Παρά τα κρούσματα ρατσισμού που έχουν δει πολυάριθμες φορές το φως της δημοσιότητας στην Ελλάδα,  στο Ηράκλειο ανθίζει η κοινωνική αλληλεγγύη, καθώς οι γείτονες ανέλαβαν να επισκευάσουν το μικρό μαγαζί δύο μεταναστών από το Μπαγκλαντές που έγινε στάχτη την προηγούμενη εβδομάδα.

Ads

Την προηγούμενη εβδομάδα ξέσπασε πυρκαγιά στο μίνι μάρκετ που διατηρούσαν δύο αδέλφια από το Μπαγκλαντές, στην οδό Γιαμπουδή, ξαφνικά και κάτω από αδιευκρίνιστες αιτίες. Επί πολλά χρόνια οι δύο μετανάστες δούλευαν από το πρωί μέχρι το βράδυ, μη ξοδεύοντας ούτε ευρώ, για να μπορέσουν να ανοίξουν μία μικρή επιχείρηση και να εξασφαλίσουν στις οικογένειες τους τα προς το ζην με ανθρώπινους όρους.

image

Το μίνι μάρκετ που ήταν γνωστό στην περιοχή ως «Το μαγαζάκι» είχε γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές στην περιοχή αφενός για την ευγένεια των δύο αδελφών, αφετέρου για τις πολύ καλές τιμές που διατηρούσε. Στις 4 Νοεμβρίου όμως η φωτιά έκαψε μαζί με το μαγαζί τους και το όνειρο τους για μια καλύτερη ζωή. Για την υπόθεση έχει ξεκινήσει προανάκριση το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής, που εξετάζει και το ενδεχόμενο εμπρησμού με ρατσιστικά κίνητρα.

Ads

Κόντρα στον ρατσισμό όμως, οι γείτονες των μεταναστών αποφάσισαν να τους  βοηθήσουν για να στηθεί ξανά από την αρχή. Ήδη εθελοντές καθάρισαν τις στάχτες και τα αποκαΐδια μαζί τους και πλέον το «μαγαζάκι» περιμένει την ανακαίνιση του. Η τοπική κοινωνία έχει ήδη προσφέρει υλικά για την ανακαίνιση και τις επόμενες μέρες πρόκειται να δημιουργηθεί και ένας λογαριασμός για τη συγκέντρωση χρημάτων.

image

Στο Facebook έχει δημιουργηθεί η σελίδα «Βοηθήστε να σωθεί το μαγαζάκι», στην οποία εκφράζεται η αλληλεγγύη δεκάδων ανθρώπων με στόχο να επαναλειτουργήσει άμεσα η μικρή επιχείρηση.