[…] Η αλλαγή στο όνομα μιας δημοκρατικής Ελλάδας και μιας Ευρώπης των λαών και των πολιτών δεν θα επέλθει, όσο οι ίδιοι οι πολίτες εκχωρούν τα αναφαίρετα δικαιώματά τους σε  πολιτικές δυνάμεις και κόμματα που εκπροσωπούν τα συμφέροντα του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου. […] Γράφει ο Ομότιμος καθηγητής Γενικής και Πολιτικής Κοινωνιολογίας του ΑΠΘ Ζήσης Δ. Παπαδημητρίου, εν όψει των Ευρωεκλογών

Ads

Οι επικείμενες  Ευρωεκλογές είναι αποφασιστικής σημασίας, τόσο σε ό,τι αφορά τις πιθανές πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας όσο και σε σχέση με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την έννοια αυτή η αποχή από τις κάλπες (που και αυτή είναι ψήφος σύμφωνα με το εκλογικό μας σύστημα) ή η λευκή ψήφος, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σαθρό πολιτικό σύστημα της χώρας μας, κάθε άλλο παρά η ενδεδειγμένη στάση είναι, αν πραγματικά ενδιαφερόμαστε για το μέλλον μας αλλά και για μια δημοκρατική Ευρώπη απαλλαγμένη από τα φαινόμενα αναβίωσης του φασισμού.

Οι καφενόβιες συζητήσεις, οι άγονες αντιπαραθέσεις, οι πολιτικές κορώνες αλλά και η «σιωπή των αμνών» δεν είναι δυνατόν να υποκαταστήσουν τη συνειδητή πολιτική πράξη, απέναντι στην άθλια επίθεση που δέχονται όχι μόνο τα ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα, αλλά και ο φυσικός όσο και o πολιτισμικός πλούτος της χώρας μας, με τις συνεχείς αυθαιρεσίες και ιδιωτικοποιήσεις.

Καλούμαστε όλοι μας, με την ενεργό ψήφο μας, να συμβάλουμε στην ανατροπή του ισχύοντος διαφθαρμένου πελατειακού πολιτικού συστήματος, ενισχύοντας τις δυνάμεις της Αριστεράς με επικεφαλής το ΣΥΡΙΖΑ, την πολιτική δύναμη που θα μπορούσε νε εξελιχθεί, αρχής γενομένης από τη Ελλάδα, σε μια Οικουμενική Αριστερά, ικανή να ανατρέψει τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά δεδομένα τόσο στην Ευρώπη όσο και σε παγκόσμια κλίμακα, εφόσον, βέβαια, ενσκήψουμε όλοι μαζί στην επεξεργασία ενός αναπτυξιακού προγράμματος με επίκεντρο τον άνθρωπο και την κοινωνία και όχι την αξιοποίηση του κεφαλαίου.
 
Όσο κι αν αντηχεί παράξενα, η ανθρωπότητα διανύει σήμερα μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους, καθώς σε όλη την Ευρώπη ακροδεξιά πολιτικά κόμματα κερδίζουν έδαφος, ενώ στο χώρο της οικονομίας κυριαρχεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα με πρωταγωνιστές τις τράπεζες και τα διεθνή κυκλώματα των κερδοσκόπων.
 
Η πολιτική που κάποτε επηρέαζε την πορεία της οικονομίας, έχει μετατραπεί διεθνώς σε υποχείριο και εντολοδόχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ενώ η ίδια η οικονομία έχει απολέσει κάθε κοινωνική της διάσταση, εξυπηρετώντας σχεδόν αποκλειστικά και μόνον τη λογική του κέρδους.
 
Συγχρόνως το αναπτυξιακό πρότυπο που προωθούν παγκόσμια οι κυρίαρχες οικονομικο-πολιτικές ελίτ επηρεάζουν με καταλυτικό τρόπο τον πλανήτη μας, απειλώντας με πλήρη κατάρρευση της βιόσφαιρας και ανεπανόρθωτη καταστροφή  του οικοσυστήματος.

Ads

Στον τομέα της γεωργίας ειδικότερα που αποτελεί και τη βάση της παραγωγικής διαδικασίας, έχει υπονομευθεί πλήρως η εποχιακή καλλιέργεια και κατανάλωση αγροτικών προϊόντων, εθίζοντας τους ανθρώπους διατροφικά στη λογική της εμπορευματοποίησης και της κερδοσκοπίας, ακυρώνοντας έτσι πατροπαράδοτες διατροφικές συνήθειες («κάθε φρούτο στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο»).
 
