Επεισόδια σημειώθηκαν έξω από το κτίριο της Πειραϊκής Πατραϊκής, όπου νωρίτερα είχαν συγκεντρωθεί κάτοικοι των Ιτεών, στην Πάτρα, με αίτημα την απομάκρυνση των μεταναστών από την περιοχή. Άτομα που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις που βρισκόντουσαν στο σημείο με μολότοφ. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών. Οι κάτοικοι που είχαν συγκεντρωθεί αποχώρησαν. Το κτίριο, όπου χτες πολιορκήθηκε από μέλη της Χρυσής Αυγής, σήμερα σφραγίστηκε και σύμφωνα με τις πληροφορίες οι ελάχιστοι μετανάστες που είχαν απομείνει μεταφέρθηκαν με πούλμαν σε περιοχές εκτός της Πάτρας και στην Αθήνα.

Ads

 
Οι κινητοποιήσεις ενάντια στους μετανάστες ξεκίνησαν μετά τη δολοφονία του Θ. Λαζανά από τρεις Αφγανούς τα ξημερώματα του Σαββάτου, ένας εκ των οποίων, 17 ετών, έχει ήδη συλληφθεί και έχει ομολογήσει. Πληροφορίες που έκαναν λόγο για σύλληψη και δεύτερου δράστη δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας αίτια της δολοφονίας είναι η παρεξήγηση που προκλήθηκε όταν οι τρεις αλλοδαποί που λίγο νωρίτερα είχαν προμηθευτεί από κατάστημα της περιοχής καφέδες πέρασαν έξω από το σπίτι του Θ. Λαζανά  – ο οποίος είχε μόλις επιστρέψει από κατάστημα αναψυχής της περιοχής και καθόταν στην αυλή – με προορισμό τον άτυπο καταυλισμό που έχει στηθεί στο πρώην εργοστάσιο της Πειραϊκής Πατραϊκής. Οι αλλοδαποί φέρονται να ζήτησαν εξηγήσεις από τον Θ.Λαζανά γιατί τα σκυλιά του επιχείρησαν να επιτεθούν σε έναν  από αυτούς ενώ σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή οι δράστες τους πέταξαν πέτρες. Ακολούθησε λεκτική αντιπαράθεση, με τον Θ.Λαζανά να τους ακολουθεί, με αποτέλεσμα  σε μικρή απόσταση από το σπίτι του και στο ύψος των σιδηροδρομικών γραμμών να δεχθεί την επίθεση.

Σε ανακοίνωσή της για τα επεισόδια της Τρίτης η αστυνομία αναφέρει πως στη συγκέντρωση έξω από το κτίριο του παλιού εργοστασίου της Πειραϊκής Πατραϊκής συμμετείχαν περίπου 350 ατόμων, κυρίως μελών της Χρυσής Αυγής.  Η αστυνομία κάνει λόγο για «επανειλημμένες» επιθέσεις κατά των αστυνομικών με «πέτρες, κροτίδες καθώς και αυτοσχέδιες εμπρηστικές κατασκευές, ξύλα, στυλιάρια, λοστούς και άλλα αντικείμενα». Συνολικά προσήχθησαν «είκοσι δύο (22) άτομα, από τα οποία συνελήφθησαν μέχρι στιγμής πέντε (5), ενώ αναζητούνται και άλλα πρόσωπα που συμμετείχαν στις επιθέσεις κατά των αστυνομικών».

Φωτογραφία του Best.gr από τα αντικείμενα που βρέθηκαν στην κατοχή των συλληφθέντων.

Ads

image

Σύμφωνα με πληροφορίες μερίδα κατοίκων δήλωναν ενοχλημένοι από τα επεισόδια τα οποία σημειώθηκαν χτες από μέλη της Χρυσής Αυγής, που επιχείρησαν να εισβάλουν μέσα στο κτίριο της Πειραϊκής Πατραϊκής. (Βίντεο από τη σημερινή συγκέντρωση)

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν στην περιοχή ώστε να αποτραπούν επεισόδια όπως της Τρίτης. Το tvxs.gr μίλησε με τον δημοσιογράφο της εφημερίδας Πελοπόννησος και του pelop.gr, Νίκο Σύφαντο, ο οποίος ανέφερε πως στόχος της αστυνομίας είναι να καθαρίσει ο χώρος τουλάχιστον έως ότου εξομαλυνθεί η κατάσταση. 
 
