Ρατσιστική βία και αστυνομική αυθαιρεσία κατήγγειλαν οι εργάτες γης της Σκάλας Λακωνίας, δίνοντας την εικόνα ότι η Μανωλάδα Ηλείας δεν ήταν μοναδική περίπτωση. Οι εργάτες έχουν ξεκινήσει απεργία διαρκείας από την 3η Ιουλίου καθώς διαμαρτύρονται γιατί κάθε Παρασκευή αντί να πληρωθούν για την εβδομάδα εργασίας έρχονται αντιμέτωποι με την αστυνομία που τους συλλαμβάνει.

Ads

Οι μετανάστες, στην συνέντευξη τύπου της Ένωσης Μεταναστών Εργατών και της ΚΕΕΡΦΑ την Τρίτη, ζήτησαν νομιμοποιητικά χαρτιά και την καταβολή όλων των δεδουλευμένων τους. Παράλληλα ζήτησαν την τιμωρία των αρχών που ευθύνονται για την συμπεριφορά που δέχονται. 

Οι μετανάστες εργάτες που δουλεύουν χωρίς ωράρια από το πρωί στις 6 μέχρι το βράδυ στις 9, για 26 λεπτά την κάθε κλούβα των 20-25 κιλών, μη ξεπερνώντας τα 18 με 20 ευρώ τη μέρα συνεχίζουν για 5η μέρα την απεργία τους. Την Κυριακή 6/7 έκαναν εκλογές φτιάχνοντας Εργασιακή Επιτροπή. 

«Τους απαγορεύουν να κάτσουν στην πλατεία και στις καφετέριες, τους απαγορεύουν να πάνε στην παραλία για μπάνιο, να πάνε σε ένα κουρείο ή να νοικιάσουν σπίτια. Οι ίδιοι που τους βρίζουν βρωμιάρηδες τους αναγκάζουν να ζουν κατά δεκάδες σε κοτέτσια, σε αποθήκες και ερείπια ενώ ταυτόχρονα τους ζητάνε να πληρώνουν 50 ευρώ το μήνα νοίκι για αυτές τις άθλιες συνθήκες ζωής», ανέφερε ο Ετζάζ Άχμεντ που είναι διερμηνέας στους Γιατρούς χωρίς Σύνορα και έχει συνολική εικόνα για τη ζωή των 1.000 και πάνω μεταναστών που ζουν στην περιοχή προερχόμενοι κυρίως από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, το Αφγανιστάν και άλλες αραβικές χώρες.

Ads

Όπως κατήγγειλε ο Μοχάμεντ Ασίφ ο ίδιος ο Δήμαρχος τον χτύπησε πριν από 18 μήνες και μετά έβαλε και τον έστειλαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Κόρινθο. «Αφού βγήκα μετά από 18 μήνες γύρισα στην Σκάλα ο δήμαρχος με είδε ξανά και έτρεξε να με ξαναχτυπήσει και άρχισε να με απειλεί. Τώρα με την απεργία πήραμε θάρρος και θέλω να κάνω μήνυση στον Δήμαρχο για να ζητήσω το δίκιο μου», είπε.

Άλλα θύματα κατήγγειλαν αστυνομική βία, πολλές φορές απρόκλητη, ενώ σημείωσαν ότι φοβούνται να απευθυνθούν στο Αστυνομικό Τμήμα για να αναφέρουν το περιστατικό καθώς και εκεί θα αντιμετωπίσουν τα ίδια.