Οι Γιατροί του Κόσμου σε συνεργασία με την ΚΟΔΕΠ (Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Πρόνοιας) και τον Δήμο Πειραιά υλοποιούν πρόγραμμα πρωτοβάθμιας φροντίδας για τους κατοίκους του Πειραιά οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (άνεργοι, ανασφάλιστοι, άποροι).

Ads

 
Το πρόγραμμα εγκαινιάζεται τις 13 Ιουνίου 2012, στον Τινάνειο Κήπο, ( 11:00 – 17:00).  Περιλαμβάνει υπηρεσίες ανίχνευσης, διάγνωσης και συμβουλευτικής όσον αφορά την πρωτοβάθμια περίθαλψη, την παιδιατρική και γυναικολογική και θα πραγματοποιηθεί με την λειτουργία Κινητής Μονάδας, η οποία θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες.
 
Η Κινητή αυτή Μονάδα, κατάλληλα τροποποιημένη και ιατρικά εξοπλισμένη, πλαισιώνεται από γενικό ιατρό, παθολόγο, παιδίατρο, γυναικολόγο και καρδιολόγο. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην προσπάθεια εμβολιαστικής κάλυψης των ανασφάλιστων παιδιών της πόλης.
 
Όπως δήλωσε η Πρόεδρος της ΚΟΔΕΠ Πασχαλίνα Καλαγιά-Καραμαλάκου η παρουσία των Γιατρών του Κόσμου στον Πειραιά θα ενισχύσει σημαντικά την προσπάθεια εκ μέρους του Δήμου δημιουργίας ενός κοινωνικού δικτύου ασφαλείας  που περιλαμβάνει ήδη δομές όπως ξενώνες φιλοξενίας αστέγων και καρκινοπαθών, κοινωνικού παντοπωλείου, Τράπεζα αγάπης κ.α, καλύπτοντας στο μέτρο του δυνατού τις ανάγκες των πιο ευπαθών και φτωχών ομάδων της Πόλης, αλλά συγχρόνως θα αποτελέσει και την αφετηρία δημιουργίας ενός κοινωνικού Ιατρείου στον Πειραιά.
 
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος των ΓτΚ  Νικήτας Κανάκης επισημαίνει την προτεραιότητα που έχει για την Οργάνωση η ενίσχυση δράσεων σε τοπικό επίπεδο που στηρίζουν εκείνους που η Πολιτεία σήμερα δείχνει να εγκαταλείπει, και έκανε έκκληση στους Πειραιώτες να αγκαλιάσουν και να στηρίξουν την προσπάθεια  της ΚΟΔΕΠ συλλογής και διανομής τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τις πιο φτωχές οικογένειες της πόλης.
 
* Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας δημιουργήθηκαν το 1990 και αποτελούν μέρος του Διεθνούς Δικτύου των ΓτΚ το οποίο αποτελείται από 14 συνολικά τμήματα (Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Ελβετία, Καναδάς, Ιαπωνία και Αργεντινή).