Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Δωδεκανήσου επέβαλε ποινή φυλάκισης 25 ετών σε έναν 21χρονο μετανάστη, ως υπεύθυνο για το ναυάγιο σκάφους στο Φαρμακονήσι τον Ιανουάριο του 2014, οπότε πνίγηκαν 12 άτομα.

Ads

Ενδεικτικά, το δικαστήριο της Ρόδου επέβαλε συνολική ποινή κάθειρξης 145 ετών και φυλάκιση 3 μηνών (βάση νομοθεσίας θα εκτίσει 25 έτη) καθώς και χρηματικό πρόστιμο 570.500 ευρώ, με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Το δικαστήριο, παρά την λεπτομερή αναφορά που έκανε ο 21χρονος αναφορικά με το περιστατικό και τον τρόπο που έγινε, τα έγγραφα και τις μαρτυρίες των μεταφερομένων που προσκόμισε ο συνήγορος υπεράσπισης, Παναγιώτης Χριστόπουλος, επέβαλε 15 χρόνια κάθειρξης και χρηματικό πρόστιμο 50.000 ευρώ για την μεταφορά κάθε παράνομου μετανάστη (26 ήταν στο σύνολο) καθώς και 6 μήνες φυλάκιση και 500 ευρώ χρηματικό πρόστιμο για την παράνομη είσοδο στη χώρα (δηλαδή κατά συγχώνευση 145 έτη και 3 μήνες και 570.500 ευρώ).

Με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Ροδιακή» μετά την ολοκλήρωση της δίκης, ο συνήγορος υπεράσπισης του Σύριου, Διδάκτωρ Ποινικού Δικαίου κ. Παναγιώτης Χριστόπουλος είπε τα εξής: «Με τη σημερινή απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου Κακουργημάτων, ο κατηγορούμενος για την τραγική υπόθεση του Φαρμακονησίου, επωμίσθηκε μία ευθύνη η οποία κατά την άποψη της υπεράσπισης, ανήκει αλλού. Η αντίθετη ωστόσο πρόταση του Εισαγγελέα της έδρας αλλά και η μειοψηφία ενός εκ των μελών της συνθέσεως, δημιουργούν προσδοκία για μία διαφορετική εκτίμηση της υπόθεσης από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου».

Ads

Αξίζει να σημειωθεί πως στην δίκη κατέθεσε και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Μάνια Μπαρσέφσκι, καθώς ήταν η πρώτη που συνομίλησε με τους πρόσφυγες όταν, μετά το ναυάγιο, μεταφέρθηκαν στον Πειραιά.

Όπως η ίδια είπε ενώπιον του δικαστηρίου, όλοι οι ναυαγοί κατήγγειλαν ότι το ναυάγιο έγινε όταν το σχοινί με το οποίο το σκάφος του Λιμενικού τους ρυμουλκούσε προς τις τουρκικές ακτές κόπηκε με αποτέλεσμα να μπουν νερά στη βάρκα που επέβαιναν η οποία και τελικά ανετράπη.

Η Μ. Μπαρσέφσκι μετά την ολοκλήρωση της δήλωσε στην «Ροδιακή»: «Πρόκειται για μία εξοντωτική για το νεαρό κατηγορούμενο, ποινή η οποία αντιστρέφοντας τους ρόλους αναγορεύει το θύμα εν προκειμένω το Σύριο πρόσφυγα που καταδικάστηκε σε θύτη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη βούληση να σταματήσει τις παράνομες και επικίνδυνες πρακτικές αποτροπής στο Αιγαίο των προσφύγων που δικαιούνται διεθνούς προστασίας».

«Δεν ήμουν εγώ ο κυβερνήτης»

Πλήρως αρνήθηκε τις κατηγορίες απολογούμενος ενώπιον του δικαστηρίου ο 21χρονος Σύριος ο οποίος και επεσήμανε αρκετές φορές πως δεν ήταν αυτός στο τιμόνι του σκάφους που τους μετέφερε από τα τουρκικά παράλια, αφού ήταν απλώς ένας εκ των παράνομων μεταναστών.

Απαντώντας στις ερωτήσεις του δικαστηρίου, ο 21χρονος είπε πως ξεκίνησε από την Κωνσταντινούπολη για την Ελλάδα και με τελικό προορισμό την Σουηδία. Δύο φορές χρειάστηκε να πληρώσει τον τούρκο διακινητή για να τον περάσει στη χώρα μας, και μάλιστα την πρώτη φορά που επιχείρησαν να γίνει αυτό από ξηρά, τους εντόπισαν και τους γύρισαν πίσω.

