Άγνωστοι «χτύπησαν» την ανταλλακτική βιβλιοθήκη που βρίσκεται έξω από τη Δημοτική Αγορά Χανίων και έβαλαν φωτιά σε βιβλία γεννώντας μνήμες της ναζιστικής Γερμανίας και της νύχτας που έμεινε στην ιστορία ως «το ολοκαύτωμα των βιβλίων».

Ads

 
Όπως επισημαίνεται στα Χανιώτικα Νέα «πέρα από την όποια υλική ζημιά που προκάλεσαν, είναι -κυρίως- ο συμβολικός χαρακτήρας της πράξης τους που προκαλεί θλίψη και οργή».
 
Τη νύχτα της 10ης Μαϊου του 1933, ναζί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Όπερας του Βερολίνου και έριξαν στην πυρά βιβλία Γερμανών συγγραφέων που δεν ταυτίζονταν με το ναζιστικό καθεστώς. Ήταν ένα ακόμη προμήνυμα μίσους για όσα θα ακολουθούσαν. «Όπου καίνε βιβλία, στο τέλος θα κάψουν και ανθρώπους», έγραψε αργότερα ο συγγραφέας Χάινριχ Χάινε, βιβλία του οποίου επίσης ρίχτηκαν στις ναζιστικές φλόγες.
 
Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα Flashnews,  οι άγνωστοι πυρπόλησαν όσα βιβλία είχαν απομείνει στις θήκες της υπαίθριας ανταλλακτικής βιβλιοθήκης στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων.
 
Υπενθυμίζεται πως ο Δήμος Χανίων, ο μοναδικός μετά την Αθήνα, λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα εγκαινίασε τον θεσμό των υπαίθριων ανταλλακτικών βιβλιοθηκών, όπου όποιος θέλει, τελείως ελεύθερα και χωρίς το παραμικρό κόστος, μπορεί να «δανείζεται» ένα βιβλίο με την μοναδική «υποχρέωση» ή να το επιστρέψει ή να το ανταλλάξει με κάποιο άλλο το οποίο θα το αφήνει στην προθήκη της βιβλιοθήκης.
 
Απο τις πρώτες ημέρες, όπως αναφέρεται στο Flashnews, η προσέλευση ήταν σημαντική και στις προθήκες της βιβλιοθήκης στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, είχαν μείνει μόνο κάποια ξενόγλωσσα βιβλία, στα οποία οι άγνωστοι εξέφρασαν την αμορφωσιά, την άγνοια ή το μίσος προς κάθε τι όμορφο.
 
Απο πλευράς του Δήμου Χανίων, εκφράζεται αγανάκτηση για τον βανδαλισμό και καλούνται οι πολίτες να στηρίξουν τις ανταλλακτικές βιβλιοθήκες που δίνουν την δυνατότητα διάδοσης του βιβλίου ακόμη και σε εκείνους που στις σημερινές οικονομικές συνθήκες, δυσκολεύονται να αγοράσουν ένα καινούργιο βιβλίο.