Το «πράσινο φως» για τη δημοπράτηση του έργου της κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού ύδρευσης της ΕΥΔΑΠ που θα προσφέρει πόσιμο νερό στην Αίγινα έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών Σταύρος Καλογιάννης.

Ads

 
Σύμφωνα με την τεχνική προμελέτη, όπως αναφέρει η Καθημερινή, η Αίγινα (περιοχή Λεόντι) θα υδροδοτηθεί από τη δεξαμενή της ΕΥΔΑΠ που βρίσκεται στην περιοχή Περάνη Σαλαμίνας, με την οποία θα συνδεθεί μέσω υποθαλάσσιου αγωγού.
 
Ο αγωγός θα έχει μήκος 13.920 μέτρων, μέγεθος πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, ο οποίος θα ποντιστεί σε βάθη έως και 90 μέτρων. Το έργο θα πρέπει να προβλέπει και τη δυνατότητα μελλοντικής σύνδεσης με το Αγκίστρι, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
 
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, το συνολικό κόστος του έργου εκτιμάται στα 23,8 εκατομμύρια ευρώ και θα δημοπρατηθεί από την Περιφέρεια Αττικής μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
 
Η ετήσια κατανάλωση της Αίγινας είναι σήμερα 1,7 εκατ. κυβικά νερού, ποσότητα βέβαια που θα αυξηθεί. Όπως τονίζεται στην Καθημερινή θα είναι η δεύτερη φορά στη χώρα μας που ένα νησί συνδέεται με το δίκτυο ύδρευσης της ηπειρωτικής Ελλάδας. Το πρώτο ήταν η Σαλαμίνα (μέσω της οποίας η Αίγινα θα συνδεθεί με την ΕΥΔΑΠ): το νησί συνδέεται εδώ και 20 έτη με δύο υποθαλάσσιους αγωγούς από την περιοχή Μπατσί με την περιοχή του κτήματος Ευταξία στη Νέα Πέραμο.
 
Επιπλέον, σήμερα δοκιμάζεται η λειτουργία ενός τρίτου, δίδυμου υποθαλάσσιου αγωγού που διασχίζει τον δίαυλο της Φανερωμένης. Όμως, οι δύο πρώτοι αγωγοί έχουν μήκος 2,5 χλμ. και οι νέοι δίδυμοι αγωγοί μόλις 700 μέτρων, οπότε ο αγωγός ύδρευσης της Αίγινας θα είναι ο πρώτος του είδους του στην Ελλάδα με τόσο μεγάλο μήκος.