Απεβίωσε, στη Γερμανία, σε ηλικία 89 ετών η διάσημη χορεύτρια του κλασικού μπαλέτου Μάγια Πλισέτσκαγια, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής του θεάτρου Μπολσόι Βλαντίμιρ Ουρίν. «Υπέστη καρδιακή ανακοπή. Οι γιατροί προσπάθησαν να την επαναφέρουν όμως δεν τα κατάφεραν», ανακοίνωσε ο Βλαντίμιρ Ουρίν.

Ads

Η Μάγια Πλισέτσκαγια γεννήθηκε την 20η Νοεμβρίου του 1925 στη Μόσχα και ήταν η μία από τις μονάχα δύο μπαλαρίνες της Σοβιετικής Ένωσης που είχε τιμηθεί με τον τίτλο «Η Απόλυτη Πρίμα Μπαλαρίνα». Υπήρξε η μακροβιότερη χορεύτρια του Μπολσόι, ξεπερνώντας κατά πολύ τα όρια ηλικίας στα οποία συνήθως αποσύρονται οι Ρωσίδες μπαλαρίνες.

Σε ηλικία 61 ετών

Ξεχώρισε ακόμη για την κριτική που ασκούσε στο σοβιετικό καθεστώς, το οποίο χαρακτήριζε «σκανδαλώδη» τον τρόπο που ερμήνευε ορισμένες χορογραφίες. Εξάλλου ο πατέρας της είχε εκτελεστεί το 1938 ως «προδότης» και η μητέρα της, ηθοποιός του κινηματογράφους, είχε εξοριστεί από το σταλινικό καθεστώς. Την φροντίδα της μικρής Μάγιας ανέλαβαν ο θείος και η θεία της. Η Μάγια έγινε δεκτή στο Μπαλσόι το 1943, όπου αναδείχθηκε σχεδόν αμέσως σε μία από τις καλύτερες χορεύτριες της γενιάς της.

Ένα ντοκιμαντέρ για την Μάγια Πλισέτσκαγια