Η δήμαρχος της Γαύδου Ευαγγελία  Καλλινίκου έκλεισε το δημαρχείο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή και ζητώντας από την πολιτεία να πάρει θέσει για την επίλυσή τους. Η απόφασή της προκάλεσε την έντονη αντίδραση της δημοτικής αντιπολίτευσης, που σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «η μονίμως απούσα» δήμαρχος έκλεισε το Δήμο «χωρίς ουσιώδη λόγο».

Ads

Όπως αναφέρουν δημοτικοί σύμβουλοι, η Δήμαρχος «ενοχλείται» καθώς οι ίδιοι της ζητούν διαφάνεια και ενημέρωση σε θέματα του Δήμου, κάτι το οποίο, ωστόσο δεν γίνεται, αφού δεν έχουν καμία πρόσβαση σε δημοτικά έγγραφα. «Τι εννοεί η κα δήμαρχος και για ποια λειτουργία του δήμου αναφέρεται; Η διαφάνεια και η ενημέρωση που ζητούν οι δημοτικοί σύμβουλοι είναι κακή λειτουργία του δήμου και ενοχλεί τη μονίμως απούσα από το νησί δήμαρχο;», σημειώνουν και προσθέτουν:

«Μήπως όλα αυτά γίνονται, για να μην αποσταλθούν τα έγγραφα που ζήτησε την Παρασκευή 16-10-2015 ή κ. ανακρίτρια Πρωτοδικείου Χανίων με σχετική παραγγελία της από το Δήμο Γαύδου, με την οποία ζητείται να αποσταλθούν σημαντικά έγγραφα του Δήμου για να μπουν σε δικογραφία που βρίσκεται στο στάδιο της κύριας ανάκρισης με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος;»

«Η δήμαρχος Γαύδου οφείλοντας να προστατέψει την ψυχική υγεία των υπαλλήλων του δήμου, αλλά και να υπερασπιστεί τη σωστή λειτουργία του δήμου, ενημερώνοντας τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, κλείνει το δημαρχείο μέχρι να πάρει θέση το Υπουργείο και να δώσει οριστική λύση στα προβλήματα του Δήμου», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Δήμου για το κλείσιμο της

Ads

Στην ανακοίνωση τους πέντε μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρουν:

«Έκλεισε επ’ αόριστον ο Δήμος Γαύδου κατ’ εντολή της κ. δημάρχου. Σήμερα Δευτέρα 2-11-2015 στη Γαύδο στις 11 π.μ., και ενώ βρισκόταν στο δημοτικό κατάστημα ο μόνιμος δημοτικός υπάλληλος κ. Ιωαννίδης Σταύρος, η κ. Τσακίρογλου Ελένη (δημοτική σύμβουλος, μέλος της Ο.Ε και υπάλληλος του Δήμου με το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας 2015), η κ. Μαρία Κατράκη (εργάτρια του Δήμου με το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας), ο κ. Τσιγωνάκης Εμμανουήλ (αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και αντιπρόεδρος της Ο.Ε.) και ο αστυνομικός του Α.Σ. Γαύδου, αιφνιδίως και χωρίς να υπάρξει ουσιώδης λόγος η κ. δήμαρχος τηλεφωνικά έδωσε εντολή στο δημοτικό υπάλληλο του Δήμου να κλείσει το Δήμο και να φύγουν όλοι!!!!

Ο λόγος που επικαλέστηκε η δήμαρχος σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Δήμου αναφέρει τα εξής: “Η δήμαρχος Γαύδου, οφείλοντας να προστατέψει την ψυχική υγεία των υπαλλήλων του Δήμου, αλλά και να υπερασπιστεί τη σωστή λειτουργία του Δήμου, ενημερώνοντας το γ.γ. του ΥΠΕΣ, αλλά και το γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, κλείνει το Δημαρχείο μέχρι να πάρει θέση το υπουργείο και να δώσει οριστική λύση στα προβλήματα του Δήμου”.

Τι εννοεί η κ. δήμαρχος, και για ποια λειτουργία του Δήμου αναφέρεται; Η διαφάνεια και η ενημέρωση που ζητούν οι δημοτικοί σύμβουλοι είναι κακή λειτουργία του Δήμου και ενοχλεί τη μονίμως απούσα από το νησί δήμαρχο;

Μήπως όλα αυτά γίνονται, για να μην αποσταλθούν τα έγγραφα που ζήτησε την Παρασκευή 16-10-2015 ή κ. ανακρίτρια Πρωτοδικείου Χανίων με σχετική παραγγελία της από το Δήμο Γαύδου, με την οποία ζητείται να αποσταλθούν σημαντικά έγγραφα του Δήμου για να μπουν σε δικογραφία που βρίσκεται στο στάδιο της κύριας ανάκρισης με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος;

Αφού λάβαμε νόμιμα γνώση του παραπάνω εγγράφου της κ. ανακρίτριας από το πρωτόκολλο εισερχομένων, το πρωτόκολλο του Δήμου, οι αιτήσεις των δημοτών και όλα τα εισερχόμενα έγγραφα του Δήμου έχουν φύγει από τη διαχείριση του μόνιμου υπάλληλου με προφορική εντολή της δημάρχου και τα διαχειρίζεται αναρμοδίως ή κ. Μαρία Κατράκη (εργάτρια του Δήμου με το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας). Η κ. Τσακίρογλου (δημοτική σύμβουλος και υπάλληλος του Δήμου με το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας 2015) κατ’ επανάληψη έχει τονίσει στην κ. Κατράκη ότι η ενέργειά της να διαχειρίζεται το πρωτόκολλο και τα εισερχόμενα δεν είναι νόμιμη.

Το ίδιο συνέβη και σήμερα, όταν ο κ Τσιγωνάκης Εμμανουήλ, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και αντιπρόεδρος της Ο.Ε., ζήτησε να δει δύο αριθμούς πρωτοκόλλου από το βιβλίο εισερχομένων του 2014 και να παραλάβει φωτοτυπικό αντίγραφο της σελίδας του Πρωτοκόλλου. Η κ. Κατράκη, αφού απάντησε ότι απαγορεύεται με εντολή δημάρχου (εδώ παρενέβη η κ. Τσακίρογλου που ήταν παρούσα της ξαναεπανέλαβε ότι αυτό δεν είναι νόμιμο και οφείλει να το αναφέρει), επικοινώνησε άμεσα τηλεφωνικά με τη δήμαρχο και δόθηκε εντολή από αυτήν να κλείσει άμεσα ο Δήμος επ’ αόριστον.

Τα μέλη του Δ.Σ.

1. Τσιριντανη Σοφία, επικεφαλής αντιπολίτευσης
2. Τσιγωνάκης Εμμανουήλ, αντιπρόεδρος Δ.Σ. και Ο.Ε.
3. Τσακίρογλου Ελένη, μέλος Δ.Σ. και Ο.Ε.
4. Μπικογιαννάκη Μαρία, μέλος Δ.Σ.
5. Βαϊλακάκης Μανώλης, Μέλος Δ.Σ.».