Το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013, στον τόπο όπου δολοφονήθηκε (οδός Τσαλδάρη, στο Κερατσίνι) από τη Χρυσή Αυγή ο αντιφασίστας μουσικός Παύλος Φύσσας, Γερμανοί αντιφασίστες, μαζί με Έλληνες συναγωνιστές, φύτεψαν μια ελιά την οποία οι περίοικοι δήλωσαν ότι θα προστατεύσουν ώστε να αναπτυχθεί, να βγάλει κλαδιά και φύλλα ως «η ελιά του Παύλου».

Ads

 
Την εκδήλωση πραγματοποίησε η οργάνωση «Κουλτούρα Ειρήνης» η οποία στις 18-19 Δεκεμβρίου 2013  είχε γιορτάσει τα 25χρονά της στην Αθήνα (Ινστιτούτο Γκαίτε) με εκδηλώσεις υπό την αιγίδα του Μίκη Θεοδωράκη. Στις εκδηλώσεις συνέβαλε σημαντικά η ακτιβίστρια της ειρήνης  Σίσσυ Βωβού.
 
Στο Κερατσίνι, για τη συμβολική εκδήλωση βρέθηκαν εκ μέρους της κίνησης «Κουλτούρα Ειρήνης», ο συντονιστής Χένινγκ Τσιροκ και η βουλευτής της Αριστεράς Χάικε Χένσελ, συνοδευόμενοι από ζευγάρι νεαρών Γερμανών,  τους  Φρίντερ και Σάρα.
 
Ο Χένινγκ Τσίροκ, με την κιθάρα του, τραγούδησε για τον Παύλο Φύσσα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, με πρώτο το «Γελαστό Παιδί», ενώ έκλεισε με το «Μάουτχάουζεν» συνοδευόμενος από όλους τους παριστάμενους μεταξύ των οποίων, οι γονείς του αδικοχαμένου μουσικού, Παναγιώτης και Μάγδα, μαζί με συγγενείς τους καθώς και εκπρόσωποι τοπικών κινήσεων.
 
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν εκπρόσωπος του τοπικού συλλόγου δασκάλων και η ΓΓ της Αντιρατσιστικής Κίνησης Πολιτών (ΑΚΙΠΟ), Νανή Πολίτου. Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο Πρόεδρος του ΠΑΔΟΠ Πάνος Τριγάζης, εκπροσωπώντας και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Ειρήνη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.