Ads

Επιστολή στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια, με την οποία διαμηνύει την αντίσταση της πόλης στη δημιουργία κέντρου κράτησης μεταναστών, απέστειλε ο δήμαρχος Κορίνθου Αλέξανδρος Πνευματικός. Χαρακτηρίζει «κήρυξη πολέμου» την «αιφνίδια και ερήμην του δήμου» μεταφορά εκατοντάδων μεταναστών στις εγκαταστάσεις του 6ου Συντάγματος Πεζικού. Νωρίτερα σημειώθηκαν συμπλοκές διαμαρτυρόμενων πολιτών με τους αστυνομικούς. Μάλιστα, η δημοτική αρχή διέκοψε την υδροδότηση και την αποκομιδή απορριμμάτων στο στρατόπεδο.

 
O δήμαρχος Κορίνθου κάνει λόγο για «βίαιη υποβάθμιση της περιοχής την οποία επιχειρείτε και προσωπικά και ως Υπουργείο Δημόσιας Τάξης» και ζητά να αξιοποιηθεί ο χώρος του στρατοπέδου «ως Διοικητικό και Κοινωνικό Κέντρο».
 
Νωρίτερα, η απόφαση των αστυνομικών να συγκεντρώσουν τους μετανάστες που συνέλαβαν σε στρατόπεδο της πόλης, μετατρέποντάς το σε κέντρο κράτησης, προκάλεσε ένταση, καθώς οι κάτοικοι της περιοχής αντέδρασαν και ακολούθησαν συμπλοκές, χρήση χημικών και 80 προσαγωγές.
 
Όταν η κίνηση της αστυνομίας έγινε αντιληπτή από τους πολίτες της Κορίνθου, περίπου τα 200 άτομα συγκεντρώθηκαν και απέκλεισαν την πύλη του στρατοπέδου, με επικεφαλής τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ευστάθιο Μπούκουρα, εμποδίζοντας τις κλούβες της αστυνομίας.

 
Η αστυνομία πρόλαβε να περάσει μέσα στο στρατόπεδο περίπου 200-250 μετανάστες, ενώ απ’ έξω παρέμεναν μέσα σε κλούβες περίπου 100 άτομα που έχουν συλληφθεί.
 
Στην πύλη του στρατοπέδου, η κατάσταση παρέμενε έκρυθμη με τους πολίτες να διαμαρτύρονται, ενώ απέναντί τους είχαν παραταχθεί διμοιρίες των ΜΑΤ που έχουν φτάσει από την Πελοπόννησο και την Αττική.
 
Ο αντιδήμαρχος Κορίνθου Χαράλαμπος Καμπούρης σε δηλώσεις του σημείωσε ότι η δημοτική αρχή είναι κάθετα αντίθετη στη μετατροπή του στρατοπέδου σε κέντρο φιλοξενίας λαθρομεταναστών, υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορεί να γίνονται τέτοιου τύπου ενέργειες κι επιχειρήσεις, χωρίς η πολιτεία να λαμβάνει υπόψη και χωρίς να έχει λόγο η δημοτική αρχή της πόλης», ενώ πρόσθεσε πως έχουν πληροφόρηση ότι «μεταφέρθηκαν λαθρομετανάστες στην Κόρινθο κι από άλλες περιοχές».
 
Εκτός από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, συνεδριάζει εκτάκτως για τον ίδιο λόγο και ο εμπορικός σύλλογος της Κορίνθου για τον οποίο «είναι πολύ κακό για την πόλη, δίπλα στα λύκεια, δίπλα στο αθλητικό κέντρο, μέσα στην πόλη να έχουμε ένα κέντρο κράτησης λαθρομεταναστών».