Ακριβώς πριν ένα χρόνο είχαμε τη τύχη σαν Θέατρο ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ να συμμετέχουμε επίσημα ως συν-διοργανωτές σε ένα μεγάλης κλίμακας Ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τίτλο: «ΚΑΡΑΒΑΝΙ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ – Τροφοδοτώντας το μέλλον: Κινώντας την πόλη με την τέχνη», διάρκειας 4ων χρόνων, με βασικό οργανωτή το παγκοσμίου φήμης Θέατρο Odin από τη Δανία, ως συνέχεια του ευρωπαϊκού προγράμματος («Καραβάνι. Καλλιτέχνες στο δρόμο») που έληξε το 2014.

Ads

Επιλέχθηκε ανάμεσα σε 127 αιτήσεις, ως ένα από τα 16 μεγάλα ευρωπαϊκά προγράμματα συνεργασίας που θα πραγματοποιηθούν με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (του προγράμματος «Creative Europe»), στη διάρκεια 2015 – 2019. Στο πρόγραμμα αυτό εκτός από τον βασικό οργανωτή, το θέατρο Odin (Δανία), θα συνεργάζονταν σε σύνολο 13 καλλιτεχνικοί οργανισμοί απ’ όλη την Ευρώπη (Ιταλία, Γαλλία, Εσθονία, Ολλανδία, Ισπανία, Ελλάδα, Πολωνία, Γερμανία, Σλοβακία, Τσεχία) και 30 τοπικοί συνεργάτες. Όλοι μαζί θα δημιουργούσαν σε 16 χώρες εντός Ε.Ε. και 5 χώρες εκτός Ε.Ε.

Επιστημονικός συνεργάτης του προγράμματος είναι το Πανεπιστήμιο του Τορίνο της Ιταλίας, ενώ Τεχνολογικός συνεργάτης το Πολυτεχνείο Κρήτης και συγκεκριμένα το Οπτικοακουστικό τμήμα, που λειτουργεί στα Χανιά.

Το πρόγραμμα αυτό σκοπεύει να παρακινήσει κάθε κοινότητα και κάθε άτομο να αναλογιστεί τον ενεργό ρόλο του ως ευρωπαίος πολίτης, σεβόμενος τις κοινωνικές προκλήσεις που στις μέρες μας υπάρχουν, όπως: ισότητα των φύλων, αποδοχή της πολιτιστικής διαφορετικότητας, προστασία του περιβάλλοντος, ο ρόλος των νέων ανθρώπων στις σύγχρονες κοινωνίες και να απαντήσει στο ερώτημα «Πώς οραματιζόμαστε την Ευρώπη του μέλλοντος;».

Ads

Επαγγελματίες καλλιτέχνες και απλοί πολίτες δίνουν ζωή στα δικά τους συλλογικά πολιτιστικά δρώμενα, που θα πραγματοποιηθούν σε κλειστούς χώρους, πλατείες, δρόμους, γειτονιές, κ.ά.

Το πρόγραμμα «Καραβάνι. Η συνέχεια» στοχεύει στην:

  • Πολιτιστική ενδυνάμωση των τοπικών κοινοτήτων και αύξηση της συμμετοχής των πολιτών, εξελίσσοντας τρόπους μετάδοσης αλληλεπίδρασης μεταξύ των επαγγελματιών καλλιτεχνών και των απλών πολιτών .
  • Ενδυνάμωση της αίσθησης κοινής Ευρωπαϊκής συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων (καλλιτεχνών αλλά και ολόκληρων κοινοτήτων).
  • Ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στη μεθοδολογία του STC, έτσι ώστε να διευκολύνει την ευρεία συμμετοχή, να μεταδώσει τα καλλιτεχνικά δρώμενα και να μεγαλώσει την αλληλεπίδραση ανάμεσα σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.
  • Δημιουργία δικτύου ανταλλαγής των καλλιτεχνικών και πολιτιστικών δρώμενων του STC, συνδέοντας τοπικά κοινωνικά δίκτυα, μέσα από διεθνείς συνεργασίες

Φανταστείτε τη χαρά μας που δύο οργανισμοί από τη Κρήτη, ένας Καλλιτεχνικός και ένας Επιστημονικός, βρεθήκαμε να εκπροσωπούμε την Ελλάδα σε ένα  φιλόδοξο και μεγάλο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα που είχαμε πειστεί από την αρχή για τη σπουδαιότητά του μιας και το κύριο θέμα του αναφερόταν στο Θέατρο στην Κοινότητα.