Στους κατοίκους επικρατεί προβληματισμός για την εμπλοκή της Χρυσής Αυγής, ωστόσο, όπως αναφέρει ο Νίκος Σύφαντος, οι κάτοικοι τονίζουν πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τους μετανάστες και λένε «πως αν δεν γίνει κάτι θα πάρουν το νόμο στα χέρια τους». Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο οι φόβοι της αστυνομίας είναι μήπως επεκταθούν τα επεισόδια και σε άλλες περιοχές με τη μορφή αντεκδίκησης. Το pelop.gr  αναφέρει πως ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην οδό Γερμανού για να αποτρέψουν κάποια επίθεση.
 
Σε ανακοίνωσή της η Κίνηση Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/τριών «καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο τη δολοφονία του Αθανάσιου Λαζανά». «Η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι ανεκτίμητη. Ανεξάρτητα από το ποιος είναι κάθε φορά το θύμα και ποιος ο θύτης, ανεξάρτητα από τα εκάστοτε κίνητρα, η εν ψυχρώ δολοφονία ενός ανθρώπου αποτελεί ένα στυγερό έγκλημα», τονίζει σε ανακοίνωσή της.
 
«Μόνη αρμόδια για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, για την απόδοση ευθυνών και ποινών, είναι η ελληνική δικαιοσύνη. Ίσως αυτό δεν είναι αρκετό για να απαλύνει τον πόνο της οικογένειας του θύματος. Ζούμε όμως σε μια συντεταγμένη πολιτεία και οφείλουμε να τηρούμε κάποιους στοιχειώδεις κανόνες. Τα φαινόμενα αυτοδικίας δεν συνάδουν με το δημοκρατικό μας πολιτισμό. Πολύ περισσότερο είναι αυταπόδεικτα παράλογος ο ισχυρισμός ότι, αφού ένας ξένος σκότωσε έναν Έλληνα, πρέπει να τιμωρηθούν όλοι οι ξένοι. Αν ο δράστης τύχαινε να είναι Έλληνας, κανείς δεν θα ζητούσε την παραδειγματική τιμωρία όλων των Ελλήνων. Με ψύχραιμο νου όλοι μπορούμε να το καταλάβουμε. Αντίθετα όμως, με φρίκη παρακολουθήσαμε το σκηνικό τρόμου που εκτυλίχθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Πειραϊκής- Πατραϊκής για δυο συνεχόμενα βράδια. Ακραία και αντιδημοκρατικά στοιχεία εκμεταλλεύτηκαν την αναστάτωση από το συμβάν και μετέτρεψαν την περιοχή σε κόλαση. Εξοπλισμένοι για πόλεμο, πολιορκούσαν τους μετανάστες που είχαν καταφύγει στο εργοστάσιο και επιτίθεντο στις αστυνομικές δυνάμεις που επιχειρούσαν να αποτρέψουν νέες και παράλογες αιματοχυσίες, να διαφυλάξουν ανθρώπινες ζωές από το οργανωμένο ακροδεξιό μένος. Απολογισμός: αστυνομικοί τραυματισμένοι, άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα λόγω της ρίψης χημικών, πυρκαγιές, εικόνα καταστροφής, αίσθημα ανασφάλειας παντού. Οι κάτοικοι μιας μεγάλης περιοχής να μην μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους», επισημαίνει η Κίνηση Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/τριών.
 
«Γνωρίζουμε ότι οι περίοικοι της Πειραϊκής- Πατραϊκής, μιας ούτως ή άλλως υποβαθμισμένης περιοχής, αντιμετώπιζαν ένα υπαρκτό πρόβλημα. Είμαστε όμως σίγουροι ότι η πλειοψηφία των κατοίκων, όπως και ολόκληρη η πατρινή κοινωνία, καταδικάζει αυτά τα γεγονότα. Οφείλουμε όλοι οι σκεπτόμενοι πολίτες να είμαστε ευαισθητοποιημένοι, για να μην ζήσουμε στο μέλλον σκηνές βγαλμένες από τις πιο σκοτεινές εποχές της ανθρώπινης ιστορίας. Να αντισταθούμε στον κοινωνικό κανιβαλισμό με την κοινωνική αλληλεγγύη», αναφέρει η Κίνηση και καλεί τις τοπικές αρχές «να πάρουν πρωτοβουλίες που θα αποσυμφορούν την κατάσταση». «Χρειάζονται πολιτικές ένταξης και όχι γκετοποίησης και αποκλεισμού. Η δολοφονία είναι ένα αστυνομικό ζήτημα αλλά το μεταναστευτικό είναι κοινωνικό και πολιτικό», καταλήγει η ανακοίνωση (Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση εδώ).
 
