Στη μέση του πουθενά, σε μια χωματερή, βρίσκεται ένα σπίτι αυθαίρετο, όπου ζει η Κάθυ, μία χυμώδης, ατυχήσασα κι εκρηκτική σαραντάρα, ο αδελφός της Εντ, ύποπτη περίπτωση φαινομενικά αξιοσέβαστου επιχειρηματία, και ο μισότυφλος πατέρας τους Κεμπ.

Ads

Εκεί καταφθάνει νοικάρης ο κύριος Σλόουν, ένας νεαρός μυστηριώδης γόης. Σύντομα η Κάθυ και ο Εντ γίνονται θύματα της γοητείας του κυρίου Σλόουν, ο οποίος εξελίσσεται σε επιβήτορα και των δύο, αφεντικό και δυνάστη τους. Ο μόνος που διακρίνει το σκοτεινό παρελθόν του κυρίου Σλόουν είναι ο Κεμπ. Η άνιση σύγκρουση των δύο οδηγεί σε αποκαλύψεις και απροσδόκητες ανατροπές.

Το «Διασκεδάζοντας με τον κύριο Σλόουν» είναι μια μαύρη κωμωδία, στην οποία η κοφτερή ματιά του Όρτον, γίνεται ο καθρέφτης που αντανακλά μια κοινωνία με σχέσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, αλλοιωμένες και σαπισμένες από τον μολυσμένο αέρα του αμοραλισμού και των καταπιεσμένων παθών, μια κοινωνία που από το 1964 που πρωτοπαίχτηκε το έργο δεν φαίνεται να έχει αλλάξει και πολύ.

image

Ads

Στο ρόλο της Κάθυ, η ταλαντούχα Πηνελόπη Μαρκοπούλου, η οποία μιλάει στο tvxs.gr για την παράσταση, τον έρωτα και τα πάθη που όσα θάβονται τόσο βγαίνουν στην επιφάνεια.

Τι κάνει το «Διασκεδάζοντας με τον κύριο Σλόουν» επίκαιρο στις μέρες μας;

Το θέμα της διαφορετικότητας παραμένει πάντα επίκαιρο. Η μη αποδοχή της σεξουαλικής συμπεριφοράς του γιου από τον πατέρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται σαν πρόβλημα και σήμερα. Τι κι αν έγινε το σύμφωνο συμβίωσης; Ζούμε σε μια βαθιά συντηρητική και ομοφοβική  κοινωνία.

Το θέμα της μοναξιάς επίσης που διαπερνάει όλο το έργο. Οικογενειακοί δεσμοί βουτηγμένοι μέσα στην υποκρισία. H Καθυ ζει με τον μπαμπά της, ”τρέφεται” από τη σύνταξη του, είναι οικονομικά εξαρτημένη και από τον αδελφο της.  Καταστασεις πολύ σημερινές.

Παίζεις έναν κόντρα ρόλο σε σχέση με την προηγούμενη παράσταση που έπαιξες. Στη Λούλου ήσουν μία λεσβία κόμισσα, εδώ μίαμικροαστή  γυναίκα της επαρχίας. Κοινή συνισταμένη και τον δύο ρόλων το ερωτικό πάθος. Είναι πόλεμος ο έρωτας;

Η Γκεσβιτς αυτή η τρομερή κόμισσα έχασε τον εαυτό της από ερωτα. Απαρνηθηκε την αριστοκρατική της τάξη  έχασε όλη της την περιουσία και στο τέλος την ίδια της τη ζωη. Διεκδικει τη Λουλου μέχρι θανατου. Μιλαμε φυσικά για έναν έρωτα καταστροφικό έναν έρωτα-πόλεμο.

Η Κάθυ δεν έχει ερωτικό πάθος για τον Σλόουν. Είναι μια γυναικά με μικροαστικές αντιλήψεις η οποία στο πρόσωπο του νεαρού αγγέλου -δαιμονα Σλόουν βλέπει τον νεανικό έρωτα που έχασε και το παιδί που γέννησε και ποτέ δε γνώρισε. Οι ρόλοι για την Κάθυ είναι μπερδεμενοι. Ειναι μανούλα και ερωμένη την ίδια στιγμή.

Τα πάθη που μένουν κρυφά γίνονται θηρία; Πιστεύεις ότι στη σημερινή κοινωνία είναι εύκολο να είναι κανείς ελεύθερος από τα πάθη του;

Όσο πιο κλειστή είναι μια κοινωνία τόσο τα πάθη είναι κρυμμένα και ανομολογητα. Σιγουρα σε άλλες εποχές ήταν πολύ πιο δύσκολο να κάνεις την “επανάσταση” σου χωρίς να υπολογίσεις και τις συνέπειες.  Έχει να κάνει πολύ με την καλλιέργεια της ένοχης  και του φόβου μέσα στο περιβάλλον  της οικογένειας. Η οικογένεια παίζει καθοριστικό ρόλο γι αυτό που γινόμαστε.