Η πρόταση μας είχε γίνει μερικούς μήνες νωρίτερα από το φημισμένο και ιστορικό θέατρο Οdin(Οντίν, Χόλστεμπρο Δανίας) και τον ίδιο τον ιδρυτή και σκηνοθέτη  του θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμα ιδρυτή της  θεατρικής  ανθρωπολογίας αλλά και της ανάπτυξης μεταξύ των κοινοτήτων, εκείνου που ονομάζει ό ίδιος «Ανταλλαγή».(Barter)

Ξεκινήσαμε λοιπόν με την Ειρήνη Κουτσάκη, Διευθύντρια Παραγωγής του Προγράμματος για τη Κρήτη και την Ελλάδα, τον Ιούνη του 2015,  να πάμε καλεσμένοι στη πρώτη – ουσιαστικά ανεπίσημη συνάντηση γνωριμίας  με τους υπόλοιπους 13  εκπροσώπους των οργανισμών που συμμετείχαν αλλά κυρίως για να  ενημερωθούμε για τη λειτουργία αυτού του νέου για μας προγράμματος.

Ηταν ένα  5νθήμερο που μας διαφώτισαν αρκετά οι καθηγητές  του Πανεπιστημίου του Τορίνο: Alberto Pagliarino και Alessandra Rossi, για όλη τη λειτουργία, τα «βήματα» οργάνωσης, τις δράσεις που είχαν γίνει ανά την Ευρώπη αλλά και τη σημαντικότητα της συνεύρεσης των κοινοτήτων κάτω από την «ομπρέλα» της Τέχνης.

Εκεί γνωρίσαμε και τους φίλους καθηγητές του Πολυτεχνείου Κρήτης: Σταύρο Χριστοδουλάκη (υπεύθυνο του Οπτικοακουστικού τμήματος) και τον Καθηγητή  Γιώργο Ανέστη, που και οι δύο τόσο μας βοήθησαν στη μετέπειτα παρουσίασή μας.

Τότε ήταν επίσης που καθορίστηκε από όλους τους συν-διοργανωτές σε μια απόλυτη συνεργασία και συμφωνία μεταξύ μας, το πρόγραμμα αυτού του τετραετούς προγράμματος.

Εμείς ως θέατρο ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ είχαμε  αναλάβει να οργανώσουμε στο Ηράκλειο ένα τετραήμερο εκδηλώσεων (στο πρόγραμμα ονομάζετε Micro event ενώ άλλοι συν-διοργανωτές είχαν αναλάβει επταήμερες  εκδηλώσεις που ονομάζονται Macro event), και ανακοινώσαμε ότι η δική μας  παρουσίαση θα γινόταν από 1-4 Σεπτέμβρη 2016. «Ο κύβος ερρίφθη» σκέφτηκα. Επιστρέψαμε κατενθουσιασμένοι και με όρεξη για δουλειά.

Η επίσημη  έναρξη του Προγράμματος έγινε στην πόλη Ιντεν της  Δανίας τον Οκτώβρη του 2015,  μέσα σε μία απλή και ουσιαστική τελετή με παρουσία του ίδιου του Εουτζένιο Μπάρμπα, και όλων των εκπροσώπων των  συν-διοργανωτών. Εκπροσωπώντας την Κρήτη αλλά και το θέατρο Ομμα Στούντιο ένοιωσα συγκίνηση αλλά και το βάρος της οργάνωσης και της επιτυχούς έκβασης στην επίτευξη της δράσης μας. 

Εκεί είχαμε την πρώτη μας  έκπληξη μιας και η περιφέρεια Κρήτης  δέχτηκε να  χρηματοδοτήσει τη συμμετοχή μας, εφόσον το πρόγραμμα είναι συγχρηματοδοτούμενο. Βρέθηκε λοιπόν εκεί και ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κρήτης Κος Ζαχαρίας Κεφαλογιάννης που χαιρέτησε την όλη εκδήλωση.

Η επιστροφή μας ξεκίνησε με την ανάγκη να οργανωθούμε. Ολα ηταν πρωτόγνωρα και γοητευτικά. Αμέσως φρόντισα βοηθούμενος από την Περιφέρεια Κρήτης να έρθω σε επαφή με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους αλλά και όλους τους  Συλλόγους του Ηρακλείου και με μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα πόσοι πολλοί ήταν.

