Ads
Τουλάχιστον σε εξήντα έξι προσαγωγές διαδηλωτών προχώρησε η αστυνομία στο Βόλο πριν από αντιφασιστική διαδήλωση που είχε προγραμματιστεί στην πόλη ενάντια στην παρουσία της Χρυσής Αυγής, η οποία σήμερα προγραμμάτιζε να μοιράσει τρόφιμα μόνο για Έλληνες.
 
Τοπικά μέσα κάνουν λόγο για μετατροπή της πόλης σε φρούριο, καθώς δυνάμεις των ΜΑΤ και κλούβες αναπτύχθηκαν σε όλη την περιοχή. Σύμφωνα με το e-volos.gr μεταξύ των προσαχθέντων είναι και συνδικαλιστές όπως ο Γιάννης Χατζηγιάννης της Ανοιχτής Συνέλευσης Μαγνησίας, ο οποίος προσήχθη ενώ μοίραζε ενημερωτικά φυλάδια, όπως και όλοι οι υπόλοιποι προσαχθέντες.  

Όπως καταγγέλλει η Αντιφασιστική Κίνηση Μαγνησίας «από πολύ νωρίς το πρωί, περίπου 70 αντιφασίστες και αντιφασίστριες είχαν συγκεντρωθεί στην παραλία, στην «Αργώ». Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα και μοίραζαν προκηρύξεις ειρηνικά, ωστόσο η αστυνομία έφτασε στο σημείο ακολουθούμενη από 15μέλη της Χρυσής Αυγής που κρατούσαν ρόπαλα».
 
Σύμφωνα με την καταγγελία «μετά από συνεννόηση Χρυσαυγιτών και αστυνομικών χωρίς καμία αφορμή περικύκλωσαν και επιτέθηκαν στην αντιφασιστική συγκέντρωση». Όλοι οι αντιφασίστες που βρισκόντουσαν στο σημείο προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα.
 
«Όλη αυτή την ώρα, σε απόσταση λίγων μέτρων και χωρίς καμία απολύτως αστυνομική επιτήρηση, οι ροπαλοφόροι Χρυσαυγίτες περίμεναν να κάνει η αστυνομία τη δουλειά για λογαριασμό τους. Ανάμεσά τους, άνετος και με καφέ στο χέρι, ο πιστολέρο ναζιστής βουλευτής Ηλιόπουλος, μόνιμος θαμώνας ξενοδοχείου 5 αστέρων και αδρά πληρωμένος από τη Βουλή, περίμενε να μοιράσει λίγα κιλά πατάτες «μόνο για Έλληνες» (λες και η πείνα έχει εθνικότητα)», τονίζει η Αντιφασιστική Κίνηση Μαγνησίας και προσθέτει:
 
«Οι επικεφαλής της αστυνομίας (ανάμεσά τους ο ίδιος ο διοικητής της αστυνομικής διεύθυνσης Μαγνησίας) το είπαν χωρίς περιστροφές: οι συγκεντρωμένοι ήταν αλήτες που ήθελαν φασαρίες, οι δε ροπαλοφόροι της Χρυσής Αυγής «νόμιμο κόμμα που θέλει να κάνει μια συγκέντρωση». Οι μαχαιροβγάλτες φασίστες είναι νόμιμοι και με αστυνομική προστασία και οι αντιφασίστες παράνομοι μόνο και μόνο επειδή υπάρχουν! Στο τέλος ο ίδιος ο επικεφαλής των ασφαλιτών απείλησε με ασύλληπτο θράσος όσους διαμαρτύρονταν: «αν δε φύγετε θα σας αφήσω στο έλεος της Χρυσής Αυγής».

Έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας, όπου μεταφέρθηκαν οι προσαχθέντες, συγκεντρώθηκαν αρκετοί δικηγόροι που κατήγγειλαν την αστυνομική καταστολή αλλά και το γεγονός πως τους απαγορεύτηκε η είσοδος.Τελικά όλοι οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι αφού σε βάρος τους δεν υπήρξε κάποια κατηγορία. Εξάλλου οι δικηγόροι τόνιζαν πως πρόκειται για παράνομες και αναίτιες προσαγωγές.
 

Όπως αναφέρει το e-volos.gr, η αντιφασιστική συγκέντρωση της πλατείας Ελευθερίας μετατράπηκε σε πορεία αρχικά αλληλεγγύης προς την Αστυνομική Διεύθυνση και έπειτα αντιφασιστικής ενημέρωσης των πολιτών στην εμπορική οδό Ερμού, για να καταλήξει και πάλι στο αστυνομικό μέγαρο, μέχρι και την απελευθέρωση όλων των προληπτικώς προσαχθέντων, ένας εκ των οποίων κατέληξε στο Νοσοκομείο του Βόλου, τραυματισμένος από τους άνδρες των ΜΑΤ κατά την προσαγωγή του.