Ποια είναι για σένα η πιο σημαντική ατάκα της παράστασης και γιατί;

Η πιο σημαντική στιγμή στο τέλος της παράστασης οπού  συντάσσεται ένα συμβόλαιο κοινοκτημοσύνης μεταξύ Εντ και Καθυ για το “υποκείμενο” Σλόουν . Δείχνει την ανάγκη του ανθρώπου να εξουσιάζει και να υποτασσει. Αυτη η μηδενιστική αντιμετώπιση της ανθρώπινης ύπαρξης. Η ανθρωποφαγία. Όλοι είμαστε λίγο πολύ Σλόουν.

Ποιό είναι το νόημα που ο θεατής θέλεις να έχει καταλάβει στο τέλος της παράστασης;

Τα πρόσωπα του έργου η Κάθυ, ο Εντ, ο Σλόουν και ο Κέμπ είναι πρόσωπα καθημερινά, συγχρονα. Ο θεατής μπορεί συνειδητά ή ασυνείδητα να συσχετιστεί με κάποιο από αυτά. Με τα ανομολόγητα πάθη τους,  τις ακραίες στιγμές μοναξιάς τους, τις ελπίδες τους, τις κρυμμένες ορμές τους, τα όνειρα τους. Η μοναξιά, οι σχέσεις εξουσίας,  η ανάγκη να αγαπηθούμε και να είμαστε αποδεκτοί η ηθική και τα όρια της είναι θέματα που απασχολούν όλους μας.

Η τέχνη για την τέχνη είναι πολυτέλεια στις μέρες μας; Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε πως μπορεί η τέχνη να παρέμβει και να επηρεάσει;

Η τέχνη μπορεί να αλλάξει τα πράγματα, όπως και η παιδεία και κάθε ανθρώπινη δραστηριοτητα. Μια κοινωνία που ψυχαγωγείται σωστά προχωράει και σωστα. Ένα παιδί που μεγαλώνει έχοντας προίκα του τη μουσική, το θέατρο,  τη ζωγραφική είναι εφοδιασμένο ψυχικά με εικόνες και ακούσματα  που στη διάρκεια της ζωής του λειτουργούν ακόμα και παρηγορητικα. Η τέχνη μπορεί να επηρεάσει γιατί όση λογική και αν εμπεριεχει, εκφράζεται με το συναίσθημα.

image

Διασκεδάζοντας με τον κ. Σλόουν στο Αγγέλων Βήμα

Έχοντας διαγράψει ήδη μεγάλη επιτυχία, ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά θέατρα της Αθήνας, το Αγγέλων Βήμα, στο πλαίσιο της φετινής θεματικής ενότητας ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΦύΛΩΝ, παρουσιάζει τη μαύρη κωμωδία «Διασκεδάζοντας με τον κύριο Σλόουν» του Τζο Όρτον, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά, μέχρι την Κυριακή 24 Απριλίου.

Πρόκειται για το 1ο ολοκληρωμένο, μεγάλης διάρκειας έργο του Tζο Όρτον που πρωτοπαίχτηκε το 1964 στο Arts Theatre Club του Λονδίνου και δίχασε κριτικούς και κοινό, ενώ ένα χρόνο μετά θα παρουσιασθεί στο Broadway με μεγάλη επιτυχία και θα ψηφιστεί ως το καλύτερο έργο από το New British Pay in Variety’s London Critics Poll.

image

TVXS  Διαγωνισμός – Κερδίστε προσκλήσεις!

Κερδίστε 3 διπλές προσκλήσεις για την παράσταση της Κυριακής  27 Μαρτίου 2016, στις 19:00.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν e – mail με το ονοματεπώνυμό τους και τίτλο «Διασκεδάζοντας με τον κύριο Σλόουν» στο [email protected] έως και το Σάββατο, 26 Μαρτίου 2016, στις 15:00.

Οι τυχεροί θα ενημερωθούν μέσω  e-mail το απόγευμα του Σαββάτου.

image

Δείτε το τρέιλερ

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=iT_zE2fNVEw]

Συντελεστές

Μετάφραση: Άννα Ελεφάντη, Δημήτρης Μυλωνάς
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς
Σκηνικά-κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα
Φωτισμοί: Θάλεια Βελεγράκη
Μουσική: Παύλος Κατσιβέλης
Επιμέλεια κίνησης: Νατάσα Σαραντοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Στεφανία Σαμαρά
Trailer – φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας
Δημιουργία αφίσας: Στέφανος Μασούρας, Μαρία Κονταξάκη
Επιμέλεια μαλλιών: Τalkin’ Heads
Μακιγιάζ: Γεωργία Κριεμπάρδη

image

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά):

Γιάννης Δεγαΐτης………………………….Κέμπ
Πηνελόπη Μαρκοπούλου……………..Κάθυ
Δημήτρης Μυλωνάς……………………..Εντ
Γιώργος Νούσης………………………….Σλόουν

image

ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

• Παρασκευή: 21:00
• Σάββατο: 21:00
• Κυριακή: 19:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Γενική είσοδος: 13 ευρώ
Φοιτητικό – άνω των 65: 10 ευρώ
Ανέργων: 8 ευρώ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 110′

ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ
Σατωβριάνδου 36 (Μετρό Ομόνοια)
Τηλέφωνο : 210-5242211