Ξεκίνησα το πρώτο στάδιο της οργάνωσης του θεάτρου στη Κοινότητα που ονομάζεται: Χαρτογράφηση (Mapping) και αφορά τη καταγραφή και επαφή όλων αυτών των συλλόγων και την προσπάθεια να  ενημερωθούν για να πάρουν μέρος στο πρόγραμμα.

Πραγματικά θεωρώ μέχρι και σήμερα ότι έιναι πολύ σημαντική και θεμελιακή περίοδος αυτή η καταγραφή, μιας και για τους επόμενους 3 μήνες ήρθα σε επαφή με πολλούς συλλόγους επισκεπτόμενος είτε τα διοικητικά τους συμβούλια, είτε μέλη τους, και συζητώντας μαζί τους και για τις δράσεις τους και για το τι είναι το πρόγραμμα,   και προς μεγάλη μου έκπληξη όλοι δηλώναν συμμετοχή.

Τον Δεκέμβρη του 2015 έγινε η  πρώτη επίσημη ανακοίνωση του προγράμματος στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας Κρήτης με συμμετοχή εκπροσώπων όλων των συλλόγων,κοινοτήτων αλλά και ατόμων  της Περιφέρειας Κρήτης και των τοπικών ΜΜΕ, όπου  εκεί, σε  ζωντανή σύνδεση, μας μίλησε σε όλους μας ο Διευθυντής του προγράμματος Per Kap Bech Jensen εκ μέρους του θεάτρου Οντίν της Δανίας, εντυπωσιασμένος από τη μεγάλη συμμετοχή.

Tο Micro event μας είχε εκ των πραγμάτων μετατραπεί σε ένα μεγάλο γεγονός για το Ηράκλειο και την Κρήτη ολόκληρη, μιας και 33 σύλλογοι, ομάδες αλλά και άτομα  δηλώσαν συμμετοχή ανεβάζοντας πολύ ψηλά τον «πήχη».

Αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με  δύο συναδέλφους καλλιτέχνες – χορογράφους ως εμψυχωτές και οδηγητές της 1ης και 3ης μέρας, ενώ εγώ ανέλαβα  τη 2η μέρα και όλοι μαζί την οργάνωση της 4ης, με δυό ικανούς  χορογράφους με εμπειρία στο Community theater και στο Sight specific performance την Γωγώ Πετραλή και τον Κωνσταντίνο Τσακιρέλη.

Σιγά σιγά βρήκαμε και άλλους υποστηρικτές και χορηγούς της εκδήλωσης προκαλώντας τη μεγάλη έκπληξη των συν-διοργανωτών μας. Εκτός  την  στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, μας  δόθηκε και η στήριξη του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών και της Πολιτισμικής Κρήτης Ν.Υόρκης, της αιγίδας του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και του Δήμου Ηρακλείου.

Σημαντική στιγμή στη προώθηση του προγράμματος σε όλη την Ελλάδα ήταν και η βοήθεια του γραφείου Δημιουργικής Ευρώπης του Υπουργείου Πολιτισμού, που επικοινωνώντας μαζί μας μάς δήλωσε την υποστήριξή του, προκαλώντας μας ενθουσιασμό αλλά και λίγο ακόμα άγχος, για τις προσδοκίες που δημιουργούντο μέρα με την ημέρα.

Ήρθε η στιγμή να καταθέσω τη βασική ιδέα των εκδηλώσεων. Κάτι πολύ σημαντικό μιας και θα έδινε το βασικό προφίλ όλων των δράσεων αλλά θα μας  εκπροσωπούσε και σε  όλη την Ευρώπη, αφού όλο το τετραήμερο θα παρουσιαζόταν σε ζωντανή αναμετάδοση – όπως και έγινε, με τη βοήθεια του Πολυτεχνείου Κρήτης – Οπτικοακουστκό τμήμα, – σε όλο τον κόσμο μέσω Διαδικτύου. 

Αποφάσισα οι εκδηλώσεις του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Καραβάνι η συνέχεια» να έχουν τον τίτλο: «Ρίζες». Σε τέσσερεις ημέρες οι θεατές θα έβλεπαν, πως οι κάτοικοι αυτού του νησιού με την αρχαιότερη ιστορία στην Ευρώπη, οραματίζονται την Ευρώπη του Μέλλοντος.

