Στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου επιστρέφει, μετά από 12 χρόνια, το «Θεσσαλικό Θέατρο», μετά από πρόταση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ, Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.

Ads

Το Θεσσαλικό Θέατρο θα εμφανιστεί, για τρίτη φορά στην ιστορία του (μετά το 1988 και το 2005) στο Φεστιβάλ με την τραγωδία «Βάκχες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Εκτορα Λυγίζου και σε συμπαραγωγή του Θεσσαλικού με το Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε.

Ειδικότερα, θα δοθούν δυο παραστάσεις  στην Επίδαυρο, μία στο Ηρώδειο, δυο στη Λάρισα και εξετάζεται το ενδεχόμενο της περιοδείας και της συμμετοχής σε διάφορα άλλα φεστιβάλ.

Ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για το «Θεσσαλικό Θέατρο» και τη Λάρισα χαρακτήρισε, σε συνέντευξη Τύπου, την εξέλιξη αυτή ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης, ο οποίος ανακοίνωσε τη συμμετοχή του «Θεσσαλικού» στο Φεστιβάλ, πλαισιωμένος από τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Πάνο Σάπκα και την πρόεδρο του «Θεσσαλικού Θεάτρου» κ. Βιβή Τσεκούρα.

Ads

Ο κ. Καλογιάννης, τόνισε ότι αποτελεί τιμή για την Λάρισα και το «Θεσσαλικό Θέατρο» η πρόταση συμμετοχής σ΄ ένα ιστορικό θεσμό όπως το Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου,  σε μια περίοδο που πολλά ΔΗΠΕΘΕ φθίνουν αλλά και κατά την οποία διεξάγεται συζήτηση για αλλαγές στο θεσμικό τους πλαίσιο.

Ο δήμαρχος Λαρισαίων, αναφέρθηκε και στις συναντήσεις που είχε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Β. Θεοδωρόπουλο, όπου διαμορφώθηκε το πλαίσιο της συνεργασίας.  

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας, αφού τόνισε ότι «το πρώτο ΔΗΠΕΘΕ που πάτησε  του το πόδι του στο αργολικό θέατρο ήταν το 1988 το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας – Θεσσαλικό Θέατρο, γράφοντας χρυσές σελίδες στην ιστορία ελληνικού θεάτρου με την Ηλέκτρα του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου», συμπλήρωσε πως «σε πείσμα των καιρών και των συνθηκών, το δικό μας ΔΗΠΕΘΕ κρατήθηκε, επιτελώντας τους σκοπούς του ψυχαγωγικούς και εκπαιδευτικούς και σήμερα ήρθε η ώρα να ξαναπάμε στην Επίδαυρο και να ξαναγράψουμε ιστορία».

Ο κ. Σάπκας, μίλησε με εγκωμιαστικά λόγια για τον σκηνοθέτη Έκτορα Λυγίζο, τονίζοντας πως «για να αλλάξουν τα πράγματα, για να συνεχίζουμε νε ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο, χρειάζεται να τολμάμε, χρειάζεται να δείχνουμε εμπιστοσύνη στους νέους και ταλαντούχους ανθρώπους , χρειάζεται  να αρπάζουμε τις ευκαιρίες να οδηγήσουμε τις εξελίξεις, να κάνουμε βήματα μπροστά. Χρειάζεται να έχουμε όραμα, πατώντας καλά στο παλιό και ατενίζοντας το καινούριο.»

Η πρόεδρος του Θεσσαλικού Θεάτρου, κ. Βιβή  Τσεκούρα, συμπλήρωσε πως το Θεσσαλικό Θέατρο, επιστρέφει στην Επίδαυρο, μετά από 12 χρόνια απουσίας, αφού η τελευταία συμμετοχή του ήταν το 2005, με τον «Προμηθέα Δεσμώτη» σε σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου.

Η κ. Τσεκούρα, χαρακτήρισε τιμητική την καλλιτεχνική πρόταση προς το ΔΗΠΕΘΕ για συμπαραγωγή από το Φεστιβάλ Αθηνών, που μετά την ανάληψη της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή από το Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, απέκτησε νέα φυσιογνωμία και βηματισμό και ανέτρεψε το κλίμα αβεβαιότητας, που επικρατούσε.