρα και ζητά δημοψήφισμα», ανέφερε στο Kontra o Γιώργος Καμίνης και πρόσθεσε:
 
«Ρωτάω εγώ δύο πράγματα. Πρώτα απ’ όλα, δεν πρέπει κάποτε οι πολιτικοί να δώσουμε ένα παράδειγμα, ότι δεν ξεχνάμε σήμερα αυτό που λέγαμε χθες, ότι θα πρέπει, αυτή η ασυνέπεια μεταξύ λόγων και έργων, να σταματήσει; Δεύτερον, πως λέμε ότι θα θέσουμε σε δημοψήφισμα το θεμελιώδες ζήτημα της θρησκευτικής λατρείας;».
 
Ο Γιώργος Καμίνης τόνισε πως δεν πρόκειται για αφέλεια, αλλά για μια «απαράδεκτη» τοποθέτηση. «Δηλαδή, θα δεχθούμε εμείς τώρα να έλθει ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης να κάνει δημοψήφισμα για την Αγία Σοφία, αν θα γίνει τζαμί, ή για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης; Είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα ή όχι; Είμαστε ευρωπαϊκή χώρα και θεωρούμε βάρος να τελούν οι μουσουλμάνοι τα θρησκευτικά τους καθήκοντα;», συμπλήρωσε.
 
«Ο κ.Σπηλιωτόπουλος τάσσεται υπέρ του δημοψηφίσματος για ζήτημα που αφορά ανθρώπινα δικαιώματα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν εξαρτώνται από τη βούληση της πλειοψηφίας. Προστατεύουν το δικαίωμα κάθε ατόμου και κάθε ομάδας ακριβώς απέναντι στη βούληση της εκάστοτε πλειοψηφίας. Πρόκειται για άγνοια των βασικών αρχών του δυτικού θεσμικού πολιτισμού ή δεν έμαθε ότι έφυγε ο κ. Μπαλτάκος;» τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.
 
«Την ώρα που εμβρόντητη και οργισμένη η δημοκρατική κοινή γνώμη παρακολουθεί τις αποκαλύψεις για την υπόθεση Μπαλτάκου, ο υποψήφιος της ΝΔ για το δήμο της Αθήνας, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, ανοίγει την ακροδεξιά ατζέντα συντασσόμενος με όσους θέλουν να μπλοκάρουν την ανέγερση τεμένους στην Αθήνα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν προσφέρονται για τις προεκλογικές ανάγκες ουδενός», αναφέρει η ΔΗΜΑΡ.