Το θέμα του Προγράμματος ήταν το θέατρο στη κοινότητα. 33 Σύλλογοι, Κοινότητες, ομάδες αλλά και άτομα πήραν μέρος στις εκδηλώσεις αυτές από όλο το φάσμα της ανθρώπινης δημιουργίας και θα παρουσιάσουν την ιστορία της Κρήτης.

Το θέατρό μας για  δεύτερη φορά συμμετέχει σε ανάλογο πολιτιστικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από το 2005-2008 είμαστε συνεργάτες στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “Tracing Roads Across” (Διασχίζοντας τα Μονοπάτια που διασταυρώνονται) που είχε ως σκοπό την παρουσίαση της δουλειάς του Κέντρου Ερευνας του Γιέρζυ Γκροτόφσκι και του Τόμας Ρίτσαρντς.

Για τον σκοπό αυτό φιλοξενήσαμε για 2 μήνες στο Ζαρό (Ν.Κρήτη) όλους τους συνεργάτες του Κέντρου που παρουσίασαν όλο το φάσμα της δουλειάς τους πάνω σε αυτό που ο Γκροτόφσκι ονόμασε «αντικειμενικό δράμα» με παραστάσεις, σεμινάρια, διαλέξεις και θεατές από όλο τον κόσμο. Τη δε δουλειά τους που την ονομάζουν “Action” την παρουσίασαν μέσα στο εκκλησάκι της Παναγίας, λίγο έξω από το Ζαρό.

Γι’ αυτό λοιπόν το πρόγραμμα αυτό είναι μια σημαντική στιγμή της εικοσάχρονης πορείας του θεάτρου μας, η συμμετοχή μας σε αυτό το σπουδαίο πρόγραμμα συνεργασίας διάρκειας τριάμισυ ετών, υλοποιείται, και ένας  από τους βασικούς μας στόχους είναι: Η αλληλεγγύη  στη πράξη.

Η συμμετοχή 33 Κοινοτήτων, πολιτιστικών συλλόγων, ομάδων αλλά και ατόμων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας, δείχνει την μεγάλη ανάγκη για ανθρώπινη επικοινωνία μέσα από τη συνεύρεση, μέσα  από τη Τέχνη και το Πολιτισμό. Μια ανάγκη να μοιραστεί η κάθε είδους κοινότητα εκείνο το ιδιαίτερο που δημιουργεί, εκείνο που αλλάζει τη ζωή των μελών της.

Το Πρόγραμμα αυτό έρχεται να δώσει ζωή και φωνή σε αυτή την ανάγκη, μέσα  από το τις  τέχνες όπου η κάθε λογής κοινότητα θα «αφηγηθεί» τη δική της πραγματικότητα, θα περιγράψει τις αξίες στις οποίες  πιστεύει, αλλά και θα παρουσιάσει τις ρίζες της και κυρίως θα μοιραστεί τα συλλογικά της συναισθήματα, μνήμες, οράματα και όνειρα με τις άλλες κοινότητες των ανθρώπων.

Το Θέατρο στη Κοινότητα που είναι ο βασικός μοχλός αυτής της προσπάθειας, σκοπεύει στη κινητοποίηση όλων αυτών των  δυνάμεων, στη κινητοποίηση των πολιτών, την ενδυνάμωση τους μέσα από την άμεση επαφή, ατόμων, ομάδων και  κοινοτήτων, τη γνωριμία μεταξύ τους και με τους  συμμετέχοντες θεατές, και την αποδοχή. Να δημιουργήσει κυρίως  ουσιαστικές και πραγματικές «γέφυρες επικοινωνίας» μέσα από τη «γλώσσα» των παραστατικών Τεχνών έτσι ώστε όλοι οι συμμετέχοντες  να  εκφράσουν και να εκφραστούν, ώστε μέσω της γέννησης εμπειριών και βιωμάτων να μας οδηγήσουν από το παρόν στο μέλλον.

Όμως γιατί «Ρίζες;

Οι «ρίζες» είναι η ιστορία μας, είναι αυτό που είμαστε, είναι το από πού ερχόμαστε και που πηγαίνουμε. Δεν οραματιζόμαστε το μέλλον  της  Ευρώπης, απλά γιατί το  μέλλον είναι ήδη εδώ. Το ζούμε σε συνάφεια με το παρελθόν μας  μέσα  από τους προγόνους μας, μέσα από τη γλώσσα μας, μέσα από τα ήθη και τα έθιμά μας. Με αυτά ζήσαμε και με αυτά ζούμε.

