Στη Μύκονο έχει μεταβεί κλιμάκιο του λιμενικού σώματος, εξειδικευμένο σε θέματα προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος κατόπιν της προσάραξης την Παρασκευή σε βραχώδη περιοχή βόρεια του νησιού, του τουρκικού φορτηγού πλοίου YUSUF CEPNIOGLU, που είχε αναχωρήσει από τη Σμύρνη με προορισμό την Τυνησία. Το πλοίο έχει στις δεξαμενές του 200 τόνους καύσιμου, και έτσι η τοπική λιμενική αρχή ενισχύθηκε με μέσα και υλικά απορρύπανσης η τοπική αρχή για την περίπτωση που απαιτηθεί η χρήση τους.

Ads

Στη θαλάσσια περιοχή εξακολουθούν να επικρατούν κακές καιρικές συνθήκες, ενώ σύμφωνα με το Λιμενικό, μέχρι στιγμής παρατηρείται περιορισμένης έκτασης ρύπανση, εγκλωβισμένη μεταξύ του πλοίου και της βραχώδους ακτής.
Λόγω των ισχυρών ανέμων μικρός αριθμός από το σύνολο 204 εμπορευματοκιβωτίων έχει αποσπαστεί από το φορτίο του πλοίου.

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία έχει ήδη αναθέσει τις ενέργειες ναυαγιαίρεσης και προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος σε εξειδικευμένη εταιρεία, πλωτά μέσα της οποίας με κατάλληλο εξοπλισμό, έχουν ήδη από χθες καταπλεύσει στην περιοχή. Πάντως θεωρείται δύσκολη η αποκόλλησή του από τον βράχο, όσο ο καιρός είναι κακός. 

Το πλήρωμα του πλοίου -14 Τούρκοι υπήκοοι- παρελήφθησαν από πλωτό σκάφος του λιμενικού και μεταφέρθηκαν στη Μύκονο όπου διενεργείται προανάκριση.