Καλλιεργώντας τον άκρατο ατομικισμό, το σύστημα υπονομεύει συνειδητά κάθε έννοια ανθρώπινης επικοινωνίας και αλληλεγγύης, ανοίγοντας κυριολεκτικά τους Ασκούς του Αιόλου σε ατομικές αλλά και μαζικές συμπεριφορές που κάθε άλλο παρά συνάδουν με την αδήριτη ανάγκη συγκρότησης συλλογικές συνείδησης, βασική προϋπόθεση για την ύπαρξη κοινωνίας χειραφετημένων πολιτών, ικανών να καθορίσουν αυτόνομα, με βάση τις αρχές της άμεσης δημοκρατίας, τη ζωή τους.
 
Η αλλαγή στο όνομα μιας δημοκρατικής Ελλάδας και μιας Ευρώπης των λαών και των πολιτών δεν θα επέλθει, όσο οι ίδιοι οι πολίτες εκχωρούν τα αναφαίρετα δικαιώματά τους σε  πολιτικές δυνάμεις και κόμματα που εκπροσωπούν τα συμφέροντα του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου.
 
Δεν αρκεί η άσκηση κριτικής στο αφερέγγυο  διαφθαρμένο πολιτικό σύστημα. Λύση δεν είναι η ενδοσυστημική διαχείριση της οικονομικής κρίσης αλλά η ανατροπή του συστήματος με τη συγκρότηση μιας διεθνικής Οικουμενικής Αριστεράς, ικανής να εμπνεύσει τους λαούς στο δρόμο προς την οικονομική, κοινωνική και πολιτική απελευθέρωση.
 
Η άνοδος της Αριστεράς στη χώρα μας, σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, σηματοδοτεί πως ο λαός μας προβληματίζεται, ψάχνεται ιδεολογικά και αναζητά αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματά του. Με την έννοια αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει το δρόμο και την διέξοδο, σε ό,τι αφορά, ωστόσο το μέλλον της χώρας μας αλλά και της Ευρώπης γενικότερα, μεγάλη είναι και η ευθύνη ημών των πολιτών ως ψηφοφόρων.-

*Άρθρο δημοσιευμένο στα πλαίσια της έρευνας για τις αιτίες και τις λύσεις της κρίσης.

19/5/2014 – Ο καθηγητής Γενικής και Πολιτικής Κοινωνιολογίας Ζήσης Παπαδημητρίου στον Πολυχώρο Τέχνης Αλεξάνδρεια

Στις 19 Μαϊου 2014, ώρα 20:30, στον Πολυχώρο Τέχνης Αλεξάνδρεια θα γίνει αφιέρωμα στον Ζήση Δ. Παπαδημητρίου, Ομότιμο Καθηγητή Γενικής και Πολιτικής Κοινωνιολογίας του ΑΠΘ, στέλεχος και συνεργάτη του διεθνούς φήμης Ινστιτούτου Κοινωνικής Έρευνας του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης (Αντόρνο, Χορκχάϊμερ, Μαρκούζε κ.ά.), σε μία εφ’ όλης της ύλης «Αφήγηση έργου–ζωής»,  με αφορμή το “Μανιφέστο για μια Ευρώπη της Ισότητας” από το βιβλιο Να εμποδίσουμε την καταστροφή, των εκδόσεων Νησίδες – 2012, το οποίο δημοσιεύτηκε στο tvxs.gr ως συμμετοχή του στην Έρευνα για τις αιτίες και τις λύσεις της κρίσης.

Συνομιλητές:οικονομολόγος – συγγραφέας Κώστας Λάμπος και η δημοσιογράφος και σύμβουλος ανθρωπίνων σχέσεων Κρυσταλία Πατούλη.

Info: Πολυχώρος Τέχνης Αλεξάνδρεια, Δευτέρα 19 Μαϊου 2014 και ώρα 8:30μμ, Σπάρτης 14, Πλατεία Αμερικής. Τηλ: 210-8673655. Είσοδος ελεύθερη. – Η Πρόσκληση στο φ/β ΕΔΩ