Προσφέρεται τα προϊόντα σας ή τις υπηρεσίες και ανταμειφθείτε με “Mαϊδί”, ένα νέο “κοινωνικό, εικονικό, τοπικό” νόμισμα το οποίο εισήγαγε η Ομάδα “Κύκλος, Ζω με ανταλλαγή”. Η ομάδα “Κύκλος” είναι ένα δίκτυο στην Κω για την εφαρμογή μίας εναλλακτικής κοινωνικής οικονομίας.

Ads

“Με τη συμμετοχή του στο Δίκτυο ένα φυσικό πρόσωπο ή επιχείρηση μπορεί να προσφέρει εργασία, προϊόντα ή υπηρεσίες , για τις οποίες θα αμειφθεί με “Μαϊδί”, πιστώνοντας έτσι το λογαριασμό του. Με τη σειρά του μπορεί να αναζητήσει υπηρεσίες ή προϊόντα που υπάρχουν διαθέσιμα από άλλα μέλη του Δικτύου και να «πληρώσει» με τους Μαϊδί που έχει αποκτήσει”, αναφέρουν τα μέλη του δικτύου σε ανακοίνωσή τους, όπως διαβάζουμε στο antallaktiki.gr.

Όλες οι ανταλλαγές καταγράφονται σε ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης, ώστε κάθε στιγμή, κάθε μέλος του Δικτύου να μπορεί να έχει μία πλήρη εικόνα για αυτές και να μπορέσει να αναζητήσει  υπηρεσίες και προϊόντα ή να καταχωρήσει τις δικές του προσφορές. Τα μέλη μπορούν να αρνηθούν οποιαδήποτε πρόσκληση για συναλλαγή.

Οι εξελίξεις μας οδηγούν να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας , να στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις έξω από το σύστημα που κάποιοι μας επιβάλλουν. Φαίνεται ότι η μόνη λύση για την επιβίωση μας είναι η ελευθερία μας”, τονίζεται από την ομάδα “Κύκλος”.
 
Σχετικά με το “Mαϊδί”, αυτό δεν επηρεάζεται από τις οικονομικές εξελίξεις και οποιοσδήποτε μπορεί να το χρησιμοποιήσει άμεσα γιατί δεν χρειάζεται κεφάλαιο, καθώς όλοι οι λογαριασμοί ξεκινούν από το μηδέν.

Ads

Για το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης, τα μέλη του δικτύου σημειώνουν πως “υπάρχουν μία σειρά από μέτρα και δικλείδες ασφαλείας που θωρακίζουν το σύστημα και εμποδίζουν αυτούς που θέλουν να το εκμεταλλευτούν. Όπως αναφέρουν “οι λογαριασμοί είναι ανοικτοί σε όλα τα μέλη και κάθε συναλλασσόμενος μπορεί να δει τους λογαριασμούς αυτών με τους οποίους θέλει να έχει συναλλαγή”.

Επιπλέον “κάθε μέλος μπορεί να ανοίξει ένα και μόνο λογαριασμό αφού για την ολοκλήρωση της εγγραφής απαιτείται η προσκόμιση αστυνομικής ταυτότητας, ενώ μετά από κάθε συναλλαγή, παράλληλα με τη διαδικασία πίστωσης του λογαριασμού ενός μέλους , θα γίνεται ποιοτική αξιολόγηση από τον αποδέκτη των υπηρεσιών ή προϊόντων”.

Τέλος, όπως τονίζουν, “το σύστημα δεν είναι κερδοσκοπικό και δεν καλύπτει θέσεις έμμισθες της οργανωτικής ομάδας. Καλύπτει τα διοικητικά του έξοδα μέσω χρεώσεων των λογαριασμών των μελών στο τοπικό νόμισμα που δημιουργήθηκε. Κάθε μέλος θα έχει ένα όριο χρεωστικού λογαριασμού κλιμακωτά, που δεν μπορεί να ξεπεράσει το προσυμφωνημένο όριο”.

Η ανταλλακτική οικονομία είναι ένα σκαλοπάτι που θα μας πάει ψηλότερα. Μια πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της κρίσης της οικονομίας και της κρίσης του πολιτισμού. Ζητάμε αυτό που χρειαζόμαστε-Δίνουμε αυτό που μας περισσεύει”, καταλήγουν.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της “Κύκλος” για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση για δράσεις.