Δραματικές είναι οι επιπτώσεις της πολιτικής της κυβέρνησης στο χώρο της υγείας όπου τίθενται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, ενώ το πρόβλημα αναμένεται να οξυνθεί μετά τη συμφωνία του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, με την τρόικα για χιλιάδες απολύσεις μέχρι το τέλος του χρόνου αρκετές εκ των οποίων θα προέρχονται από το χώρο των μονάδων υγείας.

Ads

Στο Ηράκλειο η εικόνα είναι δραματική με τον πρόεδρο του Πανεπιστημιακού και του Βενιζελείου Νοσοκομείων, Νίκο Χαριτάκη, να ενημερώνει τον υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη, ότι τα δύο νοσοκομεία της πόλης που καλύπτουν περιστατικά όλης της Κρήτης, καθώς και νησιών των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, λειτουργούν κάτω από τα όρια ασφαλείας λόγω έλλειψης προσωπικού. Ο κ. Χαριτάκης αρνείται να προχωρήσει στην αξιολόγηση που έχει ζητήσει το υπουργείο, βάσει της οποίας πρέπει το 15% του προσωπικού να έχει χαμηλή βαθμολογία προκειμένου να οδηγηθεί σε απόλυση.

Εάν γίνει αυτό τότε θα απολυθούν 170 υπάλληλοι από τους οποίους οι 118 είναι ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αντιλαμβάνεται κανείς πως τα νοσοκομεία θα καταρρεύσουν με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη δημόσια υγεία, γεγονός που κρατά αδιάφορους τους υπουργούς Υγείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και φυσικά τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στο έγγραφο που απέστειλε ο κ. Χαριτάκης στον υπουργό Υγείας και αποκάλυψε το candianews αναφέρεται χαρακτηριστικά: 

Ads

«Τα τμήματα του Νοσοκομείου όλων των υπηρεσιών, είναι υποστελεχωμένα κάτω από τα όρια ασφαλείας λόγω συνταξιοδοτήσεων, κυήσεων κ.λ.π. Παρ’ όλα αυτά καμία δραστηριότητα του Νοσοκομείου όχι μόνο δεν έχει περικοπεί, αντίθετα έχουν αναπτυχθεί νέες π.χ. καρδιοχειρουργική.

Αρκετοί υπάλληλοι υπηρετούν σε ειδικότητες άλλες από αυτές που έχουν προσληφθεί, εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης προσωπικού και λόγω του ότι δεν υπάρχει άλλη λύση, τους έχουν ανατεθεί καθήκοντα για τα οποία δεν είχαν τις απαραίτητες γνώσεις. Πως λοιπόν θα αξιολογηθούν αυτοί οι υπάλληλοι πιθανόν με χαμηλή βαθμολογία, όταν δεν εργάζονται στις ειδικότητες που προσελήφθησαν, αλλά τους έχουν ανατεθεί διαφορετικά καθήκοντα;

Υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν προσληφθεί με τις διατάξεις του Ν. 1648/86 γιατί είχαν και έχουν προβλήματα που δεν τους επιτρέπεται να ασκήσουν τα καθήκοντα τους στο μέγιστο επιτρεπτό βαθμό. Αυτοί οι υπάλληλοι πως θα αξιολογηθούν;»

Κλείνουν κλινικές

Απάντηση δεν νομίζουμε ότι θα λάβει ο διοικητής εκτός και εάν αποφασιστεί η αποπομπή του, επιλέγοντας ένα… πρόθυμο γι’ αυτή τη θέση. Εξάλλου ο κ. Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει πως όσοι φορείς δεν προχωρήσουν στην αξιολόγηση θα τους κοπεί η χρηματοδότηση, οπότε σε λίγο καιρό τα δύο μεγάλα νοσοκομεία δεν θα έχουν χρήματα για απλές ανάγκες.

Την ίδια ώρα μπροστά στην έλλειψη προσωπικού γίνεται αναγκαστική συνένωση κλινικών, ενώ διευθυντές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για αδυναμία συνέχισης λειτουργίας των μονάδων τους. Ήδη η παιδοχειρουργική του ΠΑΓΝΗ μεταφέρθηκε στη γενική χειρουργική λόγω έλλειψης γιατρών, με τα μικρά παιδιά να νοσηλεύονται στον ίδιο χώρο με ενήλικες και ηλικιωμένους, με τον υπουργό Υγείας να υπόσχεται την πρόσληψη δύο επικουρικών γιατρών για την επαναλειτουργία της. Επίσης ετοιμάζεται για κλείσιμο η αγγειοχειρουργική του ΠΑΓΝΗ, ενώ ο διευθυντής του τμήματος τεχνητού νεφρού του Βενιζελείου, επισημαίνει ότι μετά την αποχώρηση ενός εκ’ των δύο ιατρών επιμελητών με εξάμηνη άδεια, υπάρχει αδυναμία λειτουργία της μονάδας αφού δεν καλύπτονται πλέον οι εφημερίες.

