Στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη «παρκάρει» σήμερα από τις 10:00 έως τις 18:00 το «Mobile School», με πρωτοβουλία των ΜΚΟ «Praksis» και «Άρσις», στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Παιδικής Εργασίας. Με την καθοδήγηση των εθελοντών και στελεχών των δύο οργανώσεων θα πραγματοποιηθούν διαδραστικά παιχνίδια και παράλληλα θα παρουσιαστεί η έκθεση ζωγραφικής των παιδιών. Κλόουν και ξυλοπόδαροι θα προσφέρουν μια νότα χαράς και διασκέδασης σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.
 

Ads

Σύμφωνα με τα στοιχεία των δύο οργανώσεων, εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως εργάζονται και επαιτούν στους δρόμους. Μόνο στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι ο αριθμός τους αγγίζει τα 6.000, ενώ στη Θεσσαλονίκη ο αριθμός τους φτάνει τουλάχιστον τα 100. Παρά τη σοβαρότητα του φαινομένου μέχρι σήμερα δεν έχει οριστεί Παγκόσμια Ημέρα που θα υπενθυμίζει, αλλά και θα ευαισθητοποιεί την κοινότητα για την κατάσταση που βιώνουν τα παιδιά αυτά.
 
Προς αυτή την κατεύθυνση η βελγική Μη Κυβερνητική Οργάνωση Mobile School (Κινητό Σχολείο) έχει ξεκινήσει μία παγκόσμια καμπάνια ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης για να ανακηρυχτεί ως Παγκόσμια Ημέρα των Παιδιών του Δρόμου. Στην Ελλάδα οι συνεργαζόμενες με το Mobile School Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις υποστηρίζουν την καμπάνια και συνδιοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση-δράση την ημέρα αυτή.
 
Τι είναι το Μobile Σchool
 
Το Mobile School είναι ένα κινητό σχολείο που δημιουργήθηκε από τη Βελγική Μη Κυβερνητική Οργάνωση Mobile School το 1996 για τις ανάγκες των παιδιών που ζουν ή εργάζονται στο δρόμο και δεν έχουν πρόσβαση στο σχολικό περιβάλλον.
 
Αποτελεί ένα πρωτοποριακό εργαλείο για την υποστήριξη των παιδιών του δρόμου στο «φυσικό» περιβάλλον τους που είναι ο δρόμος. Είναι μια παρέμβαση χρησιμοποιώντας μεθοδολογικά εργαλεία του streetwork. Βασικός στόχος του είναι η ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης των παιδιών μέσα από την άτυπη εκπαίδευση και το παιχνίδι.
 
Το πρόγραμμα Mobile School ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη στις αρχές Νοεμβρίου 2009 με τη συνεργασία των Μ.Κ.Ο. ΑΡΣΙΣ και PRAKSIS και εφαρμόζεται σε περιοχές όπου παρατηρούνται παιδιά πουν ζουν ή εργάζονται στο δρόμο.