Λάθος στοιχεία δημοσιοποίησε το ΙΚΑ σχετικά με τους τυφλούς μαϊμού στην Κάλυμνο, όπως παραδέχθηκε την Δευτέρα το Ίδρυμα με σχετική ανακοίνωσή του.

Ads

 
Όπως επισημαίνεται από το ΙΚΑ μετά από επανέλεγχο των στοιχείων προέκυψε πως το πραγματικό ποσοστό των ασφαλισμένων που λάμβαναν επίδομα τυφλότητας δίχως να το δικαιούνται ανέρχεται στο 38% των αποδεκτών του. Αρχικά είχε ανακοινώσει πως το εν λόγω ποσοστό ανερχόταν στο 67%.
 
Το ΙΚΑ στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «Η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θεωρεί υποχρέωσή της, προς αποκατάσταση των πραγματικών δεδομένων και σε συνέχεια του από 19/07/2013 Δελτίου Τύπου, να ανακοινώσει τα εξής: Σχετικά με τη δημοσιοποίηση στοιχείων από την επανάκριση επιδοματούχων τυφλότητας, στο εξεταστικό κέντρο Καλύμνου (όπου εξετάστηκαν επιδοματούχοι Καλύμνου, Λέρου, Αστυπάλαιας, Λειψών και Πάτμου), διευκρινίζεται ότι από λανθασμένους υπολογισμούς των αρμοδίων υπηρεσιών δημοσιοποιήθηκαν εσφαλμένα στοιχεία σε ότι αφορά τους μη δικαιούχους χορήγησης επιδόματος τυφλότητας.
 
Συγκεκριμένα, από τη διεξοδική επανεξέταση των στοιχείων προκύπτει ότι στο εξεταστικό κέντρο Καλύμνου, από τους 89 κληθέντες για επανεξέταση, προσήλθαν τελικά 80 εκ των οποίων οι 28 κρίθηκαν ως μη τυφλοί (ποσοστό 35%). Σε ότι αφορά τη γνωστοποίηση των λανθασμένων στοιχείων έχει κινηθεί διαδικασία διερεύνησης τυχόν πειθαρχικών ευθυνών».

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του δήμου Καλύμνου που κατηγορούσε το ΙΚΑ για ψευδή στοιχεία ζητώντας από το Ίδρυμα να ανασκευάσει και να δώσει στη δημοσιότητα τους πραγματικούς αριθμούς, διαφορετικά θα κινηθεί νομικά εναντίον του. Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δήμου Καλύμνου: 
 
«Αναφορικά με το Δελτίο Τύπου του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ (19-7-2013) σχετικά με τη διαδικασία επανελέγχου των δικαιούχων του επιδόματος τυφλότητας των νησιών της πρώην Επαρχίας Καλύμνου, που πραγματοποιήθηκε στην Κάλυμνο από 11 έως 13 Ιουνίου 2013, ψευδώς αναγράφονται κάποιοι αριθμοί που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
 
Σύμφωνα με την υπηρεσιακή αλληλογραφία και τα αποδεικτικά έγγραφα υλοποίησης της συγκεκριμένης ιατρικής εργασίας, εκλήθησαν 89 δικαιούχοι, όπως αναλύονται παρακάτω:
 
Κάλυμνος – Δικαιούχοι 44
Λέρος – Δικαιούχοι 31
Αστυπάλαια – Δικαιούχοι 9
Πάτμος – Δικαιούχοι 4
Λειψοί – Δικαιούχος 1
 
Όλοι οι δικαιούχοι ενημερώθηκαν έγκαιρα για τη διενέργεια της συγκεκριμένης διαδικασίας υπηρεσιακώς, με ενυπόγραφα αποδεικτικά στοιχεία παραλαβής των σχετικών εγγράφων. Δεν προσήλθαν 4 δικαιούχοι άπαντες από Λέρο. Επίσης 1 δικαιούχος είχε αποβιώσει, 1 δικαιούχος είχε μεταφέρει τα δικαιώματα του στην Αθήνα, 1 δικαιούχος είχε ήδη εξεταστεί από το ΚΕΠΑ Ρόδου. Συνολικά λοιπόν προσήλθαν και εξετάστηκαν 82 δικαιούχοι.
 
Τα επίσημα αποτελέσματα του ελέγχου, τον οποίο προκάλεσε ο Δήμος Καλυμνίων, δυστυχώς δεν μας έχουν γνωστοποιηθεί ακόμα, ενώ έχουν τηρηθεί όλες οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες στη διάρκεια του επανελέγχου.

Για μια ακόμη φορά η Αυτοδιοίκηση στοχοποιείται. Ενώ επί της ουσίας ο κάθε Δήμος δεν έχει καμιά ουσιαστική εμπλοκή, παρά μόνο την πληρωμή των επιδομάτων των δικαιούχων, εντούτοις η Αυτοδιοίκηση απολογείται, ενώ είναι το ίδιο κεντρικό κράτος αυτό το οποίο έπρεπε να κάνει την αυτοκριτική του και να διορθώσει τα κακώς κείμενα.
 
Εμείς ως Δήμος Καλυμνίων περιμένουμε τη Διοίκηση των ΙΚΑ να ανασκευάσει το από 19-07-2013 Δελτίο Τύπου που εξέδωσε αναφορικά με τα αποτελέσματα επανελέγχου των επιδοματούχων τυφλότητας πρόνοιας στα νησιά Κάλυμνο, Λέρο, Πάτμο, Λειψούς, Αστυπάλαια, Αρκιούς και Αγαθονήσι.
 
Την περιμένουμε να δώσει τα πραγματικά στοιχεία του ελέγχου που έλαβε χώρα από την 11η-6-2013 έως την 13η-6-2013. Διαφορετικά θα προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη.
Τις όποιες παραβατικές περιπτώσεις δεν είναι δίκαιο και έντιμο να τις φορτώνεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία αγωνίζεται καθημερινά για την εξυγίανση της Δημόσιας Διοίκησης και να διασύρονται οι τοπικές κοινωνίες».

Ads