Ένα νέο σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο, αντάξιο της ιστορίας της πόλης πρόκειται να δημιουργηθεί στην Σπάρτη και το τελευταίο διάστημα σε επίπεδο περιφέρειας Πελοποννήσου πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες συσκέψεις προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Ads

 
Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, πριν από λίγα χρόνια, το 2005 επί θητείας του Πέτρου Τατούλη στο υπουργείο Πολιτισμού, αγοράστηκε το οικόπεδο του παλαιού εργοστασίου ΧΥΜΟΦΙΞ στην είσοδο της Σπάρτης και δίπλα στον Ευρώτα, 27 στρεμμάτων περίπου, στο οποίο θα ανεγερθεί το νέο μουσείο. Από τότε ουσιαστικά δεν υπήρξε καμιά εξέλιξη, ενώ τους τελευταίους μήνες παρατηρείται έντονη κινητικότητα.
 
Ήδη έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση της περιφέρειας Πελοποννήσου με το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, προκειμένου να διενεργηθεί διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, για να προκύψει η οριστική μελέτη κατασκευής του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου. Παράλληλα, στον προϋπολογισμό της περιφέρειας Πελοποννήσου, έχουν δεσμευτεί για το σκοπό αυτό, 850.000 ευρώ από ίδια έσοδα κι εξετάζεται να ενταχθεί η δράση και στο ΕΣΠΑ, ώστε απρόσκοπτα να υπάρχει χρηματοδότηση.
 
Στο μεταξύ, στο χώρο των 27 στρεμμάτων που θα ανεγερθεί το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, υπάρχει εγκαταλελειμμένο παλαιό κτίριο του εργοστασίου ΧΥΜΟΦΙΞ, έργο του αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτου το οποίο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο και θα ενταχθεί η αξιοποίηση του στην μελέτη του έργου.
 
Επιπλέον, για να προχωρήσει η διαδικασία του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, από την οποία θα προκύψει η οριστική μελέτη ανέγερσης του μεγάλου, σύγχρονου Αρχαιολογικού Μουσείου, πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο εργασίες αρχαιολογικής έρευνας στο οικόπεδο, από την Ε’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν αρχαιότητες οι οποίες θα αξιολογηθούν, προκειμένου να χωροθετηθεί επί του οικοπέδου το προς ανέγερση κτίριο και να δοθεί η τελική έγκριση δημοπράτησης.
 
Στόχος της περιφέρειας Πελοποννήσου είναι ως το 2014 να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και να υπάρχει η οριστική μελέτη, ώστε το έργο να είναι «ώριμο» προς ένταξη στο ΕΣΠΑ ή την επόμενη προγραμματική περίοδο, για να ξεκινήσει η κατασκευή του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου.