Είμαστε μια ευπαθής χώρα, όπως κάθε χώρα που καταναλώνει χωρίς να παράγει, όπως κάθε χώρα που ζει με δανικά, όπως κάθε χώρα που η κομπίνα και η συναλλαγή είναι καθεστώς. Δυστυχώς όλα όσα συμβαίνουν είναι ευεξήγητα  και αναμενόμενα. Απλά εμείς είχαμε τυφλωθεί και δεν βλέπαμε. Κανονικά δικαιούμεθα όλοι επίδομα τυφλότητας!” η ηθοποιός Άννα Φόνσου, Πρόεδρος του Ιδρύματος “Το Σπίτι Του Ηθοποιού“, στην Κρυσταλία Πατούλη, με βάση το ερώτημα “Ποιές αιτίες μας έφεραν ως εδώ και κυρίως τί πρέπει να κάνουμε;” συμμετέχοντας στην ακτιβιστική Έρευνα για την Κρίση που δημοσιεύεται στο tvxs από το 2010.

Ads

Πως φτάσαμε ως εδώ. Είναι δύσκολο ερώτημα, πραγματικά πολύ δύσκολο ερώτημα.

Και είναι δύσκολο για δυο βασικούς λόγους.

Πρώτα – πρώτα γιατί είναι ένα πολύ σύνθετο ερώτημα που υπεισέρχονται πάρα πολύ παράγοντες και δεύτερον γιατί πολύ μεγάλο εμπόδιο στην απάντηση αυτού του ερωτήματος μπαίνει η νοοτροπία που έχουμε σαν λαός. Μια νοοτροπία που μας εμποδίζει να δούμε την αλήθεια και συνεχώς για ότι κακό μας συμβαίνει φταίνε κάποιοι άλλοι.

Ads

Φταίνε οι ξένοι, φταίνε τα συστήματα, φταίνε οι συνωμοσίες εις βάρος μας κλπ, κλπ.

Πάντα κάτι φταίει κι όχι εμείς.

Είναι ιδιαίτερα λυπηρό αυτό γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι τόσο τα άτομα, όσο και οι λαοί που δεν κάνουν αυτοκριτική πρώτα απ΄ όλα δεν πρόκειται να βελτιωθούν.

Φυσικά όταν μιλάω για αυτοκριτική δεν εννοώ ότι πρέπει να αυτομαστιγωνόμαστε, ούτε εννοώ ότι για όλα τα κακά φταίμε εμείς.

Σαφώς φταίνε και πολλοί άλλοι. Όμως προέχει η ανάγκη να βελτιωθούμε άμεσα ώστε να μπορέσουμε να αμυνθούμε και να έχουμε τις μικρότερες απώλειες μιας και ζούμε σ΄ έναν κόσμο που γίνεται όλο και πιο αδυσώπητος. Για να συμβεί αυτό πρέπει να γνωρίζουμε και να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας για να μην τα επαναλάβουμε.

Βέβαια όσα συμβαίνουν έξω από εμάς, όλα όσα και ίσως είναι τα περισσότερα, πρέπει να τα παρατηρούμε, να τα αναλύουμε, να τα βλέπουμε με κριτικό μάτι καθορίζοντας την στρατηγική μας και τις συμμαχίες μας. Με την γνώση πάντα ότι είμαστε πολύ μικρή χώρα σ΄ έκταση και πληθυσμό και δυστυχώς δεν μπορούμε εμείς να αλλάζουμε την πορεία του Πλανήτη.

Αυτή την ώρα σχεδόν όλος ο πλανήτης βρίσκεται σε κρίση. Αυτή την ώρα σχεδόν σ΄ όλο τον πλανήτη υπάρχει επιδημία και όπως σε κάθε επιδημία έτσι και τώρα οι ποιο ευπαθείς ομάδες, οι πιο ευπαθείς χώρες θα προσβληθούν πρώτες.

Έτσι λοιπόν για την χώρα μας ήταν αναμενόμενο. Νομοτελειακό θα έλεγα να συμβούν όσα συμβαίνουν. Είμαστε μια ευπαθής χώρα, όπως κάθε χώρα που καταναλώνει χωρίς να παράγει, όπως κάθε χώρα που ζει με δανικά, όπως κάθε χώρα που η κομπίνα και η συναλλαγή είναι καθεστώς. Δυστυχώς όλα όσα συμβαίνουν είναι ευεξήγητα  και αναμενόμενα.

Απλά εμείς είχαμε τυφλωθεί και δεν βλέπαμε. Κανονικά δικαιούμεθα όλοι επίδομα τυφλότητας!

Σαν πρώτο βήμα, λοιπόν, θεωρώ ότι πρέπει να κλείσουμε τ΄ αφτιά μας σε όλους αυτούς που κολακεύουν τον λαό και στην ουσία θέλουν να τον αφήσουν στο σκοτάδι, γιατί το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η εξουσία και όχι ο λαός που συνεχώς τον έχουν στο στόμα τους σαν καραμέλα, αλλά όχι στην καρδιά τους.

Είμαι σίγουρη ότι αν αποκτήσουμε την δύναμη να δούμε τα λάθη μας θα ξεπεράσουμε όλα αυτά που βιώνουμε τώρα.

Ένα μεγάλο όπλο που έχουμε και δυστυχώς το ξεχνάμε, είναι ο πολιτισμός μας.

Πέρα από τις αδυναμίες που έχουμε, έχουμε συγχρόνως τεράστιες δυνατότητες. Έχουμε σαν λαός δυο μεγάλα προτερήματα: την ευφυΐα και την αντοχή.

Μας έμαθε η ζωή, μας έμαθε η ιστορία να αντέχουμε και να προχωράμε προς τα εμπρός.-

Η Έρευνα για την Κρίση  που ξεκίνησε ακτιβιστικά η Κρυσταλία Πατούλη, συνεχίζεται για όσους από το χώρο των γραμμάτων, των επιστημών και των τεχνών επιθυμούν να συμμετέχουν, και επίσης για όσους πιθανά ενδιαφέρονται να δώσουν επιπλέον απαντήσεις σχετικά και με την επικαιρότητα. Επικοινωνία: [email protected]