Γεννημένη στις 5 Νοεμβρίου του 1960, η Τίλντα Σουίντον / Tilda Swinton, μας έχει αποδείξει ότι είναι μία σπουδαία καλλιτέχνης. Η Βρετανίδα ηθοποιός έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους ταινίες, από ανεξάρτητες παραγωγές  μέχρι mainstream επιλογές. Έχει αποσπάσει τρεις Υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα – για τις ταινίες «The Deep End» (2001), «Michael Clayton» (2007) και «We Need to Talk About Kevin» (2011) – ενώ το 2007 κέρδισε το Όσκαρ ‘Β Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Michael Clayton».

Ads

H Τίλντα Σουίντον έγινε ευρέως γνωστή από τις συμμετοχές της στις ταινίες του Άγγλου σκηνοθέτη Ντέρεκ Τζάρμαν, όπως το “Edward II” (1992) στον ρόλο της ψυχρής και καταπιεσμένης βασίλισσας Ισαβέλλας, για τον οποίο κέρδισε βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στο φεστιβάλ της Βενετίας.

Καθιερώθηκε με την ταινία “Oρλάντο” της Σάλι Πότερ, την εκπληκτική μεταφορά του βιβλίου της Βιρτζίνια Γουλφ. Επίσης, την έχουμε δει στα “The War Zone” του Τιμ Ροθ, “Αγάπη είναι ο Διάβολος”, το κινηματογραφικό πορτρέτο της ζωής του ζωγράφου Φράνσις Μπέικον από τον Τζον Μέιμπερι, “H Παραλία” του Ντάνι Μπόιλ, “The Deep End”, “Vanilla Sky” του Κάμερον Κρόου, “Adaptation” του Σπάικ Τζόνζι και “Τσακισμένα Λουλούδια” του Τζιμ Τζάρμους.

image

Ads

Το 2003 συνεργάστηκε με τον Γιούαν ΜακΓκρέγκορ και τον Πίτερ Μάλαν στην κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του Αλεξάντερ Τρόκι από τον Ντέιβιντ Μακένζι, “Ο Νεαρός Αδάμ”. To 2005 συνεργάστηκε δύο φορές με τον Κιάνου Ριβς στις ταινίες “Thumbsucker” του Μάικ Μιλς και “Constantine”, ενώ πρωταγωνίστησε και στην ταινία του Ντέιβιντ Φίντσερ, “The Curious Case of Benjamin Button”.

image

Το Αφιέρωμα προβολών «Τίλντα Σουίντον: Ένα Ξωτικό στο Σινεμά» πραγματοποιείται από την Κυριακή 26 Νοεμβρίου έως και την Τρίτη 28 Νοεμβρίου, στο σινεφίλ στέκι της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, την αίθουσα Σταύρος Τορνές, στο λιμάνι της πόλης. Οι τρεις χαρακτηριστικές ταινίες της σπουδαίας Βρετανίδας ηθοποιού, που θα παρουσιαστούν, είναι οι εξής:

  • Καραβάτζιο (Caravaggio – 1986) του Ντέρεκ Τζάρμαν
  • Ο Νεαρός Αδάμ (Young Adam – 2003) του Ντέιβιντ Μακένζι
  • Είμαι ο Έρωτας (Io Sono L’ Amore) του Λούκα Γκουαντανίνο

image

Πρόγραμμα Προβολών
Κυριακή 26 Νοεμβρίου

18:30 Είμαι ο Έρωτας
21:00 Ο Νεαρός Αδάμ

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου
18:30 Καραβάτζιο
21:00 Είμαι ο Έρωτας

Τρίτη 28 Νοεμβρίου
18:30 Ο Νεαρός Αδάμ
21:00 Καραβάτζιο

Λίγα λόγια για τις ταινίες του Αφιερώματος «Τίλντα Σουίντον: Ένα Ξωτικό στο Σινεμά»:

Καραβάτζιο (Caravaggio – 1986) του Ντέρεκ Τζάρμαν
Πρωταγωνιστούν: Τίλντα Σουίντον, Σον Μπιν, Νόα Αλμάζ, Τζακ Μπέρκετ, Σάντι Κορ

image

Ο Καραβάτζιο θεωρείται ως ο ζωγράφος της πραγματικότητας. Το φιλμ απέχει πολύ από τις συνηθισμένες επικές βιογραφίες μεγάλων προσωπικοτήτων. Με τη χρήση διαδοχικών, υπέροχα φωτογραφημένων «ταμπλό βιβάν», ο Τζάρμαν επιτυγχάνει μια μυθοπλαστική προσέγγιση της καλλιτεχνικής αλλά και της ανθρώπινης διάστασης του μεγάλου ζωγράφου. Ένας συγκλονιστικός διαλογισμός πάνω στη σεξουαλικότητα και την Τέχνη, ένας μοναδικός συγκερασμός των δύο κόσμων του Τζάρμαν, της ζωγραφικής και του σινεμά. Το ενδιαφέρον είναι κυρίως εστιασμένο στην ομοφυλοφιλία του μεγάλου ζωγράφου όπως και αντανακλάται στους πίνακές του – πίσω από τους αγίους και τις Μαγδαληνές κρύβονται πόρνες, εργάτες, αλήτες, αρσενικοί εραστές, ένας κόσμος ερωτικών παθών και ενοχών.

Ο Νεαρός Αδάμ (Young Adam – 2003) του Ντέιβιντ Μακένζι
Πρωταγωνιστούν: Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Τίλντα Σουίντον, Πέτερ Μάλαν, Έμιλι Μόρτιμερ

image

Ο Τζο, αν και συγγραφέας, δουλεύει σ’ ένα ποταμόπλοιο, έχοντας ταυτόχρονα παράνομη σχέση με τη σύζυγο του καπετάνιου. Η θάλασσα εκβράζει ένα γυμνό πτώμα και ένας άνδρας κατηγορείται για το φόνο της, κινδυνεύοντας να καταδικαστεί σε θάνατο. Ο Τζο φαίνεται να γνωρίζει περισσότερα, αλλά αν μιλήσει στην αστυνομία, κινδυνεύει να βρεθεί ο ίδιος κατηγορούμενος. Ατμοσφαιρική διασκευή ενός βιβλίου του Αλεξάντερ Τρότσι, ενός υπαρξιστή σκωτσέζου συγγραφέα, τον οποίο υποδύεται εδώ ο Γιούαν ΜακΓκρέγκορ σε μια ομολογουμένως εντυπωσιακή ερμηνεία, διπλά στην εξαιρετική Τίλντα Σουίντον.

Είμαι ο Έρωτας (Io Sono L’ Amore) του Λούκα Γκουαντανίνο
Πρωταγωνιστούν: Τίλντα Σουίντον, Φλάβιο Παρέντι, Εντουάρντο Γκαμπριελίνι, Άλμπα Ροργουάχερ, Μαρίζα Μπέρενσον

image

Μεταφερόμαστε αριστοκρατική Art Deco βίλα του Μιλάνου, που ανήκει στους Ρέκι μια πανίσχυρη οικογένεια βιομηχάνων. Είναι η βραδιά των γενεθλίων του ιδρυτή της επιχείρησης, που πρόκειται ν’ ανακοινώσει την αλλαγή σκυτάλης στην μικρή αυτοκρατορία που ο ίδιος δημιούργησε. Στη διάρκεια του δείπνου, ο γοητευτικός εγγονός του Εντοάρντο παρουσιάζει την κοπέλα που θέλει να παντρευτεί, η αδελφή του Ελιζαμπέτα χαρίζει έναν πίνακα στο παππού της κι ένας νεαρός σεφ κάνει μια απροσδόκητη εμφάνιση. Έτσι αρχίζει μια αφήγηση που παρακολουθεί την οικογένεια Ρέκι και τα μυστικά της, κάτω από ένα μικροσκόπιο που βγάζει στην επιφάνεια όλη τη διακριτική γοητεία της μιλανέζικης μπουρζουαζίας, αλλά και όλη την υποκρισία της.

Διαβάστε επίσης:
Τζον Μπέρτζερ: Ένας ριζοσπάστης διανοούμενος και ζωγράφος
Τίλντα Σουίντον και Ρέιφ Φάινς ερωτεύονται «Κάτω Από Τον Ήλιο»
Ανανεωμένος Τζιμ Τζάρμους και… «Μόνο Οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί»

Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ (γενική είσοδος), 3 ευρώ (για τους κατόχους CineΚάρταF).