Εκείνη τη φορά ο 21χρονος δήλωσε πως είχε πληρώσει το ποσό των 500 ευρώ, ενώ την δεύτερη κατά την οποία και συνελήφθη τα διπλάσια. Τα χρήματα είπε πως τα είχε κερδίσει δουλεύοντας σε κομμωτήριο στην Τουρκία ενώ χρειάστηκε να του συμπληρώσει (την δεύτερη φορά) και 200 ευρώ ο πατέρας του. Μπήκαν στη βάρκα μαζί και με τους  άλλους αλλοδαπούς, οι περισσότεροι Αφγανικής καταγωγής και καπετάνιος ήταν όπως είπε ένας Αφγανός.

Η βάρκα είχε 6-7 μέτρα μήκος και ίσα – ίσα χωρούσαν και οι 27 άνθρωποι. Όταν ξεκίνησαν από τα τουρκικά παράλια ο καιρός ήταν καλός όμως μετά από μιάμιση περίπου ώρα και καθώς πλησίαζαν στο Φαρμακονήσι ο καιρός χάλασε, η βάρκα άρχισε να κουνιέται πάρα πολύ. Ένας από τους μεταφερόμενους φώναξε στον καπετάνιο «να κάνει κάτι».

Μετά από λίγο η βάρκα σταμάτησε και δεν κινούνταν και ο καπετάνιος τους είπε ότι είχε μηχανική βλάβη. Μάλιστα επικοινώνησε, όπως είπε ο 21χρονος κατηγορούμενος, με κάποιον στην Τουρκία ο οποίος του είπε να περιμένει λίγο για να κρυώσει η μηχανή και μετά να ξεκινήσει πάλι. Περίπου μισή ώρα βρίσκονταν ακινητοποιημένοι μέσα στην βάρκα οι αλλοδαποί όταν τους εντόπισαν οι Λιμενικοί.

Σύμφωνα πάντα με την απολογία του 21χρονου, μόλις ο καπετάνιος του σκάφους είδε τους λιμενικούς πήρε από την κοπέλα που βρισκόταν δίπλα του (πιθανόν να ήταν φίλη ή γυναίκα του, δεν το γνωρίζει αυτό) το μωρό που κρατούσε και άρχισε να μιλάει αγγλικά με το προσωπικό του πλωτού σκάφους.

Ο νεαρός  είπε επίσης πως η απόσταση από την ακτή του Φαρμακονησίου ήταν περίπου στα 100 μέτρα και μάλιστα είχαν σκεφθεί να πέσουν στη θάλασσα και να βγουν κολυμπώντας όμως δεν γνώριζαν όλοι κολύμπι. Οι λιμενικοί τους έριξαν σχοινί και άρχισαν να τους ρυμουλκούν.

Ο 21χρονος κατήγγειλε απολογούμενος, πως η ταχύτητα του σκάφους του Λιμενικού ήταν μεγάλη και η βάρκα τους άρχισε να κινείται δεξιά και αριστερά (δεν βρισκόταν σε ευθεία από το πλωτό) και να μπάζει νερά. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι χρησιμοποιώντας δύο κουβάδες που υπήρχαν στη βάρκα προσπάθησαν να αδειάσουν ότι νερά μπορούσαν, χωρίς αποτέλεσμα ουσιαστικό.

Οι μετανάστες άρχισαν να φωνάζουν προς τους λιμενικούς, όμως εκείνοι δεν τους άκουγαν και τελικά η βάρκα βούλιαξε. Ο νεαρός Σύρος αρνήθηκε ότι οι κάποιοι επιβάτες της βάρκας μετακινήθηκαν, όπως επίσημα ανακοινώθηκε από το Λιμενικό, αλλά διευκρίνισε πως αυτή βούλιαξε από τα νερά που εισήλθαν λόγω της αυξημένης ταχύτητας του πλωτού σκάφους.

Δεν υπήρχαν σωσίβια

Ερωτηθείς από την πρόεδρο του δικαστηρίου ο 21χρονος, αν στην βάρκα υπήρχαν σωστικά μέσα, δήλωσε πως υπήρχαν τρία σωσίβια τα οποία θα χρησιμοποιούσε όπως από την αρχή τους ξεκαθάρισε ο καπετάνιος της βάρκας, η φίλη ή σύζυγός του και το παιδί που είχαν μαζί τους. Για τους υπόλοιπους παράνομους μετανάστες δεν υπήρχε σωσίβιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο δικαστήριο προσκομίστηκε από την υπεράσπιση, η προσφυγή που έχει κατατεθεί από τους διασωθέντες του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, για παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (άρθρα 2, 3 και 13), αλλά και αρκετές ένορκες καταθέσεις των λοιπών μεταφερομένων σύμφωνα με τις οποίες ο 21χρονος Σύριος δεν φέρει καμία ευθύνη για τα όσα συνέβησαν το βράδυ της 20ης Ιανουαρίου 2014 στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα «Ροδιακή»