Εύχομαι η γέννηση αυτής της προσπάθειας να στεριώσει στη Κρήτη, να γίνει θεσμός και να βιώσουμε από δώ και στο εξής τέτοιες δυνατές και πανέμορφες συναντήσεις και γιορτές ανθρώπων μέσα από την Τέχνη και τον Πολιτισμό.

Για τέσσερις μέρες, από τη 1 έως τις 4 Σεπτεμβρίου, το Ηράκλειο της Κρήτης μετατράπηκε σε μια μεγάλη σκηνή. Σε τέσσερα διαφορετικά μέρη της πόλης 33 «κοινότητες» (πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι, θεατρικές και χορευτικές ομάδες, χορωδίες, ορχήστρες, ΜΚΟ, κοινωνικές ομάδες, κ.ά.) αλλά και μεμονωμένοι πολίτες, συναντήθηκαν και με την καθοδήγηση του θεάτρου ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ έδωσαν την απάντησή τους στο ερώτημα «Πως οραματιζόμαστε την Ευρώπη του μέλλοντος». Κάθε ημέρα είχε σα σύμβολο ένα στοιχείο της  φύσης:

  • 1/9 /2016: Νερό: Παράσταση στο λιμάνι του Ηρακλείου με θέμα «Η Μυθολογία της Κρήτης» με την καθοδήγηση της χορογράφου – χορεύτριας Γωγώς Πετραλή.
  • 2/9/2016: Γη: Παράσταση έξω από την εκκλησία του Αγ.Τίτου με θέμα «Η Κρητική Λογοτεχνία» από την εποχή του Ομήρου έως σήμερα με την καθοδήγηση του ηθοποιού και σκηνοθέτη Αντώνη Διαμαντή.
  • 3/9/2016: Φωτιά: Παράσταση στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ηρακλείου, με θέμα «Προμηθέας» του Νίκου Καζαντζάκη με την καθοδήγηση του χορογράφου – χορευτή Κωνσταντίνου Τσακιρέλη.
  • 4/9/2016: Αέρας: Εκδήλωση που ξεκίνησε με μια παρέλαση με όλα τα μέλη των κοινοτήτων στο κέντρο του Ηρακλείου και κατέληξε στο κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης» όπου έγινε η τελετή λήξης και είχε ως θέμα «Η Γιορτή της Κοινότητας» με την καθοδήγηση της ηθοποιού Ειρήνης Κουτσάκη.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις του προγράμματος πραγματοποιήθηκε στις 28 Αυγούστου το σεμινάριο δεξιοτεχνίας του Εουτζένιο Μπάρμπα και της Τζούλιας Βάρλευ (Θέατρο Οντίν, Δανία) που ήρθαν για πρώτη φορά στη Κρήτη και συγκέντρωσαν πολλούς συμμετέχοντες από την Κρήτη αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα (Πειραματική Σκηνή του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Ηρακλείου) καθώς και το σεμινάριο για το θέατρο στην Κοινότητα του ηθοποιού Σέμπο Μπέικερ του θεάτρου Ζίντ (Άμστερνταμ, Ολλανδία, Πειραματική Σκηνή του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Ηρακλείου).

Η μεγάλη επιτυχία αυτών των εκδηλώσεων οδήγησε τον leader του Προγράμματος το Θέατρο Οντιν να προτείνει στο ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ αλλά και στην Περιφέρεια Κρήτης την επανάληψη του τετραημέρου και την επόμενη χρονιά. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε:

«Το να έχουμε το θέατρο Ομμα Στούντιο συνδιοργανωτή στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα CARAVAN NEXT μας κάνει υπερήφανους και είμαστε σίγουροι ότι αυτή η επιτυχία θα γίνει αντικείμενο προσοχής από την Ευρωπαϊκή επιτροπή στην τελική αξιολόγηση. Θέλουμε να σας δηλώσουμε την υποστήριξή μας ως leader του Προγράμματος και την έγκρισή μας για τη συνέχιση του micro event (τετραήμερο εκδηλώσεων) στο Ηράκλειο Κρήτης και την επόμενη χρονιά αλλά και στα επόμενα χρόνια ως την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2019.»

Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν εκπρόσωποι από τους συνδιοργανωτές και συγκεκριμένα από τα θέατρα:

Οdin (Δανία), Zid(Ολλανδία), Αtalaya (Σεβίλλη, Ισπανία), Brama theatre (Πολωνία), Università degli Studi di Torino (Τορίνο Ιταλίας), Kulturno Izobrazevalno Drustvo Kibla (Kibla)- Σλοβενία, Bürgerstiftung Rohrmeisterei Schwerte (Rohrmeisterei) – Γερμανία, Società Consortile per Azioni OGR-CRT (OGR – CRT) – Ιταλία) καθώς και  Πρόεδρος του ΕΚΔΙΘ Κα Τζένη Αρσένη. 

Το αποτέλεσμα  μας  δικαίωσε 100% μιας και οι εμπειρία των εκδηλώσεων συγκέντρωσε συνολικά και τις 4 ημέρες πάνω από 4000 θεατές που κάθε βράδυ έφευγαν συγκινημένοι και γοητευμένοι. Κυρίως όμως  οι ομάδες, σύλλογοι, κοινότητες και άτομα που πήραν μέρος ήταν συγκινητικό πώς «έβαλαν τα καλά τους» και παρουσίασαν το καλύτερο τους εαυτό μέσα από την βοήθεια και καθοδήγηση των  εκπαιδευτών εμψυχωτών που τους ευχαριστώ από καρδιάς μιας και έδωσα το καλύτερό τους εαυτό:

Τη Γωγώ Πετραλή,  τον Κωνσταντίνο Τσακιρέλη, την Ειρήνη Κουτσάκη αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, τον Βαγγέλη Μπουμπάκη (υπεύθυνο τύπου και επικοινωνίας), την Τόνια Αυγουστάκη από το Spir. To (σύμβουλο επικοινωνίας) τον Ηλία Σταρρά(Τεχνικό) τη Μάγδα Κόρπη (θεατρολόγο  που έγραψε την ανάλυση αυτού του γεγονότος) το Σύλλογο Αλατσατιανών Ν. Ηρακλείου  που βοήθησε  ως ο Κύριος Τοπικός Συνεργάτης του Προγράμματος. 

Ευχαριστώ την Περιφέρεια Κρήτης, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών αλλά και του  Cretan Culture Foundation για  την  στήριξή τους, το Ελληνικο Κέντρο του Διεθνούς  Ινστιτούτου θεάτρου, καθώς και όλους τους  χορηγούς, δηλ. όλα τα ΜΜΕ Κρήτης και την Εφημερίδα των Συντακτών. Κυρίως  ευχαριστώ για την από την αρχή υλοποίησης του προγράμματος τον Ζαχαρία Κεφαλογιάννη για την εμψύχωση και τη πίστη του σε αυτό το Πρόγραμμα.

Ιδιαίτερες  ευχαριστίες στους εθελοντές, στους φίλους και συνοδοιπόρους, και σε όσες και όσους δούλεψαν άοκνα για την φετινή υλοποίηση του Προγράμματος.


Καλώς να σμίξουμε του χρόνου. 

Αντώνης Διαμαντής


Ηθοποιός –Σκηνοθέτης




Θέατρο ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ(Ηράκλειο Κρήτης)


Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Προγράμματος  για τη Κρήτη και την Ελλάδα


 


ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ CARAVAN NEXT

  • – Nordisk Teaterlaboratorium – Odin Teatret (Odin Teatret) – Δανία
  • – Università degli Studi di Torino, Dip. di Studi Umanistici (Unito – SCT Centre) – Éôáëßá
  • – Centro de Arte y Producciones Teatrales SL (TNT Theatre) – Éóðáíßá
  • – Stowarzyszenie Edukacyino – Spoleczno – Kulturarne Teatr Brama (Brama Theatre) – Ðïëùíßá
  • – ZID Theatre (ZID Theatre) – Ïëëáíäßá
  • – Truc spherique (TRUC) – Óëïâáêßá
  • – Bürgerstiftung Rohrmeisterei Schwerte (Rohrmeisterei) – Γερμανία
  • – Farm in Cave (Farm in Cave) – Τσεχία
  • – Omma Studio Private Non Profit Company (OMMA STUDIO) – Ελλάδα
  • – Association des Agences de la Democratie Locale (ALDA) – Γαλλία
  • – Kulturno Izobrazevalno Drustvo Kibla (Kibla) – Σλοβενία
  • – Società Consortile per Azioni OGR-CRT (OGR – CRT) – Ιταλία
  • – Technical University Of Crete (University of Crete) – Ελλάδα

Για φωτογραφίες, και βίντεο των εκδηλώσεων:


https://www.facebook.com/Caravan-Next-Greece-112939722468044/?fref=ts