Ads

Συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις, χρήση χημικών και αρκετές συλλήψεις σφράγισαν τη χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ιερισσό της Χαλκιδικής και πορεία έως το δάσος των Σκουριών κατοίκων και φορέων της περιοχής, που αντιδρούν στα μεταλλεία χρυσού.
 

Την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η συγκέντρωση διαμαρτυρίας, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, ενώ πραγματοποιήθηκαν και 21 προσαγωγές, εκ των οποίων – όπως μεταδίδει το alterthes.gr – οι 14 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στις 12:30 το μεσημέρι στον εισαγγελέα.

 

Μετά τη χρήση χημικών, οι διαδηλωτές άρχισαν να αναχωρούν από το δάσος Σκουριών. Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώθηκε ότι ένας αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά από πέτρα και ερευνάται ο τραυματισμός ενός πολίτη. Πάντως, οι χθεσινές πληροφορίες ανέφεραν πως τουλάχιστον δύο διαδηλωτές τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

 

Όπως καταγγέλλει η ίδια στο alterthes.gr, αστυνομικός με πολιτικά χτύπησε τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη την ώρα που οι διαδηλωτές βρίσκονταν έξω από το ΑΤ Πολυγύρου για να διαμαρτυρηθούν για τους προσαχθέντες. Μάλιστα ο αστυνομικός γνωστοποίησε στη βουλευτή το όνομα του η οποία απείλησε ότι θα του κάνει μήνυση.

 
Νωρίτερα οι κάτοικοι είχαν πραγματοποιήσει συγκέντρωση στην Ιερισσό, από όπου -παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης – έφτασαν έως τις Σκουριές με αυτοκινητοπομπή.
 
Εκεί χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, με την πρώτη να πραγματοποιεί καθιστική διαμαρτυρία στο σημείο Χοντρό Δέντρο και την δεύτερη να κατευθύνεται προς το δάσος.
 
Οι αντιδράσεις προκλήθηκαν μετά από έγγραφο του υπουργείου Περιβάλλοντος, προς το δασαρχείο Αρναίας σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει να υπογραφεί πρωτόκολλο εγκατάστασης και υλοτόμησης με την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» για την υλοτόμηση δάσους στις Σκουριές.
 
«Καταστρέφεται ένα μεγάλο μέρος του δάσους. Εμείς θέλουμε να το διαφυλάξουμε και να το σώσουμε», ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Γιάννης Βεργίνης, εκπρόσωπος από το Συντονιστικό Φορέων Σταγείρου – Ακάνθου.

Ads

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «η βόρεια Χαλκιδική και οι χιλιάδες πολίτες της, έζησαν χθες ακόμα ένα επεισόδιο καταστολής και αστυνομικής τρομοκρατίας, με απογορεύσεις, χημικά, κυνηγητό και ξύλο». Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «η εταιρεία “Ελληνικός Χρυσός” στην προσπάθειά της να επιβάλει την μεταλλουργεία χρυσού στην περιοχή, με τις ευλογίες και την κάλυψη της κυβέρνησης, έχει μετατρέψει την αστυνομία σε μπράβους της, η οποία και δεν διστάζει να χρησιμοποιεί αναίτια και απροκάλυπτη βία ενάντια σε απλούς ανθρώπους».
 
«Τα χθεσινά σοβαρά επεισόδια, η καταστροφή αυτοκινήτων διαδηλωτών, η προσαγωγή 15 πολιτών μετά την διαδήλωση – που με πολύ “κόπο” και χωρίς στοιχεία, από την μεριά της αστυνομικής διεύθυνσης Πολυγύρου, μετατράπηκαν αργά το βράδυ σε συλλήψεις για “στάση κατά της αστυνομίας” – ο προπηλακισμός της βουλευτή μας, Ιγγλέζη Κατερίνας, από αστυνομικούς των ΜΑΤ, αποδυκνείουν ότι τόσο η κυβέρνηση, η εταιρεία των χρυσοθήρων αλλά και η ηγεσία της αστυνομίας, έχουν αποφασίσει να φτάσουν στα άκρα», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.