Σημαντική εξασθένιση σε σύγκριση με το 2011 παρουσιάζει φέτος η κινητικότητα του ηφαιστείου της Σαντορίνης, σύμφωνα με όσα κατέγραψε ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Envistat, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), λίγο πριν διακοπεί ξαφνικά η επαφή του με το κέντρο ελέγχου.  

Ads

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από το δορυφόρο το βορειανατολικό τμήμα του ηφαιστείου της Νέας Καμένης εμφάνισε άνοδο του εδάφους κατά περίπου πέντε εκατοστά το 2011, ενώ άλλες περιοχές του ηφαιστείου σηκώθηκαν κάπως λιγότερο, κατά τρία έως τέσσερα εκατοστά. Όμως κατά τους πρώτους μήνες του 2012, καταγράφεται μείωση στον ρυθμό της παραμόρφωσης του εδάφους και ταυτόχρονη υποχώρηση της σεισμικής δραστηριότητας.
 
Οι επιστήμονες εκτιμούν πλέον πως το ηφαίστειο της Σαντορίνης έχει σαφώς περιορισμένη δραστηριότητα σε σύγκριση με αυτή του 2011. Τα στοιχεία που προέκυψαν από τον Envistat είναι πολύ χρήσιμα για τους επιστήμονες που εδώ και χρόνια παρακολουθούν το ηφαίστειο.
 
Οι παρατηρήσεις από τον Envistat, αλλά και άλλα στοιχεία παρουσιάστηκαν στο διεθνές επιστημονικό φόρουμ στη Σαντορίνη, το οποίο διοργανώθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, σε συνεργασία με την Ομάδα GEO, σχετικά με την αξιοποίηση των στοιχείων από το διάστημα με στόχο την καλύτερη αξιολόγηση και διαχείριση των γεωλογικών κινδύνων.
 
Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγο καιρό ο καθηγητή Άντριου Νιούμαν της Σχολής Γεωεπιστημών του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια, χρησιμοποιώντας στοιχεία από αισθητήρες που είχε εγκαταστήσει στο ηφαίστειο, ανέφερε πως η ηφαιστειακή καλντέρα στη Σαντορίνη εμφάνιζε σημάδια κινητικότητας.
 
Ο καθηγητής τόνιζε πως η καλντέρα «ξύπνησε» και πως από τον Ιανουάριο του 2011 παραμορφώνεται με ταχύ ρυθμό, ωστόσο σημείωνε ότι αυτή η κινητικότητα δεν σημαίνει υποχρεωτικά πως επίκειται κάποια νέα έκρηξη του ηφαιστείου.