Οι λουόμενοι στην παραλία της Νέας Μάκρης εμπόδισαν την δωρεάν εγκατάσταση του συστήματος SEATRAC που επιτρέπει σε άτομα με αναπηρία την αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα. Σύμφωνα με το in.gr άνδρες του λιμενικού έφτασαν στην παραλία μετά από καταγγελίες λουόμενων που διαμαρτύρονταν για την εγκατάσταση του συστήματος. 

Ads

«Φώναζαν ότι είναι άχρηστο, επικίνδυνο, ότι δεν έχουμε άδεια» δήλωσε ο Ιγνάντιος Φωτίου, ένας εκ των εμπνευστών του συστήματος, που εξελίχθηκε στο εργαστήριο τεχνικής μηχανικής του πανεπιστημίου Πατρών με τον καθηγητή Β. Κωστόπουλο και τον Δρ Γ. Σωτηριάδη. Η εταιρία κατασκευής (ΤΟΒΕΑ) παρέχει δωρεάν την συντήρηση, εγκατάσταση και τους περιοδικούς ελέγχους για το καλοκαίρι του 2013 για τρία τέτοια συστήματα στην Αττική και ένα στην Αχαΐα.

Το SEATRAC πρόκειται στην ουσία για έναν μηχανισμό αποτελούμενο από ράγες, πάνω στις οποίες κινείται ένα ειδικά διαμορφωμένο κάθισμα, μεταφέροντας τον χρήστη από την παραλία κατευθείαν μέσα στο νερό σε ασφαλές βάθος.

Είναι ενεργειακά αυτόνομο, καθώς τροφοδοτείται από ηλιακό πάνελ, ενώ δεν αποτελεί μόνιμη εγκατάσταση, καθώς μπορεί να τοποθετείται στην παραλία στις αρχές του καλοκαιριού και να απομακρύνεται το φθινόπωρο.

Ads