Το «όχι» του δημοτικού συμβουλίου Μαρωνείας – Σαπών έλαβε ως απάντηση η εταιρία «Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε.» στις τρεις αιτήσεις που κατέθεσε για να λάβει άδεια μεταλλευτικών ερευνών στην περιοχή της Θράκης. Προ ολίγων ημερών, μάλιστα, ο Συνεταιρισμός Καπνοπαραγωγών Θράκης έστρεψε τα βέλη του προς την εταιρία καθιστώντας σαφές ότι δεν δέχεται να πραγματοποιηθούν έρευνες ή άλλες δραστηριότητες στα κτήματά του.
 

Ads

Αν και η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου κατά την συνεδρίαση της Τρίτης, στην οποία παρευρέθηκαν εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής, είναι γνωμοδοτική μιας και η άδεια εκδίδεται από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας, υπενθυμίζεται ότι και η τελευταία είχε απορρίψει ανάλογα αιτήματα τον περασμένο χρόνο.
 
Το θέμα της αδειοδότησης υπέρ της «Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε.» αφορούσε μια έκταση 28.000 στρεμμάτων στην περιοχή που ανήκει διοικητικά στον δήμο Μαρωνείας – Σαπών. Περιλαμβάνουν όλη την περιοχή της Κρωβύλης, μέρος της Παλαιάς Κρωβύλης και στην περιοχή βόρεια των Ασκητών.
 
«Έχουμε την υποχρέωση και την ευθύνη να αποδοκιμάσουμε την στάση της εταιρίας χρυσού Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ, η οποία αδιαφορεί για τις δύσκολες συνθήκες που δημιουργεί και περιφρονεί την αδιάκοπη εργασία και κόπο που δίνουν οι αγρότες, όλο το χρόνο, για να εξασφαλίσουν τα απολύτως απαραίτητα για το ζην. Ως Συνεταιρισμός Καπνοπαραγωγών Θράκης καταδικάζουμε και κατακρίνουμε αυτήν την ανήθικη και την χωρίς επαγγελματική συμπεριφορά της εταιρίας χρυσού Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Συνεταιρισμός Καπνοπαραγωγών Θράκης για να συμπληρώσει ότι «με κανένα τρόπο δεν δεχόμαστε και σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε στην εταιρία χρυσού να πραγματοποιήσει έρευνα στους πολύτιμους για τον αγρότη, αγρούς μας».
 
Ο πρόεδρος της κοινότητας Κρωβύλης, μάλιστα, στο δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης κατέθεσε ψήφισμα των κατοίκων με το οποίο ζητούσαν «να μην τολμήσουν παρόμοιες εταιρίες να έρθουν στην περιοχή».
 
Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, κανένας εκπρόσωπος της εταιρίας δεν παρουσιάστηκε στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
 
Υπενθυμίζεται ότι η «Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε.» είναι θυγατρική της Eldorado Gold που επιχειρεί να δραστηριοποιηθεί στις Σκουριές της Χαλκιδικής.
 
Διαβάστε σχετικά: Βροντερό «όχι» από την τοπική κοινωνία στα «fast track» χρυσωρυχεία Θράκης
 
Τον Μάρτιο του 2012 οι κάτοικοι του Περάματος της Αλεξανδρούπολης είχαν αντιδράσει στην κατασκευή χρυσωρυχείων από την ίδια εταιρία στην περιοχή τους, κάτι που προωθούσε η κυβέρνηση με διαδικασίες fast track.