Κρατούμενοι στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης κατήγγειλαν σε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής την αντιπρόεδρο της Βουλής, Δ. Χαραλαμπίδου, ότι ο 23χρονος μετανάστης από την Υεμένη, Fata Abdul, ο οποίος αυτοκτόνησε το βράδυ της 11ης Φεβρουαρίου, βρισκόταν για τουλάχιστον ένα μήνα στην απομόνωση.

Ads

Αρχικά η Διεύθυνση Αλλοδαπών είχε ενημερώσει το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ πως στο κελί του μετανάστη υπήρχαν και άλλοι τρεις κρατούμενοι, πληροφορία που διαψεύσθηκε στη συνέχεια από τους κρατούμενους, σύμφωνα με τους οποίους ο μετανάστης βρισκόταν επί ένα μήνα στην απομόνωση. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Alterthess.gr, ο μετανάστης αυτοκτόνησε κάνοντας βρόχο με την μπλούζα του στο λαιμό του από τα κάγκελα του κελιού στο οποίο βρισκόταν μόνος.

Ο 23χρονος κρατούνταν από το Δεκέμβριο και σε δύο μήνες είχε απόφαση για απέλαση. Να σημειωθεί ότι για τις συνθήκες της αυτοκτονίας διενεργείται προανάκριση και ένορκη διοικητική εξέταση από το Α.Τ. Μενεμένης.

Βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφτηκαν τα κρατητήρια όπου διαπίστωσαν την σοβαρή έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και την απουσία προαυλισμού (επό 24 ώρες οι μετανάστες κρατούνται στο κελί τους χωρίς να μπορούν να δουν λίγο ήλιο). Στα κρατητήρια κρατούνται αυτή την στιγμή σε δέκα κελιά 93 μετανάστες ενώ το προηγούμενο διάστημα ήταν ακόμη περισσότεροι.

Ads

Σύμφωνα και με τη Διεύθυνση Αλλοδαπών ιδιαίτερο πρόβλημα προκύπτει από την έλλειψη διερμηνέων, κοινωνικών λειτουργούν και ψυχολόγων καθιστώντας την επικοινωνία με τους αλλοδαπούς κρατούμενους δύσκολη. «Από την ενημέρωση που είχαμε επιβεβαιώνονται οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στη στελέχωση του τμήματος Αλλοδαπών σε ότι αφορά ειδικό επιστημονικό προσωπικό καθώς και η έλλειψη προαυλισμού.

Η κυβέρνηση πρέπει πολύ γρήγορα να προχωρήσει στην ανάληψη εκείνων των πρωτοβουλιών που θα οδηγήσουν στην επίλυση των προβλημάτων δηλώνει η αντιπρόεδρος της Βουλής Δ. Χαραλαμπίδου. Στην δημιουργία ψυχολογικών προβλημάτων στους κρατούμενους εξαιτίας του 18μηνου κράτησης αναφέρθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ι. Γαϊτάνη τονίζοντας ότι «οι άνθρωποι αυτοί κρατούνται επί μήνες με μοναδικό «αδίκημα» ότι ήρθαν στην Ελλάδα να βρουν ένα κομμάτι ψωμί. Η διαδικασία της παρατεταμένης κράτησης πρέπει να σταματήσει άμεσα».

Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισαν πως η παρατατεμένη κράτηση δημιουργεί επιπλέον «εκρηκτικά προβλήματα σε χώρους που έχουν δημιουργηθεί για κράτηση αλλοδαπών για μικρό χρονικό διάστημα και χρησιμοποιούνται ως χώροι κράτησης μεταναστών για μεγάλα διαστήμα». «Έτσι επιβεβαιώνεται η ανάγκη αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου ώστε να ορθολογικοποιηθεί η διαδικασία κράτησης και να μειωθεί ο χρόνος κράτησης σε λογικά επιπεδα», τόνισαν ακόμη συμπληρώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ εμμένει στην πάγια θέση του για την ανάγκη δημιουργίας ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας.

Πηγή: AlterThess.gr