Ads

Η Αντιφασιστική Κίνηση Μαγνησίας επισημαίνει πως «την ίδια προκλητική και φασιστική συμπεριφορά επέδειξε η αστυνομία και απέναντι στη διαδήλωση της Κίνησης και των άλλων συλλογικοτήτων με διμοιρίες των ΜΑΤ να ακολουθούν σε απόσταση αναπνοής τους αντιφασίστες διαδηλωτές με προφανή σκοπό τον εκφοβισμό και την τρομοκράτηση τόσο της πορείας όσο και των πολιτών που παρακολουθούσαν».
 
Τελικά, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «τα ΜΑΤ αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν μόνο κάτω από τις αποδοκιμασίες της διαδήλωσης, απλών πολιτών και των ιδιοκτητών των μαγαζιών που είδαν το γνωστό «πολεμικό» σκηνικό να στήνεται από τα ΜΑΤ». Ενδεικτικό είναι πως και το e-volos.gr αναφέρει πως «η πλειοψηφία των καταστηματαρχών του κέντρου του Βόλου, οι οποίοι περίμεναν πώς και πώς αυτές τις ημέρες για να δουλέψουν, είναι έξω φρενών, τόσο με τον Βουλευτή της Χρυσής Αυγής όσο και με την αντιμετώπιση του θέματος από την Αστυνομία, αφού, όπως υποστηρίζουν, θα μπορούσαν όλα αυτά να είχαν αποτραπεί, εάν ο κ. Ηλιόπουλος και η παρέα του, πραγματοποιούσαν την λαϊκίστικη φιέστα τους μακριά από το κέντρο της πόλης». 

Ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας με ανακοίνωσή του καταγγέλλει τη «βάρβαρη και απρόκλητη επίθεση δυνάμεων των ΜΑΤ σε βάρος αντιφασιστών που είχαν συγκεντρωθεί στην παραλία του Βόλου για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στη Χρυσή Αυγή».
 
«Οι προληπτικές προσαγωγές φαίνεται να γίνονται καθεστώς και στο Βόλο – θυμίζουμε αντίστοιχη δράση των αστυνομικών δυνάμεων είχαμε και στις 6 Δεκέμβρη, πριν την πορεία για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου και του ξεσηκωμού της νεολαίας το Δεκέμβρη του 2008. Αυτές οι πρακτικές της αστυνομίας συνιστούν ακραία παραβίαση, πρωτόγνωρη για το Βόλο, συνταγματικά καθιερωμένων δικαιωμάτων. Μέσα από αυτές η κυβέρνηση της τρόικας εσωτερικού προσπαθεί να τρομοκρατήσει κάθε αγωνιζόμενο κομμάτι της κοινωνίας», τονίζει και προσθέτει:
 
«Τρομοκρατία διαφόρων ειδών, καταστολή και απειλητική φρασεολογία «Αβερωφικού» – ακροδεξιού τύπου σαν αυτές απέναντι σε δημόσιους υπαλλήλους χρησιμοποιούνται για να προστατεύσουν την καταρρέουσα κυβέρνηση, που διαλύει τη κοινωνία και ξεπουλά την πατρίδα.
 
Οι παραπάνω πολιτικές εφαρμόζονται και μέσα από τις επιλογές της εκάστοτε τοπικής ηγεσίας των αστυνομικών αρχών. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται και στην πόλη μας μια άγρια κλιμάκωση του αστυνομικού αυταρχισμού και της κρατικής βίας. Στάση η οποία είναι τουλάχιστον προκλητική για τους δημοκρατικούς πολίτες. Καλούμε όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες, συμπεριλαμβανομένων όσων εργάζονται στα σώματα ασφαλείας, να απομονώσουν με τη στάση και τη δράση τους τέτοιες αντιδημοκρατικές συμπεριφορές, που πηγάζουν από τη ροπή της κυβέρνησης σε αντιδημοκρατικές εκτροπές.
 
Ο λαός θα συνεχίσει να αντιστέκεται μέχρι την ανατροπή της πολιτικής που ισοπεδώνει τη χώρα και αφανίζει τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, με ανακοίνωσή τους, καταδικάζουν «κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης και των αρχών να προστατεύσουν τη Χρυσή Αυγή και να περιορίσουν το δικαίωμα έκφρασης και διαμαρτυρίας των πολιτών».

Η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Βασιλική Νάκου σημειώνει: «Οι εκφοβιστικές ενέργειες των αρχών προφανώς και δεν αρμόζουν με τον τίτλο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εκτός αν στην προστασία τα κριτήριά τους είναι τόσο επιλεκτικά όσο και αυτά στις προσφορές της Χρυσής Αυγής. Όσο για τις παραπλανητικές πρωτοβουλίες αλληλεγγύης της Χρυσής Αυγής, αυτές πρέπει να τιςκαταδικάσει ο ίδιος ο λαός του Βόλου, ανακαλώντας από τη μνήμη του τι σημαίνει ναζισμός και απαξιώνοντας με ειρηνικό και μη βίαιο τρόπο ό,τι προσφέρουν οι νεοναζιστές για να γίνουν συμπαθείς».