Έφοδο στο νοσοκομείο της Τρίπολης πραγματοποίησαν μέλη της Χρυσής Αυγής αναζητώντας «παράνομες αλλοδαπές αποκλειστικές νοσοκόμες». Το περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της 6ης προς 7ης Φεβρουαρίου. Η νυχτερινή εισβολή προκάλεσε την αντίδραση των γιατρών αλλά και της τοπικής κοινωνίας. «Το νοσοκομείο δεν είναι ξέφραγο αμπέλι να μπαίνει ο καθένας μέσα και να πραγματοποιεί ελέγχους», δηλώνει στο tvxs.gr ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας Γιώργος Παπασταματάκης.

Ads

Όπως εξηγεί ο κ. Παπασταματάκης μετά την κρίση «οι αποκλειστικές νοσοκόμες δεν έχουν τη δουλειά που είχαν πριν. Άνθρωποι ηλικιωμένοι, λόγω κόστους, προτιμούν να τους συνοδεύσουν στο νοσοκομείο  οι αλλοδαπές γυναίκες που τους φροντίζουν και στο σπίτι». «Αυτό δεν είναι αρεστό από τις αποκλειστικές νοσοκόμες και φαίνεται πως ήρθαν σε επαφή με κάποια από τα μέλη της Χρυσής Αυγής», αναφέρει.

«Δεν μπορεί οποιαδήποτε ομάδα πολιτών να κάνει εφόδους στους θαλάμους και να ψάχνει ποιοι είναι νόμιμοι και ποιοι είναι παράνομοι. Υπάρχουν αρμόδια όργανα για να το κάνουν αυτό, όπως η διοίκηση του νοσοκομείο και η αστυνομία. Οι αποκλειστικές νοσοκόμες θα μπορούσαν να είχαν απευθυνθεί στους αρμόδιους. Αυτό είναι αυτοδικία και αντιποίηση αρχής. Με ποιο δικαίωμα κάποιος διαταράσσει την ησυχία του ασθενούς και ρωτάει ποιος είναι ο συνοδός του», επισημαίνει μιλώντας στο tvxs.gr.

Αντιδράσεις προκάλεσε και η κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε η διοικήτρια Ελένη Σιουρούνη με τα μέλη της Χρυσής Αυγής, με τα οποία είχε συνάντηση την επομένη της εφόδου. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ανέφερε πως «ο δρόμος μας είναι κοινός», «οι στόχοι μας είναι κοινοί και από την πλευρά του νοσοκομείου και από την πλευρά της Χρυσής Αυγής».«Από κοινού με τη Χρυσή Αυγή θα προσπαθήσουμε να δούμε πως θα μπορέσουμε να περιορίσουμε αυτό το φαινόμενο».

Ads

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας μιλώντας στο tvxs.gr επισήμανε πως «η διοίκηση είναι υποχρεωμένη να δεχτεί τον οποιοδήποτε θελήσει να κάνει παράπονα, αλλά δεν έχει το δικαίωμα να βγαίνει και να λέει αυτά τα πράγματα. Είναι απαράδεκτο».

Σημειώνεται πως μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις της, η διοικήτρια του νοσοκομείου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για «παράφραση των δηλώσεών της». «Μία ενδεχόμενη φραστική ατυχία θα ήταν ένα μικρό κακό. Αλλά η λαϊκιστική και συκοφαντική εκμετάλλευσή της, είναι ένα τεράστιο ηθικό και πολιτικό ολίσθημα. Στην μικρή μας πόλη, όλοι γνωρίζουν την προσήλωσή μου στην νομιμότητα, το Σύνταγμα και την Δημοκρατία», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η Ελένη Σιουρούνη είχε συνάντηση με μέλη της Χρυσής Αυγής. Ο Ν.Σκαντζός από την τοπική της Χρυσής Αυγής, αφού χαρακτήρισε ξέφραγο αμπέλι το νοσοκομείο καθώς κανείς δεν τους σταμάτησε στην έφοδό τους, ανέφερε πως και στο παρελθόν είχε υπάρξει συνάντηση για το ίδιο θέμα.

Μάλιστα ο Γιώργος Παπασταματάκης μιλώντας στο tvxs.gr σημείωσε πως «είναι η δεύτερη φορά που η Χρυσή Αυγή μπαίνει στο νοσοκομείο, αλλά η πρώτη δεν είχε δημοσιοποιηθεί». «Γυρίζαν τη νύχτα σε όλους τους θαλάμους να δουν ποιοι μιλάνε ελληνικά», προσθέτει.

«Οι στιγμές που βιώνουμε δεν είναι οι καλύτερες και μέσα σε αυτή την κατάσταση πολλά μπουμπούκια μπορούν να ανθίσουν. Είναι θέμα παιδείας και θέμα αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων από ικανές κυβερνήσεις. Πιστεύω πως δίνουμε πάτημα στο να έχουμε τέτοια φαινόμενα», σημείωσε.

Σε συνέντευξη Τύπου ο Γιώργος Παπασταματάκης σχετικά με το θέμα των παράνομων αποκλειστικών νοσοκόμων σημείωσε ότι αυτό συμβαίνει σε όλα σχεδόν τα νοσοκομεία της χώρας και δεν είναι φαινόμενο που παρατηρείται μόνο στο Παναρκαδικό και τόνισε πως αν υπήρχε μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό αυτό δε θα συνέβαινε γιατί δεν θα χρειάζονταν αποκλειστικές νοσοκόμες.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι πως για το περιστατικό εξέδωσε ανακοίνωση και το Σωματείο Εργαζομένων σε επιχειρήσεις και καταστήματα της Αρκαδίας. Όπως αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα arcadiaportal.gr σε ανακοίνωσή τους καταγγέλουν τη διοικήτρια του και την καλούν «να ενημερώσει σε τι είδους κοινές δράσεις αναφέρεται».

«Όσο για το πρόβλημα με τις παράνομες αποκλειστικές νοσοκόμες, δεν λύνεται με το να «εξαφανίσουμε» τις αλλοδαπές. Το πρόβλημα έχει προκύψει από την αδυναμία των ασθενών (λόγω των τραγικών περικοπών των εισοδημάτων τους) να επωμιστούν το κόστος της αποκλειστικής νοσοκόμας και δεν έχει να κάνει με έλληνες ή ξένες εργαζόμενες», αναφέρουν στην ανακοίνωση καικαταλήγουν:

«Οι ευθύνες είναι της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜ.ΑΡ σήμερα, αλλά και των προηγούμενων, που δεν έχουν εντάξει στο δημόσιο σύστημα υγείας τις αποκλειστικές νοσοκόμες. Η υγεία είναι δικαίωμα όλων μας και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν κόστος. Διεκδικούμε αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία. Οι εργαζόμενοι, τα ταξικά συνδικάτα, οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα θα συνεχίσουν να περιφρουρούν τα δικαιώματα Ελλήνων και μεταναστών. Θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τους αντίπαλους της εργατικής τάξης με ταξικά κριτήρια και όχι με βάση το χρώμα και τη χώρα καταγωγής».