To tvxs.gr μίλησε και με τον Γιάννη Λάμπρου, μέλος της Κίνησης Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/τριών, ο οποίος επισήμανε πως η στάση της αστυνομίας χτες ήταν θετική και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, και τόνισε πως στόχος της Κίνησης είναι να μην υπάρξουν στη συνέχεια φαινόμενα αντεκδίκησης και πογκρόμ από τη Χρυσή Αυγή. «Υπάρχουν προσπάθειες από τη Χρυσή Αυγή να δημιουργήσουν τέτοιες καταστάσεις», σημείωσε. «Η Χρυσή Αυγή προσπαθεί να καλλιεργήσει την εντύπωση ότι έδωσε λύσεις σε προβλήματα. Αυτό που λέμε είναι ότι όσο και να κηνυγήσεις του μετανάστες δεν λύνεται το πρόβλημα. Χρειάζεται μία συνολική λύση στο ζήτημα», αναφέρει ο Γιάννης Λάμπρου και προσθέτει πως «όσο η πολιτεία συνεχίζει να έχει τους μετανάστες εγκλωβισμένους μέσα στον εδαφικό χώρο της Ελλάδας, όταν δεν υπάρχει μηχανισμός υποδοχής και απόδοσης ασύλου, που σημαίνει ότι οι μετανάστες γίνονται όμηροι σε γκρίζα ζώνη, χωρίς χαρτιά και δικαιώματα, όσο αυτοί οι άνθρωποι παραμένουν σε αυτή την κατάσταση τόσο θα δημιουργούνται προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις τοπικές κοινωνίες». 

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο δημαρχείο της πόλης, οι εμπλεκόμενοι φορείς αποφάσισαν τη λήψη άμεσων μέτρων για την αποκατάσταση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών του νοτίου διαμερίσματος της Πάτρας και την αποφυγή νέων επεισοδίων.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, όλοι οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη συμφώνησαν ότι η κατάσταση στην Πάτρα είναι εκρηκτική και ότι αυτό που προέχει είναι η προστασία των πολιτών του Νοτίου Διαμερίσματος και η παροχή κάθε δυνατής βοήθειας για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας και για την αποτροπή νέων επεισοδίων στην περιοχή, που ήδη αντιμετωπίζει πολλά και ποικίλα προβλήματα και χρήζει άμεσης στήριξης και αναβάθμισης.
 
Σε ό,τι αφορά την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει ανακύψει από την παρουσία μεταναστών στην περιοχή, αποφασίστηκε η άμεση ενίσχυση της αστυνόμευσης σε όλο το μήκος της περιοχής του Νοτίου Διαμερίσματος όπου κινούνται μετανάστες, με συνεχείς περιπολίες όλο το 24ωρο.
 
Ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Πάτρας, Κώστας Πλατυκώστας, ανέφερε στη σύσκεψη πως όλα τα κτίρια σφραγίστηκαν, ενώ εδώ και καιρό έχει διακοπεί η παροχή ύδρευσης ως μέσο πιέσεις προς τους μετανάστες να εγκαταλείψουν τον χώρο. Συμπλήρωσε ότι οι εγκαταστάσεις της Πειραϊκής Πατραϊκής φυλάσσονται καθημερινά από υπαλλήλους εταιρείας σεκιούριτι και εργαζόμενους του ΟΛΠΑ, ενώ γίνονται και εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί κυρίως στην περίφραξη.
 
O δήμαρχος Πατρέων, Γιάννης Δημαράς, χαρακτήρισε εκρηκτική την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην πόλη της Πάτρας. «Οφείλουμε όλοι να δείξουμε την απαιτούμενη σοβαρότητα για να κατευνάσουμε τα πνεύματα και να απομονώσουμε όσους προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση, την αγωνία και την ανησυχία των κατοίκων του νοτίου διαμερίσματος της πόλης, ασκώντας βία και μετατρέποντας την περιοχή σε εμπόλεμη ζώνη».
 
Όσον αφορά στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ο δήμαρχος τόνισε ότι «εμείς δεν μπορούμε να το λύσουμε μόνοι μας», διότι όπως προσέθεσε «είναι ένα θέμα που αφορά την εκάστοτε κυβέρνηση και την ΕΕ που δεν μπορούν να συνεχίσουν να σφυρίζουν αδιάφορα». Μάλιστα, όπως υπογράμμισε, «θα απαιτήσουμε σε πολύ υψηλούς τόνους να ασχοληθούν με την Πάτρα».
 
Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριο Οικονόμου, ζήτησε την ενίσχυση της αστυνόμευσης μέσα και έξω από το λιμάνι της Πάτρας και περιπολίες αστυνομικών, σε μόνιμη βάση, τόσο στην περιοχή των Ιτεών, όπου έγιναν τα επεισόδια, όσο και στις γειτονικές περιοχές των Ζαρουχλέικων και της Παραλίας, όπου έχει καταγραφεί αυξημένη παρουσία μεταναστών.

*Φωτογραφίες και Βίντεο απο το pelop.gr και το Best.gr