Το Tvxs καλεί τους αναγνώστες, τις φίλες και τους φίλους του στην θεατρική κωμωδία «Το Ρωμαϊκό Λουτρό» του Στανισλάβ Στρατίεβ. Πρόκειται για μια πολιτική σάτιρα. Ο συγγραφέας ανοίγει το διάλογο στο περιβάλλον του βαλκανικού κομμουνισμού της Βουλγαρίας του 1974 και ο σκηνοθέτης τον συνεχίζει στο περιβάλλον του βαλκανικού καπιταλισμού της Ελλάδας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή (χωρίς κλήρωση) με e-mail στο [email protected] (για όσα άτομα επιθυμούν) μέχρι και την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου στις 17.00, για να παρακολουθήσουν την παράσταση στην ειδική τιμή των 8 ευρώ (αντί για 10 ευρώ στο ταμείο). Η ειδική παράσταση για το tvxs.gr θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου στις 20.00 στο Θέατρό Από Μηχανής.

 
Αρχαιολογική σκαπάνη φέρνει στο φως «Ρωμαϊκό Λουτρό»…
 
Ένας άνθρωπος φεύγει για διακοπές και αφήνει τα κλειδιά του σπιτιού του σε δύο εργάτες για να του επισκευάσουν το πάτωμα. Όταν επιστρέφει, τον περιμένει μια τεράστια έκπληξη. Ένα τέλεια διατηρημένο, αρχαίο Ρωμαϊκό Λουτρό έχει ανακαλυφθεί στο σαλόνι του.
 
Πλέον, ο χώρος είναι σπίτι; Πεδίο ανασκαφής; Κολυμβητήριο; Όλα μαζί ή τίποτα απ’ όλα αυτά;
 
Ο νόμος, αναγνωρίζει στον ιδιοκτήτη το δικαίωμα να συνεχίσει να ζει στο σπίτι του, επιτρέπει σ’ έναν φιλόδοξο αρχαιολόγο την έναρξη ανασκαφών και επιβάλλει την παρουσία ενός ναυαγοσώστη καθώς πρόκειται για υδάτινη δεξαμενή.
 
Η επιστήμη, η τέχνη, ο αθλητισμός, η ανθρωπότητα και ο μεμονωμένος άνθρωπος, παλεύουν να υπάρξουν μέσα σε λίγα τετραγωνικά, στριμωγμένοι από μια εξουσία απούσα, απρόσωπη και επομένως απάνθρωπη.
 

 

Ο Στρατίεβ, μέσα από την σατιρική του ματιά, βάζει τους ήρωές του να συνδιαλεχθούν με θέμα τον άνθρωπο και τη θέση του στην σύγχρονη κοινωνία.
 
Ο συγγραφέας ανοίγει τον διάλογο μέσα στο περιβάλλον τού «βαλκανικού κομμουνισμού της Βουλγαρίας του 1974».
 
Η παράσταση, συνεχίζει τον διάλογο αυτόν, μέσα στο περιβάλλον τού «βαλκανικού καπιταλισμού της Ελλάδας του 2014».

Ads

image
 
«Γιατί όταν κάποιος ζητάει θυσίες, αναφέρεται πάντα στους άλλους;»
 
«Γιατί η ανθρωπότητα είναι πάντα μια αφηρημένη έννοια, και ποτέ ο άνθρωπος που έχεις απέναντί σου;»
 
image

Ο Συγγραφέας
 
Ο Στρατίεβ Στανισλάβ γεννήθηκε το 1941 στη Σόφια. Σπούδασε βουλγαρική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας και παράλληλα εργαζόταν ως δημοσιογράφος. Το πρώιμο έργο του συνδέεται με το θέατρο του παραλόγου.
 
Το Ρωμαϊκό Λουτρό ήταν το πρώτο του θεατρικό έργο, το οποίο παρουσιάστηκε στο Κρατικό Σατιρικό Θέατρο της Σόφιας το 1974 και συνεχίστηκε για δέκα σεζόν. Στην Ελλάδα παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 1987, από το ΑΜΦΙ-ΘΕΑΤΡΟ Σπύρου Ευαγγελάτου.
 
Άλλα θεατρικά έργα του είναι: «Το Σακάκι που βελάζει», «Το λεωφορείο», «Ο Μαξιμαλιστής», «Η ζωή, έστω και σύντομη», «Το Βαλκανικό Σύνδρομο», «Μαμούθ», «On the Other Side», «Empty Rooms».
 
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 30 γλώσσες και έχουν παρουσιαστεί σε πολλά θέατρα στον κόσμο. Από το 1975 μέχρι τον θάνατό του το 2000, εργάστηκε ως δραματουργός στο Κρατικό Σατιρικό Θέατρο της Σόφιας.
 
Συντελεστές
 
Μετάφραση: Βασίλης Σκουβάκλης
Σκηνοθεσία: Κώστας Παπακωνσταντίνου
Βοηθός Σκηνοθέτη/Επιμέλεια Κίνησης: Μαργαρίτα Τρίκκα

Σκηνικά – Κοστούμια: Λυδία Κοντογιώργη, Ζωή Αρβανίτη

Ads

Μουσική: Βασίλης Κουτσιλιέρης
Σχεδιασμός Φωτισμών: Γιώργος Αγιαννίτης
Φωτογραφίες: Νίκος Βαρδακαστάνης (studio 112)
Σχεδιασμός προωθητικού υλικού: Χρήστος Ατζινάς
Οργάνωση παραγωγής: Νάντια Περιστεροπούλου, Δημοσθένης Ξυλαρδιστός
 
Παίζουν: Δημήτρης Δημητρόπουλος, Αλέξανδρος Ζουριδάκης, Δημοσθένης Ξυλαρδιστός, Νάντια Περιστεροπούλου, Σταύρος Σιούλης.
 
INFO
«Το Ρωμαϊκό Λουτρό» του Στανισλάβ Στρατίεβ
Από Μηχανής θέατρο, Ακαδήμου 13, Κεραμεικός
 
Παραστάσεις
Kάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 20.00, από 10/10 έως 29/11
 
Τιμές εισιτηρίων
Παρασκευή: 10 Ε (γενική είσοδος)
Σάββατο: 13 Ε και 10 Ε (μειωμένο)