Όλα αυτά ενώ οι ασθενείς που προσέρχονται στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί δραματικά και στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών καταγράφονται καθημερινά δραματικές εικόνες. Συρρέουν δεκάδες ασθενείς πολλοί εκ των οποίων είναι ανασφάλιστοι, με τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό να υπερβάλλουν εαυτούς για να κρατήσουν όρθια τα τμήματά τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο η Ογκολογική κλινική του ΠΑΓΝΗ μαζί με το τμήμα χημειοθεραπείας, διαχειρίζονται αυτό το διάστημα πάνω από 13.000 ασθενείς. Αρκετοί γιατροί έχουν κάνει το νοσοκομείο δεύτερο σπίτι τους, ενώ και οι νοσηλευτές προσπαθούν με παραπάνω ώρες εργασίας να βοηθήσουν στην εύρυθμη λειτουργία της κλινικής.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι εάν αποχωρήσουν και 118 νοσηλευτές πολλές κλινικές και τμήματα, δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργίας τους.

Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση στο τέλος Αυγούστου αποχωρούν από το ΠΑΓΝΗ, λόγω συνταξιοδότησης γιατί συμπλήρωσαν το όριο ηλικίας, εφτά καθηγητές της Ιατρικής Σχολής, που είναι διευθυντές των αντίστοιχων κλινικών. Συγκεκριμένα συνταξιοδοτούνται οι καθηγητές, Πνευμονολογίας Νίκος Σιαφάκας, Οφθαλμολογίας  Γιάννης Παλλήκαρης, Ιολογίας Γιάννης Σπαντίδος, Δερματολογίας Νίκη Τόσκα, Παιδιατρικής Εύα Ματζουράνη, Παθολογίας -Ογκολογίας Βασίλης Γεωργούλιας, Κλινικής Χημείας Ανδρέας Μαριωρής. Πέρυσι είχαν αποχωρήσει οι καθηγητές, Παθολογικής Ανατομικής Ευστάθιος Σταθόπουλος και Πυρηνικής Ιατρικής, Νίκος Καρκαβίτσας. Για τα κενά που δημιουργούνται δεν έχει γίνει η παραμικρή πρόβλεψη για την κάλυψή τους.

Ασθενοφόρα χωρίς ελαστικά

Τα προβλήματα επεκτείνονται όμως και σε άλλους τομείς. Οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ Κρήτης καταγγέλλουν ότι τα ασθενοφόρα κινούνται με φθαρμένα ελαστικά, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος ατυχήματος να είναι μεγάλος. Όπως αναφέρουν υπάρχουν ασθενοφόρα 70 και 80 χιλιάδες χιλιόμετρα που δεν έχουν αλλάξει ελαστικά και η κεντρική διοίκηση τους λέει να αναμένουν το διαγωνισμό που θα γίνει στην Αθήνα για την σχετική προμήθεια.

Στην επιστολή που έστειλαν στον πρόεδρο του ΕΚΑΒ οι εργαζόμενοι στην Κρήτη αναφέρουν: «Σας κάνουμε γνωστό ότι έχουμε πρόβλημα με την αντικατάσταση των ελαστικών των ασθενοφόρων καθώς έχουν διανύσει πάνω από 70.000 km. Έπειτα από επικοινωνία που είχαμε με τον υπεύθυνο του συνεργείου του ΕΚΑΒ Ηρακλείου καθώς και με τον διευθυντή ΕΚΑΒ Ηρακλείου, μας ενημέρωσαν ότι θα γίνει κεντρικός διαγωνισμός στην κεντρική υπηρεσία.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε, τα χρειαζόμαστε άμεσα. Σας θυμίζουμε ότι τα ατυχήματα δεν περιμένουν τους διαγωνισμούς. Παρακαλούμε να δράσετε άμεσα τόσο για την ασφάλεια του προσωπικού όσο και για τους ασθενείς που διακομίζουμε».