Ένταση σημειώθηκε στην περιοχή του Δήμου Σταγείρων – Ακάνθου Χαλκιδικής κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης των κατοίκων ενάντια στην κατασκευή μεταλλείων στη θέση Σκουριές από την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», που πρόσφατα εξαγοράστηκε από την καναδική «Eldorado Gold Corporation». Οι κάτοικοι καταγγέλουν επίθεση από εργαζόμενους της εταρείας, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο σημείο για να τους απωθήσουν. Πληροφορίες κάνουν λόγο για τρεις τραυματίες, εκ των οποίων ο ένας μεταφέρθηκε στο κέντρο υγείας της περιοχής. 

Ads

Ομάδα αρχαιολόγων επιχείρησετο πρωί να ξεκινήσει εργασίες αρχαιολογικών τομών στο σημείο. Ωστόσο κάτοικοι, με πρωτοβουλία της Επιτροπή Κατοίκων Σταγείρων-Ακάνθου και της Επιτροπής Αγώνα Μεγάλης Παναγίας, συγκεντρώθηκαν στις Σκουριές για να εμποδίσουν αυτές τις εργασίες και να διαμαρτυρηθούν για την κατασκευή του έργου.
 
Το tvxs.gr μίλησε με τον Δημήτρη Λουζικιώτη από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Σταγείρων-Ακάνθου, ο οποίος κατήγγειλε πως απέναντι στους κατοίκους, που διαμαρτύρονταν, μαζεύτηκαν περίπου 200 εργαζόμενοι της εταιρείας. «Επιτέθηκαν στους κατοίκους», τόνισε και ανέφερε πως ο ένας κάτοικος που τραυματίστηκε σοβαρά μεταφέρθηκε στο κέντρο υγείας της περιοχής.

Η εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής αγώνα κατά της λειτουργίας των μεταλλείων, Κατερίνα Ιγγλέζη, αναφέρει ότι οι 30 περίπου κάτοικοι, στην πλειοψηφία τους γυναίκες προπηλακίστηκαν από 400 περίπου εργαζόμενους της επιχείρησης.
 
«Με πρωτοβουλία των εκπροσώπων της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός», σήμανε συναγερμός και μεταφέρθηκαν με λεωφορεία όλοι εργαζόμενοι (γύρω στα 400) άτομα, στην περιοχή των μεταλλείων. Μας προπηλάκισαν, μας έβριζαν, και ήμασταν απροστάτευτοι, αφού στο σημείο υπήρχαν μόνο 3 αστυνομικοί. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την προστασία του τόπου μας από την καταστροφή», δήλωσε η κ. Ιγγλέζη.

Από την πλευρά της η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» υποστηρίζει πως περίπου 15 εργαζόμενοι της εταιρείας, στην πλειοψηφία τους αρχαιολόγοι και τοπογράφοι, δέχτηκαν ξαφνικά επίθεση από κατοίκους τηςνπεριοχής και «ακτιβιστές», που όπως κατήγγειλε μετέβησαν στη Χαλκιδική από άλλες περιοχές της χώρας.  Η εταιρεία αναφέρει πως στη συνέχεια στο σημείο έφτασαν και άλλοι εργαζόμενοι της εταιρείας για να προστατεύσουν τους συναδέλφους τους.

Ads

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στην περιοχή επικρατεί ηρεμία, ωστόσο οι εργαζόμενοι της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» παραμένουν στο σημείο. Οι κάτοικοι των οικισμών Μεγάλη Παναγιά και Στρατονίκη, του Δήμου Σταγείρων – Ακάνθου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας απέκλεισαν από το απόγευμα τον επαρχιακό δρόμο Αρναίας – Ουρανούπολης.

Στο μεταξύ, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης, αναφερόμενος στα επεισόδια, τονίζει σε ανακοίνωση ότι οι τοπικές κοινωνίες έχουν κάθε δικαίωμα να διεκδικούν την υπεράσπιση των φυσικών τους πόρων, του νερού τους, των δασών τους της γης τους, απέναντι σε πρακτικές που είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι έχουν καταστροφικές συνέπειες. «Χώρες, όπως η Τσεχία και η Ουγγαρία, απαγόρευσαν τη χρήση κυανίου, και θα ήθελα να καλέσω ακόμη μια φορά να ακολουθήσουμε το σοφό τους παράδειγμα και στην Ελλάδα», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του.

Άμεση παραίτηση του γενικού αστυνομικού διευθυντή Χαλκιδικής ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι, με αφορμή τα σημερινά επεισόδια. Η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Ελεάννα Ιωαννίδου, σε γραπτή δήλωσή της κατηγορεί τον επικεφαλής της Αστυνομίας ότι επέτρεψε να δεχθούν επίθεση ελάχιστοι πολίτες, που αντιδρούσαν στην εκτέλεση των προκαταρκτικών εργασιών μεταλλευτικής εξόρυξης, στην περιοχή της Χαλκιδικής, όπου η εταιρία σχεδιάζει τη λειτουργία των μεταλλείων χρυσού.
 
«Οι ευθύνες του Αστυνομικού Διευθυντή Χαλκιδικής που επέτρεψε στον όχλο των τραμπούκων της μεταλλευτικής εταιρίας να επιτεθούν σε ελάχιστους πολίτες που αντιδρούσαν στην εκτέλεση προκαταρκτικών εργασιών μεταλλευτικής εξόρυξης στις Σκουριές είναι βαρύτατες και η παραίτησή του πρέπει να είναι άμεση. Καμία “ανάπτυξη” δεν μπορεί να θεμελιωθεί στη βία», δηλώνει η εκπρόσωπος του κόμματος. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση οι Οικολόγοι Πράσινοι συμπαραστεκόμαστε στους πολίτες που τραυματίστηκαν, και θα είμαστε στο πλευρό τους υλικά και ηθικά.