Ασφαλιστικά μέτρα αποφάσισε να καταθέσει ο Δήμος Βόλβης προκειμένου να απαγορευτεί η διέλευση φορτηγών της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός μέσα από τα όρια του δήμου. Το δημοτικό συμβούλιο της Βόλβης έλαβε αυτήν την απόφαση μετά το περιστατικό της διαρροής τοξικών συμπυκνωμάτων αρσενοπυριτών την περασμένη Πέμπτη από φορτηγό της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στην περιοχή της Ρεντίνας.

Ads

 
Ο Δήμος Βόλβης θα αναθέσει σε νομικό την έρευνα της υπόθεσης και σε περίπτωση που προκύψουν ποινικές και αστικές ευθύνες θα καταθέσει μήνυση κατά της «Ελληνικός Χρυσός». Δείγμα από τα συμπυκνώματα στάλθηκαν σε εξειδικευμένο εργαστήριο και τα αποτελέσματα για το αν είναι τοξικά αναμένονται μέσα στην βδομάδα. Στη συνέχεια θα συγκληθεί νέο δημοτικό συμβούλιο
 
«Καθημερινά, φορτηγά που μεταφέρουν παρόμοιο – ή ενδεχομένως και άλλα – υλικό περνούν μέσα από οικισμούς του δήμου Βόλβης και δεν μπορώ να φανταστώ ποιος ασκός του Αιόλου πρόκειται να ανοίξει, αν παρόμοιο ατύχημα συμβεί μέσα σε μια πολυσύχναστη τουριστική περιοχή. Έγκαιρα προειδοποιήσαμε ότι ο τρόπος που προχωρά η επένδυση της επεξεργασίας χρυσού, και διχάζει και εγκυμονεί κινδύνους για τις τοπικές κοινωνίες. Δεν θα επιτρέψουμε με κανένα τρόπο, να κινδυνέψει η υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών του δήμου Βόλβης», δήλωσε ο δήμαρχος Βόλβης Δημήτρης Γαλαμάτης
 
Υπενθυμίζεται, ότι το δημοτικό συμβούλιο Βόλβης σε ψήφισμα του έχει εκφράσει έγκαιρα την αντίθεση του στην επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική, τονίζοντας ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν απαντά σε όλα τα ζητήματα και σε όλη την έκταση των δυσμενών επιπτώσεων (τοξική σκόνη, ρύπανση της ατμόσφαιρας, καταστροφή διατροφικής αλυσίδας, διασφάλιση υδροφόρου ορίζοντα κλπ), όχι μόνο για την Χαλκιδική και γειτονικές περιοχές, όπως είναι ο δήμος Βόλβης, αλλά ακόμα και για την πόλη της Θεσσαλονίκης.
 
Όπως αναφέρεται στο alterthess, την Παρασκευή η επιτροπή κατοίκων του Δήμου Βόλβης κατά της μεταλλουργίας χρυσού στις Σκουριές διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Σταυρό τόσο για το περιβαλλοντικό αυτό ατύχημα αλλά και συνολικά κατά της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική.